AM DESCHIS CENTRUL ONCOLOGIC SANADOR
Sanador COS banner_site 960x310px
MATERNITATEA SANADOR RESPONSABILITATE PROFESIONALISM
banner-sanador-campanie-nasterea-4-oct
PENTRU PROGRAMARI, APELATI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
propunere-4-oct-v2
TEHNOLOGIE LASER : WATERLASE IPLUS, BIOLASE EPIC™ X
banner_sanador-stomato-17-oct-v2-gol
MEDICINĂ NUCLEARĂ EXAMEN NON INVAZIV, NEDUREROS, PROGRAMĂRI LA 021.9699 (24/24H)
banner_scintigrafie-25-oct
VINO SĂ TE ÎNSCRII LA MEDICINĂ DE FAMILIE LA SANADOR
banner_sanador dr Tranca
Inclusiv proceduri hibride impreuna cu medicii cardiologi interventionali
cardio
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador-v1-gol
Câștigă lupta cu kilogramele în plus
banner_sanador_6nov2

Care sunt semnele oboselii cronice si cum o putem combate?

sindrom_obosealaCare sunt semnele oboselii cronice si cum o putem combate?

Sindromul de oboseală cronică este din ce în ce mai răspândit și diagnosticat din cauza schimbării radicale a condițiilor de viață și de muncă.

Cauzele sunt multiple și par a fi declanșate de o serie de factori trigger, cum ar fi :

 •  infecțiile virale (Virusul Epstein Barr, unele virusuri herpetice etc);
 • scăderea sistemului imunitar (persoanele cu sindrom de oboseală cronică au și un sistem imunitar scăzut, dar nu s-a demonstrat o relație directă între cele două);
 • dezechilibrul hormonal ( în cazul oboselii cronice pacienții au un nivel anormal de hormoni produși în hipotalamus, glanda pituitară sau adrenală);
 • stresul cronic.

Factorii de risc pentru sindromul de oboseală cronică:

 • vârstă medie de aparitie este 40-50 ani;
 •  poate afecta orice persoană, inclusiv copiii, dar apare preponderent la femei;
 • stresul cronic și dificultatea în gestionarea stresului predispun la apariția sindromului de oboseală cronică.

Semnele și simptomele pot include: oboseală extremă și stare generală proastă care nu dispar după somn sau odihnă, pierderea memoriei și a concentrării, senzația de gât uscat, mărirea ganglionilor de la nivelul gâtului, dureri articulare și/sau musculare inexplicabile, dureri de cap, somn neodihnitor, uneori palpitații, oboseală extremă după o serie de exerciții fizice.

Pacienții cu sindromul de oboseală cronică par să fie hipersensibili și să se simtă suprasolicitați inclusiv la activitățile zilnice obișnuite.

Unele studii au aratat că 45% dintre persoanele cu sindromul de oboseală cronică suferă și de anxietate sau depresie, pot dezvolta unele fobii, se izolează social, au restricții în stilul de viață.

Anxietatea se manifestă prin senzație de neliniște continuă, hipervigilență, catrastrofare, tulburări de concentrare etc.

Nu există un test care să confirme diagnosticul de oboseală cronică. Oboseala poate fi simptomul multor afecțiuni precum tulburări ale somnului, anemia, diabetul, hipotiroidismul, afecțiuni cardiace, pulmonare, hepatice sau renale, afecțiuni psihiatrice (afecțiunile bipolare, schizofrenia) etc. În cazul unei astfel de suspiciuni, pacienții necesită o serie largă de investigații pentru a exclude alte afecțiuni cu simptomatologie similară.

Tratamentul sindromului de oboseală cronică se focuseaza pe reducerea până la dispariție a simptomelor.

În ceea ce privește medicația, persoanele cu sindrom de oboseală cronică au, de asemenea, și o depresie în diferite stadii. În aceste condiții, o doză scăzută de antidepresive poate îmbunătății calitatea somnului si poate reduce durerile articulare și musculare.

În cazul anemiei și a scăderii imunității, a durerilor musculare și articulare pot fi necesare suplimente alimentare cu: vitamine, Magneziu, co-enzima Q10, glucozamină și codroitin sulfat.

De asemenea, se recomandă schimbarea stilului de viață prin: creșterea calității somnului, învățarea unor tehnici de relaxare generală, dieta corespunzătoare greutății corporale și activității fizice zilnice.

Cel mai eficient tratament pare a fi consilierea psihologică asociată unui program de recuperare medicală care să conțină:

 • Kinetoterapie cu exerciții de intensitate progresivă adaptate pentru fiecare pacient în funcție de examenul clinic și activitățile zilnice obișnuite;
 • Kinesio taping pentru musculatură și articulațiile dureroase;
 • Masaj general cu scop miorelaxant și reducerea durerilor musculare;
 • Terapie Tecar cu rol miorelaxant, îmbunătățirea circulației sanguine, reducerea durerilor musculare și articulare, reducerea edemelor;
 • Magnetoterapie pentru imbunătățirea calității somnului, reducerea stresului și a durerilor articulare și musculare generalizate.

Pe termen lung, cu o dietă corespunzătoare, un program de recuperare adecvat și consiliere psihologică persoanele care suferă de sindromul oboselii cronice încep să facă față activităților uzuale și să revină la starea de bine anterioară.

Informații oferite de dr Simona Fătulescu, medic primar recuperare, medicină fizică și balneologie, competență electromiografie.

Pentru a beneficia de un tratament integrat corespunzător sau pentru a afla mai multe informații, apelați Call Center Sanador: (021).9699 (disponibil 24/24H).