MATERNITATEA SANADOR RESPONSABILITATE PROFESIONALISM
banner-sanador-campanie-nasterea-4-oct
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner-site-sanador
INCLUSIV PROCEDURI HIBRIDE ÎMPREUNĂ CU MEDICII CARDIOLOGI INTERVENȚIONIȘTI
banner_sanador Chirurgie cu eticheta
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador-v2 (002)
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR:(021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador_22_aprilie
CÂȘTIGAȚI LUPTA CU KILOGRAMELE ÎN PLUS
banner_sanador_6nov2
GAMĂ COMPLEXĂ DE ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
banner_sanador-v1
EXAMEN NON-INVAZIV DE MEDICINĂ NUCLEARĂ
banner_sanador-v1
PENTRU UN ASPECT NATURAL AL DANTURII ȘI UN ZÂMBET IMPECABIL
banner_sanador-27febr-1

Ecografia mamară: cum se realizează și când este recomandată

checkup-846x442Una dintre cele mai simple și mai rapide metode de diagnosticare a afecțiunilor mamare este ecografia mamară. Procedura este nedureroasă, se poate realiza în cabinetul medicului și rezultatele sunt disponibile pe loc.

Numită și ultrasonografie mamară, această tehnică imagistică utilizează ultrasunetul pentru examinarea structurii sânului. Cu ajutorul ecografului se prelucrează semnalul acustic emis de transductor (sonda mamară) în imagini pe monitorul aparatului. Dispozitivele de ultimă generație sunt dotate cu frecvență înaltă, Doppler color. Modul de sonoelastografie și posibilitatea de achiziție 3D și 4D, oferind imagini de înaltă calitate.

Recomandată celor sub 40 de ani

Ecografia mamară este cea mai des utilizată metodă de examinare imagistică a sânului la femeile tinere. Se efectuează anual ca parte a controlului de rutină pentru prevenirea cancerului de sân. Deși a devenit principala metodă de screening a patologiei mamare, rămâne o metodă complementară mamografiei, având limite în depistarea precoce a modificărilor oncologice de la nivelul sânilor (de exemplu, ecografia mamară nu permite depistarea microcalcificărilor).

Cum se realizează ecografia mamară

Tehnica de examinare este simplă și nu presupune un disconfort fizic pentru pacientă. Aceasta stă în poziția culcat, iar medicul examinează sânii cu ajutorul unui transductor (sonda mamară). Pentru ca acesta să fie mai ușor de coordonat de către medic, pe piele se aplică gel. Ultrasunetele captate de transductor sunt prelucrate sub forma imaginilor țesutului mamar. „Examinarea cu ultrasunete nu utilizează radiații ionizante. Ecografia mamară poate fi efectuată în orice perioadă a ciclului menstrual, include evaluarea ambilor sâni și, obligatoriu, examinarea axilelor. În cazul evidențierii unor leziuni ale sânului, medicul poate efectua suplimentar sonoelastografie și/sau mamografie digitală pentru caracterizarea suplimentară a nodulilor. Pentru un diagnostic de certitudine ( daca formațiunea este benignă sau malignă) se recomandă efectuarea unui examen citologic prin puncție sau biopsie în leziunea suspectă”, explică doamna doctor Corina Neamțu, medic primar endocrinologie, Sanador.

După ce va analiza imaginile, medicul specialist în imagistică sau senolog, va întocmi un raport medical, care va ajunge prin intermediul pacientei la medicul care a solicitat examinarea suplimentară. În urma tuturor investigațiilor, medicul va hotărî care sunt pașii terapeutici care trebuie urmați în viitor.

Avantajele și limitele ecografiei

Recomandarea medicilor este efectuarea unei ecografii mamare anual la femeile sub 40 de ani, acesta fiind principalul mod de diagnosticare a cancerului încă din stadii incipiente. Însă, în cazul femeilor peste 40 de ani, ecografia mamară trebuie să fie folosită doar în completarea examenului mamografic. Printre avantajele ecografiei se numără faptul că:

  • este o metodă sigură, nedureroasă, neinvazivă de examinare a sânului, iar imaginea este afișată pe monitor în timp real
  • nu implică radiații, durează între 20 și 40 de minute și permite examinarea cu acuratețe a sânilor denși mamografic
  • poate fi efectuată la orice vârstă, inclusiv de gravide și femei care alăptează.
  • diferențiază formațiunile solide de cele chistice, fiind un punct de reper în stabilirea diagnosticului, deoarece majoritatea tumorilor maligneale sânului sunt solide
  • poate fi utilizată pentru ghidarea unei biopsii

Totuși, ecografia mamară are anumite limite. „Mai exact, imaginile oferite nu au precizia celor rezultate în urma unei mamografii. Nu detectează microcalcificări, acestea fiind un indicator mamografic esențial pentru depistarea precoce a afecțiunilor oncologice. Acuratețea imaginilor depinde exclusiv de experiența operatorului și de performanțele ecografului. În același timp, ecografia nu este reproductibilă, deoarece examinarea se realizează în timp real, iar imaginile pot fi diferite de la un operator la altul”, afirmă doamna doctor Corina Neamțu, medic primar endocrinologie.