Vara nu este nici pe departe anotimpul cel mai prietenos cu organismul uman. O seama de afectiuni se pot agrava. De asemenea, este perioada in care organismul nostru devine vulnerabil in fata altora. Nevoia de reglare a temperaturii corpului duce la o presiune scazuta a sangelui, prin cresterea vascozitatii acestuia.

Eforturile, chiar si mici, combinate cu temperaturile extreme, pot avea manifestari ca transpiratii bruste sau intense, ameteala, migrene, tiuit in urechi, congestii, acestea aratand in fapt efortul inimii de a se adapta situatiei. Transpiratiile abundente duc la pierderi ale potasiului din organism.

Potasiul este un mineral care regleaza activitatea inimii. Aglomeratia cladirilor, asfaltul incins, temperaturile crescute care accentueaza gradul de poluare al masinilor si lipsa curentilor de aer au efecte nocive si asupra bolnavilor cu astm bronșic. Organismul acestora prezinta dificultati mari de respiratie, senzatie de apasare in piept si tuse accentuata in cursul noptii.

Probleme respiratorii ca: rinite, sinuzite, bronsite sau pneumonii pot fi resimtite si in urma utilizarii excesive a aparatelor de aer conditionat. Utilizarea defectuoasa a acestor aparate, fie instalatii necuratate care se pot contamina cu germeni, fie temperaturi prea scazute, toate acestea pot avea, astfel, urmari nedorite.

Alte pericole aduse de sezonul cald sunt bolile infectioase aduse de intepaturile insectelor, de tantarii si capusele care ne invadeaza in aceasta perioada. Tantarii transmit afectiuni virale cu complicatii ce pot deveni severe, precum meningita si encefalita. Capusele pot transmite boli infectioase contagioase ca borelioza sau boala Lyme, care, netratata in primele 3 luni de la muscatura capusei, se instaleaza la nivelul creierului, cauzand leziuni permanente, precum si febra butunoasa, numita si febra de Marsilia. Scaldatul poate aduce si el neplaceri, mai ales daca se face in ape statatoare: balti si lacuri nemenajate si neigienizate. Riscul major vine de la infectia cu leptospira. Aceasta ameninta chiar si integritatea persoanelor tinere, care nu prezinta potential risc, transmitandu-se chiar prin tegumentele intacte.

Manifestarile leptospirozei sunt: febra, dureri musculare, tulburari hepatice si renale, boala putand duce chiar la deces. Analize simple ca HLG (hemoleucograma), VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), fibrinogenul, potasiul seric, transaminazele, sunt analize uzuale care ajuta medicul sa diagnosticheze o seama de afectiuni severe date de sezonul cald.

De majoritatea acestor analize beneficiati in setul de analize prescrise in baza asigurarii medicale.

HLG (hemoleucograma) este un test important, fiind unul dintre cele mai frecvente cerute teste de laborator. Reprezinta adesea primul pas in stabilirea si diagnosticul diverselor afectiuni hematologice si nehematologice, orientand medicul spre efectuarea altor teste specifice. Realizarea hemoleucogramei este importanta deoarece, cu ajutorul ei, sunt depistate anemiile, infectiile acute sau cronice, alergii sau chiar boli maligne. In hemoleucograma se testeaza:
Globulele rosii, numite si hematii - cu rol in oxigenarea intregului organism. In HLG se determina daca exista un numar suficient de celule rosii prezente in organism si daca populatia de celule rosii are forma corespunzatoare.

Globulele albe - cu rol in apararea organismului impotriva bolilor, a infectiilor si de aparare imunologica. Globulele albe, numite si leucocite, sunt de cinci tipuri, avand roluri mult mai complexe, in functie de tipul lor.

Trombocitele - cu rol in coagularea sangelui. Hemoleucograma masoara numarul si forma trombocitelor din sange. Un numar redus de trombocite duce la un risc crescut de hemoragii severe si vanatai.

VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) - Este un test care masoara viteza de sedimentare (asezare) a hematiilor in tubul de recoltare pe durata unei ore. Numarul acestor hematii sedimentate si masurate in acest interval dau valoarea numerica a testului - VSH. Are rolul de a depista unele afectiuni ale sistemului imunitar sau ale ficatului, care se manifesta printr-o inflamatie.

Fibrinogenul - este o proteina sintetizata de ficat, cu rol in procesul coagularii sangelui. Masurarea fibrinogenului este recomandata in cazul aparitiilor unor sangerari prelungite, sau a caror cauza nu se cunoaste. Niveluri crescute de fibrinogen se intalnesc in sarcina, fumat, inflamatii acute, boala arterelor coronariene, infarct miocardic, atac cerebral, afectiuni inflamatorii, traumatisme, cancer etc.

Potasiul seric - Potasiul este un mineral si un electrolit care ajuta la mentinerea echilibrului de apa (cantitatea de lichid inauntrul si din afara celulelor organismului). Masurarea poatsiului seric este importanta in investigarea echilibrului hidro-electrolitic si acido-bazic a organismului si in diagnosticarea sau monitorizarea unor diverse afectiuni: insuficienta renala acuta si cronica, coma uremica, hipertensiune, aritmii, administrarea de diuretice, monitorizarea pacientilor care necesita terapie intensiva etc. Multe alimente sunt foarte bogate in potasiu, cum ar fi cartofii, somochinele, bananele, sucul de prune, sucul de portocale. Nivelurile anormale de potasiu din organism (mai mari sau mai mici decat in mod normal) pot cauza simptome diverse: stari de greata, crampe musculare, diaree, urinare frecventa, deshidratare, iritabilitate, aritmie cardiaca.

Vara este, asadar, o perioada buna pentru realizarea analizalor uzuale anuale si monitorizarea starii generale de sanatate. Preventia este cel mai facil instrument pentru mentinerea sanatatii.

SANADOR