MATERNITATEA SANADOR RESPONSABILITATE PROFESIONALISM
banner-sanador-campanie-nasterea-4-oct
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner-site-sanador
INCLUSIV PROCEDURI HIBRIDE ÎMPREUNĂ CU MEDICII CARDIOLOGI INTERVENȚIONIȘTI
banner_sanador Chirurgie cu eticheta
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador-v2 (002)
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR:(021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador_22_aprilie
CÂȘTIGAȚI LUPTA CU KILOGRAMELE ÎN PLUS
banner_sanador_6nov2
GAMĂ COMPLEXĂ DE ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
banner_sanador-v1
EXAMEN NON-INVAZIV DE MEDICINĂ NUCLEARĂ
banner_sanador-v1
PENTRU UN ASPECT NATURAL AL DANTURII ȘI UN ZÂMBET IMPECABIL
banner_sanador-27febr-1

Analizele uzuale care diagnostichează afecțiunile sezonului cald

Vara nu este nici pe departe anotimpul cel mai prietenos cu organismul uman. O seamă de afecțiuni se pot agrava. De asemenea, este perioada în care organismul nostru devine vulnerabil în fața altora.

Nevoia de reglare a temperaturii corpului duce la o presiune scăzută a sângelui, prin creșterea vâscozității acestuia. Eforturile, chiar și mici, combinate cu temperaturile extreme, pot avea manifestări ca transpirații bruște sau intense, amețeală, migrene, țiuit în urechi, congestii, acestea arătând în fapt efortul inimii de a se adapta situației.  Transpirațiile abundente duc la pierderi ale potasiului din organism. Potasiul este un mineral care reglează activitatea inimii.

Aglomerația clădirilor, asfaltul încins, temperaturile crescute care accentuează gradul de poluare al mașinilor și lipsa curenților de aer au efecte nocive și asupra bolnavilor cu astm. Organismul acestora prezintă dificultăți mari de respirație, senzație de apăsare în piept și tuse accentuată în cursul nopții.

Probleme respiratorii ca: rinite, sinuzite, bronșite sau pneumonii pot fi resimțite și în urma utilizării excesive a aparatelor de aer condiționat. Utilizarea defectuoasă a acestor aparate, fie instalații necurățate care se pot contamina cu germeni, fie temperaturi prea scăzute, toate acestea pot avea, astfel, urmări nedorite.

Alte pericole aduse de sezonul cald sunt bolile infecțioase aduse de înțepăturile insectelor, de țânțarii și căpușele care ne invadează în această perioadă. Țânțarii transmit afecțiuni virale cu complicații ce pot deveni severe, precum meningita și encefalita. Căpușele pot transmite boli infecțioase contagioase ca borelioza sau boala Lyme, care, netratată în primele 3 luni de la mușcătura căpușei, se instalează la nivelul creierului, cauzând leziuni permanente, precum și febra butunoasă, numită și febra de Marsilia.

Scăldatul poate aduce și el neplăceri, mai ales dacă se face în ape stătătoare: bălți și lacuri nemenajate și neigienizate. Riscul major vine de la infecția cu leptospiră. Aceasta amenință chiar și integritatea persoanelor tinere, care nu prezintă potențial risc, transmițându-se chiar prin tegumentele intacte. Manifestările leptospirozei sunt: febră, dureri musculare, tulburări hepatice și renale, boala putând duce chiar la deces.

Analize simple ca HLG (hemoleucograma), VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), fibrinogenul, potasiul seric, transaminazele, sunt analize uzuale care ajută medicul să diagnosticheze o seamă de afecțiuni severe date de sezonul cald. De majoritatea acestor analize beneficiați în setul de analize prescrise în baza asigurării medicale.

HLG (hemoleucograma) este un test important, fiind unul dintre cele mai frecvente cerute teste de laborator. Reprezintă adesea primul pas în stabilirea și diagnosticul diverselor afecțiuni hematologice și nehematologice, orientând medicul spre efectuarea altor teste specifice.

Realizarea  hemoleucogramei  este importantă deoarece, cu ajutorul ei, sunt depistate anemiile, infecţiile acute sau cronice, alergii sau chiar boli maligne.

În hemoleucogramă se testează:

-          Globulele roșii, numite și hematii – cu rol în oxigenarea întregului organism. În HLG se determină dacă există un număr suficient de celule roșii prezente în organism și dacă populația de celule roșii are forma corespunzătoare.

-          Globulele albe – cu rol în apărarea organismului împotriva bolilor, a infecțiilor și de apărare imunologică. Globulele albe, numite și leucocite, sunt de cinci tipuri, având roluri mult mai complexe, în funcție de tipul lor.

-          Trombocitele – cu rol în coagularea sângelui. Hemoleucograma măsoară numărul și forma trombocitelor din sânge. Un număr redus de trombocite duce la un risc crescut de hemoragii severe și vânătăi.

VSH (viteza de sedimentare a hematiilor)

Este un test care măsoară viteza de sedimentare (așezare) a hematiilor în tubul de recoltare pe durata unei ore. Numărul acestor hematii sedimentate și măsurate în acest interval dau valoarea numerică a testului – VSH. Are rolul de a depista unele afecțiuni ale sistemului imunitar sau ale ficatului, care se manifestă printr-o inflamație.

Fibrinogenul –  este o proteină sintetizată de ficat, cu rol în procesul coagularii sângelui.

Măsurarea fibrinogenului este recomandată în cazul apariţiilor unor sângerări prelungite, sau a căror cauză nu se cunoaște. Niveluri crescute de fibrinogen se întâlnesc în sarcină, fumat, inflamaţii acute, boala arterelor coronariene, infarct miocardic, atac cerebral, afecţiuni inflamatorii, traumatisme, cancer etc.

Potasiul seric

Potasiul este un mineral și un electrolit care ajută la menținerea echilibrului de apă (cantitatea de lichid înăuntrul și din afara celulelor organismului). Măsurarea poatsiului seric este importantă în investigarea echilibrului hidro-electrolitic și acido-bazic a organismului și în diagnosticarea sau monitorizarea unor diverse afecțiuni: insuficiența renală acută și cronică, coma uremică, hipertensiune, aritmii, administrarea de diuretice, monitorizarea pacienților care necesită terapie intensivă etc.

Multe alimente sunt foarte bogate în potasiu, cum ar fi cartofii, somochinele, bananele, sucul de prune, sucul de portocale. Nivelurile anormale de potasiu din organism (mai mari sau mai mici decât în mod normal) pot cauza simptome diverse: stări de greață, crampe musculare, diaree, urinare frecventă, deshidratare, iritabilitate, aritmie cardiacă.

Vara este, așadar, o perioadă bună pentru realizarea analizalor uzuale anuale și monitorizarea stării generale de sănătate. Prevenția este cel mai facil instrument pentru menținerea sănătății