MATERNITATEA SANADOR RESPONSABILITATE PROFESIONALISM
banner-sanador-campanie-nasterea-4-oct
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner-site-sanador
INCLUSIV PROCEDURI HIBRIDE ÎMPREUNĂ CU MEDICII CARDIOLOGI INTERVENȚIONIȘTI
banner_sanador Chirurgie cu eticheta
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador-v2 (002)
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR:(021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador_22_aprilie
CÂȘTIGAȚI LUPTA CU KILOGRAMELE ÎN PLUS
banner_sanador_6nov2
GAMĂ COMPLEXĂ DE ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
banner_sanador-v1
EXAMEN NON-INVAZIV DE MEDICINĂ NUCLEARĂ
banner_sanador-v1
PENTRU UN ASPECT NATURAL AL DANTURII ȘI UN ZÂMBET IMPECABIL
banner_sanador-27febr-1

Analize indicate la intrarea copilului în colectivitate

Reîncepe școala. Deși analizele uzuale în momentul intrării în colectivitate nu sunt obligatorii, mulți părinți continuă să efectueze analizele spre binele copiilor. Principalele analize la intrarea în colectivitate sunt cultura exudatului faringian și examenul coproparazitologic.

Cele mai frecvente afecțiuni în copilărie vizează sfera ORL. De la simple răceli, până la amigdalite, faringite, laringite, otite. Rolul culturii exudatului faringian este pe de-o parte de a identifica agenții patogeni care sunt responsabili de afecțiunile sferei ORL - amigdalita, sinuzita, faringita, laringita, iar pe de alta, identifică acei copii care au infecția, dar care nu au simptomatologie, însă o pot răspândi. Acești copii se numesc purtători.

Exudatul faringian este o analiză simplă care se recomandă în primul rând copiilor care au o simptomatologie care indică o infecție bacteriană a faringelui sau a amigdaleleor. Recomandarea de recoltare a exudatului faringian se face de către medic și copiilor fără simptome  care însă pot fi purtătoari de agenţi patogeni şi pot infecta membrii comunității în care intră.

Riscul de apariție a faringitei streptococice crește dacă există contact direct cu copiii care au infecții streptococice. Infecția streptococică a gâtului se transmite de la o persoană la alta. Când un copil care are o infecție cu streptococ la nivelul gâtului, respiră, tușește, strănută, picături mici de salivă ce conțin streptococi, se răspândesc în aer și pot fi inspirate de alți copii. Chiar dacă copiii sau adulții au extirpate amigdalele, pot dezvolta faringite streptococice.

Simptomele cele mai întâlnite în infecțiile streptococice ale gâtului sunt: durere de gât, instalată brusc, fără tuse, strănut sau alte semne de răceală, durere și dificultăți la înghițit, roșeață accentuată a gâtului sau puncte de culoare roșu închis la nivelul regiunii posterioare a bolții palatine, puncte albe, galbene în jurul amigdalelor, episoade febrile cu temperaturi mai mari de 38,3 grade C, iar uneori ganglioni inflamați la nivelul gâtului. Neidentificate la timp și netratate, aceste infecții dau complicații ca: sinuzite, otite medii, abcese sau flegmoane amigdaliene sau post infecție: reumatism articular acut, glomerulonefrită acută și cardită reumatismală.

Recomandări pentru recoltarea exudatului faringian

Recoltarea exudatului faringian se face de regulă dimineaţa, înainte de a consuma alimente sau lichide, deoarece acestea șterg agenții patogeni existenți pe suprafața amigdalelor și / sau mucoasei faringiene. Înaintea recoltării pacientul nu trebuie să se spele pe dinţi pentru a evita ca materialul colectat să fie modificat de pasta de dinţi.

Recoltarea se face cu ajutorul unui tampon steril, se prelevează materialul, prin mișcări de translație cu o ușoară apăsare asupra mucoasei faringiene de pe suprafața amigdalelor sau din oricare zonă faringiană dacă există semne locale de inflamație.  Secrețiile prelevate sunt introduse în recipient de transport cu medii de cultură care stimulează creșterea microorganismelor. Rezultatul se obține în 3-5 zile și este însoțit de antibiograma care specifică sensibilitatea microorganismului la diverse antibiotice.