MATERNITATEA SANADOR RESPONSABILITATE PROFESIONALISM
banner-sanador-campanie-nasterea-4-oct
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner-site-sanador
INCLUSIV PROCEDURI HIBRIDE ÎMPREUNĂ CU MEDICII CARDIOLOGI INTERVENȚIONIȘTI
banner_sanador Chirurgie cu eticheta
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador-v2 (002)
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR:(021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador_22_aprilie
CÂȘTIGAȚI LUPTA CU KILOGRAMELE ÎN PLUS
banner_sanador_6nov2
GAMĂ COMPLEXĂ DE ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
banner_sanador-v1
EXAMEN NON-INVAZIV DE MEDICINĂ NUCLEARĂ
banner_sanador-v1
PENTRU UN ASPECT NATURAL AL DANTURII ȘI UN ZÂMBET IMPECABIL
banner_sanador-27febr-1

Alimentația și controlul greutătii în timpul sarcinii

prenatal-nutrition-concept_1163-1522Supraponderalitatea este o problemă la nivel mondial, însă astăzi vom vorbi despre creșterea în greutate în perioada sarcinii. Femeile trebuie să știe că starea de gravitate, deși este temporară, este caracterizată prin modificări esențiale la nivelul aparatelor și sistemelor materne, dar și a funcționării metabolismului.

Ce modificări de greutate apar în timpul sarcinii

Femeile însărcinate vor suferi creșteri în greutate încă de la primele luni chiar dacă nu fac excese alimentare, dar alimentația ei este incorectă. Mai mult, în niciun caz gravida nu trebuie să mănânce pentru doi, așa acum am fi tentați să credem.

Cauza nevoii de a mânca mai mult

Creșterea rezistenței la insulină în timpul sarcinii, mai ales în trimestrele II și III, va duce la o creștere a nevoii de dulce și, implicit, a consumului de alimente bogate în zahăr (alimente dulci). De asemenea, consumul excesiv de făinoase și grăsimi provoacă acumularea rapidă de kilograme, grăsime care se depozitează în cele 9 luni de sarcină.

Așadar, pentru a exemplifica, femeile însărcinate trebuie să se alimenteze normal, pentru o singură persoană, evitând dorința de dulce, făinoase și produse bogate în grăsimi, având ca scop acumularea unui exces ponderal de maxim 14 kg pergravidic (între 10 și 12 kg), adică 1-1.5 kg per lună.

Posibile probleme care pot să apară în timpul sarcinii din cauza creșterii în greutate

Depășirea acestor limite favorizează patologii precum diabet gestațional, hipertensiune indusă de sarcină, preeclampsie și chiar eclampsie, în cazul în care valorile tensionale mari nu sunt controlate corect.

Nu trebuie neglijat nici disconfortul real pe care îl percepi când acumulezi 25-30 de kg în 9 luni, cu edeme gambiere importante, cu un cord încărcat oricum de apariția circulației fetale, ce va genera debit cardiac crescut, exprimat practic în apariția de oboseală și creșterea pulsului la eforturi minime.

Este ca și cum ai căra în spate permanent un sac de cartofi de 20 kg. Sfătuiesc gravidele să fie precaute în a acumula kilograme în exces, iar obstetricianul să abordeze în cadrul consultațiilor prenatale și problematica igienei sarcinii și controlul greutății.

Alimentația în timpul sarcinii

În ceea ce privește alimentația gravidei, sunt câteva principii care, respectate, vor contribui, alături de un stil de viață sănătos, la un sarcină fără complicații, atât pentru mamă, cât și pentru făt. Așadar, diete gravidei trebuie să conțină alimente bogate în substanțe nutritive esențiale, alimente de bază cât mai puțin procesate. Mai mult, mesele trebuie să fie regulate, cu 1-2 feluri principale, iar ultima masă să nu fie consumată mai târziu de ora 19, aceasta constând în alimente ușor de digerat.

Recomand femeilor însărcinate să includă în dietă carne de pui, pește, carne de vită bine preparată termic, lactate, legume gătite sau crude la discreție, salate din legume proaspete și fructe.

În schimb, ele trebuie să evite dulciurile foarte fine, procesate; nevoia excesivă de dulce poate fi ținută sub control prin consumul de fructe, făinoase și grăsimi de origine animală. De asemenea, alimentele semipreparate, mâncarea de tip fast-food, conservele, brânzeturile cu mucegai, fructele de mare, afumăturile, mâncărurile foarte condimentate, sarea în exces, sucurile carbogazoase, trebuie consumate într-o cantitate cât mai mică.

Nu există restricții în ceea ce privește consumul de fructe, de legume, de salate, acestea fiind bogate în vitamine și minerale, substanțe nutritive esențiale pentru starea de sănătate generală, utile mai ales în timpul sarcinii. Atenție însă la consumul de fresh-uri; este cunoscut faptul că sunt hipercalorice.

Dacă există dificultăți în menținerea unui ritm rezonabil de creștere în greutate pe parcursul sarcinii, atunci recomand să se apeleze la sfaturile unui nutriționist.

Informații oferite de dr. Emel Nuraltay, Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie, Șef Secție Obstetrică Ginecologie Spitalul Sanador.

 

Prin alegerea unui pachet de naştere în cadrul Spitalului Clinic Sanador, viitoarele mămici vor beneficia de o echipă formată din medici cu experienţă în specialitatea obstetrică – ginecologie ce vor  asigura tot suportul asmedical necesar pentru realizarea naşterii.

In cadrul Spitalului Clinic Sanador, blocul de naşteri dispune de 3 săli de operaţie moderne, dotate conform celor mai înalte standarde în domeniu.

Vă aşteptăm la Zilele Baby Sanador pentru mai multe informaţii.