Alimentația și controlul greutății în timpul sarcinii

Supraponderabilitatea este o problemă la nivel mondial, însă în acest articol vom aborda subiectul creșterii în greutate în perioada sarcinii. Femeile trebuie să știe că starea de graviditate, deși este temporară, este caracterizată prin modificări esențiale la nivelul aparatelor și sistemelor materne, dar și a funcționării metabolismului.

Ce variații de greutate sunt normale în timpul sarcinii?

Femeile însărcinate vor suferi creșteri în greutate încă din primele luni de sarcină, chiar dacă nu fac excese alimentare. Nu este recomandat ca femeile gravide să dubleze cantitatea de alimente de la o masă, ci să mănânce echilibrat ca în perioada anterioară apariției sarcinii.

De ce simt nevoia femeile gravide să mănânce mai mult?

Creșterea rezistenței la insulină în timpul sarcinii, mai ales în trimestrele II și III, va duce la o creștere a nevoii de alimente dulci. De asemenea, consumul excesiv de făinoase și grăsimi provoacă creșterea rapidă în greutate, grăsime care se depozitează în cele 9 luni de sarcină.

Așadar, femeile însărcinate trebuie să se alimenteze normal, pentru o singură persoană, evitând intenția de a consuma alimente dulci, făinoase și produse bogate în grăsimi, având ca scop acumularea unui exces ponderal de maxim 14 kg pergravidic (intre 10 si 12 kg), adică 1-1,5 kg per lună.

Posibile probleme care pot sa apară în timpul sarcinii din cauza creșterii în greutate

Depășirea acestor limite favorizează instalarea unor patologii precum diabet gestațional, hipertensiune indusă de sarcină, preeclampsie și chiar eclampsie, în cazul în care valorile tensionale mari nu sunt controlate corect.

Nu trebuie neglijat nici disconfortul real pe care îl percepi când acumulezi 25-30 de kg în 9 luni, cu edeme gambiere importante, cu un cord încărcat oricum de apariția circulației fetale, ce va genera debit cardiac crescut, exprimat clinic în apariția de oboseală și creșterea pulsului la eforturi minime.

Recomandarea este ca femeile gravide să fie precaute în a acumula kilograme în exces, iar obstetricianul trebuie să abordeze în cadrul consultațiilor prenatale și problematica igienei sarcinii și controlul greutății.

Alimentația în timpul sarcinii

În ceea ce privește alimentația gravidei, sunt câteva principii care, respectate, vor contribui, alături de un stil de viață sănătos, la o sarcină fără complicații, atât pentru mama, cât și pentru făt. Așadar, dieta gravidei trebuie să conțină alimente bogate în substanțe nutritive esențiale, alimente de bază cât mai puțin procesate. Mai mult, mesele trebuie să fie regulate, cu 1-2 feluri principale, iar ultima masă să nu fie consumată mai târziu de ora 19, aceasta constând în alimente ușor de digerat.

Recomandăm femeilor însărcinate să includă în dietă carne de pui, pește, carne de vită bine preparată termic, lactate, legume gătite sau crude la discreție, salate din legume proaspete și fructe.

În schimb, ele trebuie să evite alimentele dulci, procesate; nevoia excesivă de dulce poate fi ținută sub control prin consumul de fructe, făinoase și grăsimi de origine animală. De asemenea, alimentele semipreparate, mâncarea de tip fast-food, conservele, brânzeturile cu mucegai, fructele de mare, afumăturile, mâncărurile foarte condimentate, sarea în exces, sucurile carbogazoase, trebuie consumate într-o cantitate cât mai mică.

Nu există restricții în ceea ce privește consumul de fructe, de legume, de salate, acestea fiind bogate în vitamine și minerale, substanțe nutritive esențiale pentru starea de sănătate generală, utile mai ales în timpul sarcinii. Atenție însă la consumul de fresh-uri; este cunoscut faptul că sunt hipercalorice.

Dacă există dificultăți în menținerea unui ritm rezonabil de creștere în greutate pe parcursul sarcinii, atunci recomand să se apeleze la sfaturile unui nutriționist.

Informații oferite de dr. Emel Nuraltay, Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie, Șef Secție Obstetrică Ginecologie Spitalul Clinic SANADOR.

Prin alegerea unui pachet de nastere la Maternitatea SANADOR, viitoarele mamici vor beneficia de o echipa formata din medici cu experienta in specialitatea obstetrica - ginecologie ce vor  asigura tot suportul medical necesar pentru realizarea nasterii.

In cadrul Spitalului Clinic SANADOR, blocul de nasteri dispune de 3 sali de operatie moderne, dotate conform celor mai inalte standarde in domeniu.

Va asteptam la Zilele Baby SANADOR pentru mai multe informatii.

SANADOR