Inclusiv proceduri hibride impreuna cu medicii cardiologi interventionali
cardio
LABORATORUL DE CATETERISM CARDIAC ȘI LABORATORUL DE ELECTROFIZIOLOGIE
03. cardiologie interventionala
PROGRAM 24/24, 7/7
04_-RMN-3-tesla2
IRADIERE REDUSĂ, EXAMEN MAI PUȚIN DUREROS, SCURTAREA DURATEI PROCEDURII
Mamografie 3D
SIGURANȚĂ PENTRU MAMĂ ȘI COPIL
06. Nastere
ANGIOGRAFUL PHILIPS AZURION 7, UNIC ÎN ROMÂNIA
Website_Vizual_960x310_px_V2
Definim inteligența medicală cu ultima generatie de microscop operator dedicat neurochirurgiei
1
TE AŞTEPTĂM LA BABY EXPO 2018 26 - 29 APRILIE 2018 SALA POLIVALENTĂ, BUCUREŞTI
banner_sanador_gol

Alergiile în sezonul toamnei

Multă lume trăieşte cu impresia că doar primăvara este sezonul alergiilor. Din păcate pentru noi, natura are mereu alte planuri. Alergiile îşi arată colţii şi toamna, deşi multă lume le confundă cu o răceală.

Aceasta este alergia la ambrozie şi este foarte des întâlnită în această perioadă a anului. Se află peste tot şi chiar dacă este considerată mâncarea zeilor, ambrozia este un inamic veritabil pentru cei alergici toamna. Această alergie poate evolua în afecţiuni mai serioase dacă nu este tratată. Nu doar ambrozia provoacă alergii, unele persoane sunt afectate de praful din casă sau de alimentele pe care le consumă zilnic.

În perioada august – octombrie, putem vorbi despre sezonul buruienilor. Principalele aeroalergene ce pot induce manifestări sezoniere toamna sunt reprezentate de sporii anumitor specii de mucegaiuri şi polenul plantelor ce înfloresc în această perioadă (în special buruieni). Sursele de alergene sunt numeroase, iar manifestările conjunctivale şi respiratorii sunt cauzate în principal de alergenele aeropurtate.

Simptome:
Majoritatea pacienților întâmpină :

  • mâncărimi la nivelul ochilor și al nasului,
  • strănut frecvent,
  • secreții nazale abundente,
  • ochi roșii.

Mulți dintre acești pacienți sunt predispuși la apariția manifestărilor de astm, care se resimt prin:

  • dificultăţi în respiraţie,
  • tuse,
  • respiraţie şuierătoare.

Cea mai importantă simptomatologie oculară se întâlneşte în special la pacienţii cu alergie la polenul de Ambrozie.
Diagnostic și tratament:

Pacienţii care au avut manifestări sezoniere (august – octombrie) în anii precedenţi sunt sfătuiţi să efectueze un consult alergologic înainte de începerea sezonului (iulie).

Doar medicul alergolog poate efectua testarea care pune în evidenţă alergia şi tot el indică tratamentul optim individualizat, inclusiv imunoterapia alergen specifică – singurul tratament posibil curativ. Este important de ştiut faptul că unii pacienţi cu manifestări de alergie la polenul de buruieni pot asocia diferite acuze digestive (mâncărime la nivelul cavităţii bucale, edem limbă, buze, „senzaţie de nod în gât”, balonări, tranzit accelerat) la consumul anumitor fructe şi legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orală. Persoanele care sunt alergice la polenul buruienilor prezintă un risc crescut în cazul consumului de produse fitoterapice (produse tip plafar) sau produse apicole (polen, miere).
Pentru evitarea simptomelor neplăcute pacienţii alergici sunt sfătuiţi:

- să evite activităţile exterioare, în aer liber;

- să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât şi în maşina;

- să îşi schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp;

- să facă duş la sosirea la domiciliu;

- să se spele frecvent pe faţă şi mâini;

- să evite/ să consume cu precauţie fructe şi legume crude dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).

Doruc Monica

Doamna Doctor Monica Doruc este medic primar medicina de familie in cadrul Sanador. Pentru înscrieri la medicul de familie Monica Doruc vă rugăm să apelaţi 021 9699, Call Center Sanador, disponibil 24/7.