Denumita si lipoaspiratie sau liposculptura, procedura de liposuctie este o metoda chirurgicala de indepartare a tesuturilor adipoase, fiind cea mai des intalnita operatie estetica din SUA sau Marea Britanie, cu peste 500.000 de interventii realizate anual. Cu toate acestea, chirurgii nu pot indeparta o cantitate foarte mare de grasime la o singura interventie (in jur de 4.5 kg maximum), astfel ca liposuctia nu poate fi considerata un tratament permanenent pentru obezitate.

Recomandari

Scopurile acestei interventii sunt mai degraba estetice, de a indeparta tesutul din anumite regiuni, pentru crearea unui corp armonios si bine proportionat.

Asadar, daca in urma acestei interventii pacientul nu urmeaza un stil de viata sanatos, exista un risc ca acesta sa ia din nou in greutate. De asemenea, pacientii care recurg la aceasta metoda trebuie sa fie apti din punct de vedere fizic si psihic, sa aiba o buna elasticitate a pielii si o stare generala de sanatate buna.

Cele mai vizate zone ale corpului, din perspectiva liposuctiei, sunt:

  • abdomenul
  • coapsele
  • bratele
  • soldurile;
  • spatele;
  • fesele;
  • pieptul;
  • zona anterioara a genunchilor;
  • gatul si gusa.

Elasticitatea pielii intervine in procesul de recuperare dupa operatie, pentru a se adapta la noua forma a corpului. Nu este recomandata aceasta interventie la persoanele cu afectiuni precum cardiopatia ischemica, diabet sau cu sistemul imunitar deficitar.

Alaturi de scopurile estetice, liposuctia poate fi indicata si in scopul tratarii anumitor afectiuni si conditii medicale, precum:

Ginecomastia - cresterea in volum a glandei mamare (adeseori in cazul barbatilor);

Limpedema - o boala cronica, ce poate aparea la femei dupa pubertate sau in timpul sarcinii;

Sindromul lipodistrofic - o conditie medicala caracterizata prin depunerea grasimii sub forma de depozite doar in anumite parti ale corpului.

Procedura de liposuctie este o interventie chirurgicala relativ usoara, care poate dura intre 1-4 ore, efectuandu-se sub anestezie generala. In cazurile in care interventia are loc la nivelul unei regiuni mici a corpului, se poate recurge la anestezie locala. Procedura are loc prin aspiratia excesului de grasime dintre piele si muschi, prin intermediul unui dispozitiv denumit canula.

Rezultate

Efectele interventiei de liposuctie sunt permanente. In multe cazuri, pacientii reusesc sa isi mentina greutatea dupa liposuctie, iar in cazurile in care continua sa ia in greutate, grasimea nu se mai depune in aceleasi zone in care a avut loc interventia chirurgicala. Rezultatele operatiei sunt evaluate si apreciate incepand cu 4 saptamani dupa interventie. Pacientii care au fost supusi interventiei petrec o noapte internati in spital sau parasesc spitalul in aceeasi zi, daca anestezia a fost facuta la nivel local.

Riscuri

Riscurile procedurii de liposuctie sunt aceleasi ca in alte cazuri de interventii chirurgicale, incluzand riscul de sangerare, de infectie sau de reactii adverse la administrarea anestezicului.

Galerie foto

SANADOR