Acces rapid la cele mai bune servicii medicale pentru copilul tău
pediatrie-dr-27iunie-v1
AFLĂ CUM TE POATE AJUTA CHIRURGIA BARIATRICĂ SĂ CÂȘTIGI LUPTA CU KILOGRAMELE ÎN PLUS
banner_sanador
Inclusiv proceduri hibride impreuna cu medicii cardiologi interventionali
cardio
PROGRAM 24/24, 7/7
04_-RMN-3-tesla2
IRADIERE REDUSĂ, EXAMEN MAI PUȚIN DUREROS, SCURTAREA DURATEI PROCEDURII
Mamografie 3D
SIGURANȚĂ PENTRU MAMĂ ȘI COPIL
06. Nastere
VINO SĂ TE ÎNSCRII LA MEDICINĂ DE FAMILIE LA SANADOR
banner_sanador dr Tranca
Voucher Materna Bucureşti
banner_sanador-26-iunie-2

Kinetoterapia

Cum ajuta kinetoterapia persoanele cu insuficienta cardiaca?

Dr. Georgiana Tache, sef departament recuperare in cadrul spitalului Sanador, ne explica in randurile de mai jos cum poate ajuta kinetoterapia persoanele cu insuficienta cardiaca:

Insuficienta cardiaca reprezinta dezechilibrul care apare intre nevoile de sange oxigenat ale organelor si tesuturilor si eficienta cordului de a-l furniza, precum si imposibilitatea cordului de a face fata hemodinamic volumului de sange venos care se intoarce la inima.

Insuficienta cardiaca se poate trata astfel: profilactic, curativ si cu regim alimentar. Kinetoterapia face parte din tramentul profilactiv, avand un rol foarte important in combaterea afectiunilor pulmonare, reumatice si ale arterosclerozei.

Care sunt obiectivele kinetoterapiei?

Prin kinetoterapie urmarim:

-          cresterea capacitatii de efort a pacientului

-          imbunatatirea circulatiei venoase

-          ameliorarea si augmentarea mecanismelor periferice de adaptare la efort

-          impiedicarea deconditionarii fizice a pacientului

-          imbunatatirea capacitatii pulmonare prin cresterea capacitatii de oxigenarea a organismului

-          ameliorarea vasodilatatiei arteriale

Care sunt mijloacele de tratament?

Tratamentul se realizeaza printr-un program de gimnastica medicala conceput de un kinetoterapeut si realizat sub supravegherea stricta a acestuia. Gimnastica medicala cuprinde: exercitiu fizic, exercitii de respiratie, posturari etc.

Programul de recuperare medicala difera in functie de de faza acuta sau cronica in care se afla pacientul, de varsta si posibilitatea de a putea executa anumite miscari, cat si de a mentine anumite pozitii de gimnastica, de istoricul medical al acestuia.

In faza acuta, fiind faza unde insuficienta cardiaca este mai severa, exercitiile de recuperare medicala vor avea un nivel scazut de intensitate si forta (de exemplu: exercitii care antreaneaza membrele superioare si inferioare asociate cu exercitii de respiratie).

In faza cronica, mai exact momentul in care se cunoaste deja vechimea afectiunii, programul de recuperare va fi mai bogat in exercitii care ajuta la dezvoltarea capacitatii de efort, imbunatatirea capacitatii respiratorii, cat si antrenarea si dezvoltarea contractiei cordului. Exercitiile vor creste atat ca numar, cat si ca nivel de dificultate.

 Care este perioada de tratament?

In stabilirea programului de recuperare medicala, doctorul curant va tine cond de istoricul medical pe care pacientul il are, cat si de nevoile acestuia. Mai departe, ameliorarea starii de sanatate a pacientilor este determinata si de durata de raspuns a organismului la programul de recuperare.

De evitat in timpul kinetoterapiei?

De evitat suprasolicitarea fizica si psihica a pacientului, consumul de alcool, cofeina, tutun, bauturi energizante.

Este bine sa retinem ca: in cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca, kinetoterapia este parte esentiala a tratamentului, efectele sale avand un rol foarte important in imbunatatirea calitatii vietii si in mentinerea starii de sanatate. Odata diagnosticat cu insuficienta cardiaca, pacientul trebuie sa actioneze cat mai repede pentru a impiedica dezvoltarea altor afectiuni cardiace care pot avea repercursiuni mult mai grave asupra starii de sanatate.