AM DESCHIS CENTRUL ONCOLOGIC SANADOR
Sanador COS banner_site 960x310px
MATERNITATEA SANADOR RESPONSABILITATE PROFESIONALISM
banner-sanador-campanie-nasterea-4-oct
PENTRU PROGRAMARI, APELATI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
propunere-4-oct-v2
TEHNOLOGIE LASER : WATERLASE IPLUS, BIOLASE EPIC™ X
banner_sanador-stomato-17-oct-v2-gol
MEDICINĂ NUCLEARĂ EXAMEN NON INVAZIV, NEDUREROS, PROGRAMĂRI LA 021.9699 (24/24H)
banner_scintigrafie-25-oct
VINO SĂ TE ÎNSCRII LA MEDICINĂ DE FAMILIE LA SANADOR
banner_sanador dr Tranca
Inclusiv proceduri hibride impreuna cu medicii cardiologi interventionali
cardio
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador-v1-gol
Câștigă lupta cu kilogramele în plus
banner_sanador_6nov2

Gonartroaza: cauze si tratament

Cum tratam gonartroza, afectiunea care imobilizeaza genunchii?

Zi de zi, vedem in jurul nostru persoane care se plang de durerea de genunchi. Sunt atat de frecvente situatiile incat aceasta durere a devenit parte din viata noastra de zi cu zi.

Ce poate insemna insa durerea de genunchi si cat de grave sunt efectele ei in lipsa unui tratament adecvat?

Dr. Codrin Huszar si Dr. Liviu Ojoga raspund intrebarilor primite despre gonartroza, cea mai intalnita afectiune a genunchiului:

Ce este gonartroza si cum se manifesta aceasta afectiune?

Gonartroza este cea mai frecventa afectiune articulara in cazul genunchiul, asa zisa si „boala care imobilizeaza genunchiul”.

La un genunchi normal, extremitatile oaselor care participa la articulatie sunt acoperite de un tesut alunecos si neted (cartilajul articular) si sunt lubrifiate de lichidul sinovial, permitand astfel genunchiului sa se miste liber si fara durere.

In cazul unui pacient cu gonartroza, cartilajul articular se uzeaza progresiv, devine aspru si neregulat, si astfel alunecarea dintre extremitatile osoase este anevoioasa si dureroasa.

 

Frecventa si cauzele gonartrozei?

Gonartroza nu apare la tineri, ci este o afectiune intalnita in cele mai multe dintre cazuri la persoanele peste 40 de ani. In ultimii ani a crescut numarul celor care se adreseaza medicilor avand in vedere ca persoanele mai in varsta devin din ce in ce mai active si astfel prefera mai mult tratamentele eficiente in defavoarea celor clasice, conservatoare .

Cauzele gonartrozei sunt:

- Mostenirea familiala

- Suprasolicitatea articulatiei de-alungul vietii (de exemplu meseriile care presupun caratul greutatilor, muncile agricole, sporturile de performanta etc.)

- Bolile preexistente (precum bolile reumatismale – Poliartrita reumatoida – sau afectiunile posttraumatice netratate la timp – rupturile de menisc, rupturile ligamentelor incrucisate etc. – )

Care sunt principalele simptome?

Durerea si dificultatea de a mobiliza genunchiul, insotite de tumefierea articulatiei, mers schiopatat etc. Simptomele sunt cu mult mai evidente si de o intensitate sporita dimineata sau dupa o perioada de inactivitate.

Cand trebuie contactat doctorul?

Imediat cum se observa simptomele mentionate. Din fericire, exista solutii medicale eficace pentru gonartroza, insa acest lucru depinde si de prezentarea la timp la medicul specialist. Pentru ca vorbim despre o boala care avanseaza progresiv, este cu atat mai important sa fie diagnosticata repede si pacientul sa inceapa tratamentul cat mai curand.

Cum se trateaza gonartroza?

La primele manifestari se combina procedurile de fizio si kineto terapie cu tratamentul medicamentos condroprotector si infiltratiile intraarticulare.

Tratamentul medicamentos

- medicamente impotriva durerii si a inflamatiei in timpul crizelor dureroase

- medicamente care reduc uzura cartilajului articular (medicamente condroprotectoare)

- infiltratii intraarticulare cu substante vascoelastice

Atunci cand tratamentul conservator isi pierde eficacitatea, sunt necesare interventiile chirurgicale.

Tratament chirurgical

- artroscopia (curatarea artroscopica a articulatiei)

- osteotomiile (indreptarea genunchiului pentru a uniformiza presiunile articulare)

- inlocuirea articulatiei uzate cu o proteza interna

Cum putem preveni aceasta afectiune?

Recomandam pacientilor exercitiile zilnice si scaderea in greutate, o masura intotdeauna utila.

Este bine sa retinem: Gonartroza nu are tratament curativ (cartilajul uzat nu se mai poate reface). Insa, degradarea cartilajului se poate incetini prin masuri medicale aplicate corect si la timp. Atunci cand manifestarile precum durerea nu mai pot fi controlate prin masuri conservatoare si acestea afecteaza activitatile uzuale zilnice ale pacientilor, se recomanda interventiile chirurgicale.

***

Pentru tine si familia ta:

Pachet diagnostic gonartroza 300 lei (include: consult ortopedie, analize (hemoleucograma, coagulograma, glicemie a jeun, TGO, TGP, uree, creatinină, ionograma, probe inflamatorii -VSH, fibrinogen, proteină C reactivă, grup şi Rh), radiografia genunchiului în incidenţele postero-anterioară, laterală şi articulaţia femuropatelară în încărcare)

Oferta este valabila numai daca pacientul vine cu bilet de trimitere de la medicul de familie si talon de pensie sau adeverinta de salariat.

Pentru programari puteti apela 021-9699.