Radioterapie

În cadrul Centrului Oncologic Sanador se pot efectua următoarele tratamente cu RADIOTERAPIE, decontate prin Casa de Asigurări: VMAT, IMRT și radioterapie convențională, toate ghidate imagistic.

Radioterapia este considerată a fi specialitatea medicală care a progresat cel mai mult în ultimii 15 ani. Se administrează în prezent la peste 50% din totalitatea bolnavilor de cancer.

Radioterapia externă este un tratament cu acțiune loco-regională, care utilizează radiații de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase, cu efecte secundare minime asupra țesuturilor sănătoase din vecinătatea tumorii. Radioterapia este administrată cu ajutorul unui accelerator linear.

Tratamentul curativ țintește vindecarea bolii și reducerea riscului de recidivă prin creșterea controlului local. Radioterapia poate fi administrată ca parte a unui tratament multimodal în diverse etape:

• Radioterapie definitivă: în cazul unor tumori inoperabile

• Radioterapie preoperatorie (neoadjuvantă)

• Radioterapie postoperatorie (adjuvantă)

Acest tratament poate fi efectuat concomitent cu chimioterapia, în funcție de localizarea formațiunii tumorale și a stadiului bolii. Evoluția tehnologică a radioterapiei din ultimile decenii a determinat o îmbunătățire semnificativă a acestui tip de tratament, iar Centrul Oncologic Sanador este dotat cu două acceleratoare liniare de ultimă generație TRUE BEAM și TRUE BEAM STX, produse de Varian, lider mondial.

Acestea permit efectuarea unor tratamente cu tehnici cum ar fi:

• Radioterapie cu Intensitate Modulată (IMRT);

• Radioterapie cu Arc Modulată Volumetric (RapidArc®);

• Radioterapie Ghidată Imagistic (IGRT) – 4D (Respiratory Gating);

• Radioterapie 3D conformațională;

• Radiochirurgie stereotactică (SRS): tratamentul metastazelor cerebrale și altor tipuri de tumori rare: adenoame hipofizare, neurinom acustic, meningioame de bază de craniu;

• Radioterapie stereotactică corporeală (SBRT): tratamentul tumorilor intracraniene și extracraniene – tumori primare pulmonare neoperabile de stadiu incipient, metastaze pulmonare, metastaze vertebrale.

Echipamentul Varian TrueBeam STx oferă posibilitatea monitorizării ritmului respirator, controlul și corectarea poziției. Tot cu ajutorul acestuia, este posibilă tehnică radiochirurgicală SRS – ceea ce conferă același rezultat ca cel obținut prin îndepărtarea chirurgicală a tumorii, prin concentrarea unei doze ridicate de radiații asupra zonei țintite.

Acceleratoarele liniare Varian TrueBeam oferă pacienților un tratament rapid de radioterapie, cu precizie ridicată fără compromiterea acoperirii volumului țintă tumoral, dar limitând afectarea țesuturilor sănătoase învecinate.

Achiziționarea imaginilor necesare planificării tratamentului de radioterapie se va face cu un computer tomograf Philips Brilliance Big Bore, cel mai performant CT dedicat radioterapiei. Acesta are o deschidere de 85 cm asigurând posibilitatea scanării extinse și la pacienții supraponderali. Acest computer tomograf deține posibilitatea de scanare 4D, esențială în tumorile dependente de mișcările respiratorii (cancere toracice, cancere mamare și cancere abdominale).

Tratamentul este asigurat pacienților de către o echipă medicală formată din medici radioterapeuți, fizicieni medicali și tehnicieni de radioterapie, toți având o înaltă pregătire în domeniu.

Un alt tratament disponibil în cadrul Centrului Oncologic Sanador este brahiterapia, o formă de radioterapie internă care presupune plasarea unor surse (semințe) radioactive în interiorul sau în apropierea țesutului tumoral. Semințele, care sunt de dimensiunea bobului de orez, se introduc, sub anestezie, la nivelul zonei afectate cu ajutorul unor catetere folosind ghidajul imagistic pentru o plasare de precizie. Comparativ cu radioterapia externă, brahiterapia permite aplicarea unei doze crescute de radiații asupra unei zone a corpului mai limitată.

Brahiterapia este utilizată cel mai frecvent în cancerele ginecologice (cancerul de col uterin si cancerul de endometru) și cancerul de prostată. Aceasta mai poate fi aplicată în stadiile incipiente ale unor cancere sau in stadiile local avansate. Brahiterapia mai poate fi folosita și în alte tipuri de tumori:

• Cancerul mamar

• Cancerul pulmonar

• Cancerul esofagian

• Cancere de sfera ORL

• Cancere rectale si anale

• Sarcoame

Programeaza-te acum pentru consult:

Echipa medicala

Programeaza-te acum pentru consult: