Medicina Nucleara

Medicina nucleară este o specialitate modernă care a lansat si dezvoltat conceptul de imagistică moleculară – imagistică de metabolizare celulară. Principial, metoda de investigare propusă de medicină nucleară se bazează pe:

• proprietatea unei molecule de a se metaboliza la nivelul unui organ/țesut/celulă;

• marcarea acestei molecule cu un izotop radioactiv;

• introducerea acestui “complex” în circuitul sangvin, el fiind “purtat” către organul-țintă afectat.

Departamentul de Medicină Nucleară al Centrului Oncologic Sanador funcționează după recomandările și ghidul procedurilor Societății Europene de Medicină Nucleară, iar tehnologia SPECT CT are la bază utilizarea unui echipament de ultimă generație, aparat Siemens Symbia Intevo Bold.

Tehnologia SPECT CT este deosebit de utilă în:

efectuarea unei scintigrafii clasice pentru identificarea zonelor cu metabolizare celulară modificată

efectuarea unei tomografii de emisie (SPECT) pe zonele indicate de scintigrafie

construirea unei imagini 3D de metabolism celular a zonei vizate, cu imagini proiectate pe axele anatomice

efectuarea unei tomografii de transmisie (CT) de joasă energie pentru zona de interes metabolic, obtinerea imaginilor 3D de structură, imagini de morfologie de rezoluție ridicată

• furnizează imagini 3D de metabolism împreună cu imagini 3D de structură anatomică (CT)

• ridica probabilitatea de acuratețe a diagnosticului cu procente semnificative față de celelalte investigații imagistice

Cu ajutorul investigațiilor specifice, medicii pot identifica anomalii încă din stadiu incipient, aspect esențial în depistarea precoce a unor afecțiuni grave, precum cele din sfera oncologică, endocrinologică, neurologică, și nu numai. În prezent, medicina nucleară este utilizată împreună cu tehnicile imagistice clasice (RMN, CT, ecografie), având un rol indispensabil în obținerea unui diagnostic precis, alegerea planului optim de tratament indicat de medicul curant, precum și urmărirea pacientului oncologic.

Examinările efectuate în Departamentul de Medicină Nucleară al Centrului Oncologic Sanador sunt sigure, neinvazive și nedureroase. Pacientului i se administrează intravenos o substanță radiofarmaceutică (cu izotopi radioactivi), care se distribuie la nivelul unui anumit organ/țesut. La scurt timp, corpul pacientului este scanat printr-o procedura numită “scintigrafie” cu ajutorul tehnologiei SPECT-CT (single photon emission tomography) care detecteaza radiațiile, obținându-se imagini funcționale și moleculare ale țesuturilor/organelor explorate.

Scintigrafia permite punerea unui diagnostic sigur în cazul mai multor afecțiuni, prin introducerea în organism a unei substanțe radioactive - “trasor” - care acționează în cazul anumitor organe prin detectarea radiațiilor emise la exteriorul corpului de echipament.

Investigația nu este dureroasă, iar substanța trasor este administrată intra-venos. Permite diagnosticarea unei game largi de afecțiuni, informațiile fiind mult mai complexe decât cele rezultate în urma altor investigații imagistice. Doza de radioactivitate administrată pacientului este controlată, minimă, calculată în baza datelor personale ale pacientului, asigurându-se astfel o calitate deosebită investigației, cu afectarea minimă a stării de sănătate a pacientului.

Iodoterapia sau terapia cu iod radioactiv este o opțiune de tratament rezervată pacienților diagnosticați cu cancer tiroidian diferențiat (papilar și folicular). Aceasta se bazează pe faptul că celulele glandei tiroide sunt singurele celule ale organismului care au capacitatea de a absorbi iodul care intră în corp. Iodul prezintă izotopi radioactivi, care pot fi sintetizați, cel mai important fiind izotopul I-131. Odată administrat, intravenos sau pe cale orală, iodul radioactiv se concentrează în țesuturile tiroidiene, distrugând parțial sau total celulele tiroidiene prin radioactivitatea eliberată. În funcție de doza administrată și de alți factori, pacienții pot fi tratați în regim ambulator sau pot fi spitalizați pentru 2-3 zile. Medicamentul radioactiv se elimină complet în câteva zile.

Studiile medicale au demonstrat că terapia cu iod radioactiv aduce beneficii importante pacienților, scăzând rata de recidive și îmbunătățind ratele de supraviețuire. Principalul efect secundar asociat este slăbirea activității glandei tiroide, care poate fi contracarat cu ajutorul terapiei de substituție cu hormoni tiroidieni.Programeaza-te acum pentru consult:

Echipa medicala

Programeaza-te acum pentru consult: