TESTUL GENETIC CARE DEPISTEAZĂ TIMPURIU CANCERUL DE PROSTATĂ

analiza_urinaLa nivel mondial, cancerul de prostată reprezintă a doua cauză de deces prin cancer, după cancerul pulmonar. În România sunt diagnosticate anual 177 de cazuri noi de cancer de prostată. Liga Română de Cancer estimează că aproximativ 7,3% dintre bărbații români mor anual din această cauză. Patru din cinci cazuri sunt diagnosticate la bărbații cu vârsta peste 65 de ani.

Prostata este o glandă din sistemul reproducător masculin, localizată sub vezica urinară a bărbatului, care înconjoară partea superioară a uretrei și produce majoritatea lichidului din care este alcătuită sperma.

Metoda clasică pentru diagnosticul cancerului de prostată utilizează testarea serologică a PSA (antigen prostatic specific) împreună cu tușeul rectal (în care medicul palpează prostata pentru a afla dacă este îndurată sau prezintă noduli). Analiza și tușeul rectal identifică aproximativ 25% dintre cazuri, iar pentru confirmarea restului de 75% dintre cazuri este necesară o investigație suplimentară: biopsia prostatică. Aceasta din urmă aduce un puternic disconfort și costuri suplimentare pacientului.

Începand cu anul 2012, FDA (Food and Drug Administration) a aprobat testul genetic pentru depistarea timpurie a cancerului de prostată denumit – PCA3 – cu testare din urină. Acest test are capacitatea de a face diferența între celule maligne și benigne prostatice, cu o acuratețe de peste 95%.

Comparativ cu metoda clasică serologică, testarea PCA3 are specificitate semnificativ mai mare pentru cancerul de prostată. Valorile serologice ale antigenului prostatic (metoda clasică) sunt influențate de volumul de țesut, vârstă, inflamație, traumatisme și alți factori, care, în cazul testării PCA3, nu influențează valorile analizei.

Utilitatea testării PCA 3 este importantă din cauza faptului că, în cancerul de prostată, nu există simptome sau semne precoce care să avertizeze apariția bolii. Simpla testare PCA3 sau în combinație cu metodele existente ar putea orienta medicul în luarea deciziei de biopsiere și poate fi utilă ca indicator pentru stadiul clinic al bolii.

Odată ce tumora malignă determină mărirea semnificativă de volum a glandei, sau după ce cancerul se răspândește dincolo de prostată, pot să apară simptomele de mai jos:

– Nevoia frecventă de a urina, în special noaptea;

– Dificultăți în pornirea și/sau oprirea fluxului urinar;

– Un jet urinar slab sau întrerupt;

– O senzație dureroasă sau de arsură în timpul micțiunii sau al ejaculării;

– Prezența sângelui în urină sau spermă.

Între factorii de risc care predispun apariția acestui tip de cancer sunt: vârsta, factorii hormonali și genetici, antecedentele în familie, alimentația și stilul de viață.

Cancerul care se extinde dincolo de țesutul prostatic (la oase, plămâni sau nodulii limfatici) nu poate fi vindecat, dar deseori poate fi ținut sub control pentru mulți ani.

Testul PCA3 este ușor de efectuat: se folosește primul jet de urină după efectuarea tușeului rectal și masajul prostatei. Prețul testului este de 1100 RON.

Lasă un răspuns