Pentru COVID-19, la acest moment, sunt disponibile numeroase tipuri de teste, care pot detecta fie noul coronavirus, fie răspunsul organismului uman la infecția cu SARS-CoV-2 sau la vaccinarea împotriva COVID-19. Testarea RT-PCR, testele antigenice rapide, identificarea anticorpilor de tip IgM și IgG, dozarea anticorpilor neutralizanți, screeningul mutațiilor care conferă virusului contagiozitate crescută – toate aceste investigații, disponibile la SANADOR, au utilitatea lor.

Dr. Andrei Rogoz, medic specialist Boli infecțioase la Spitalul Clinic SANADOR, explică în materialul video în ce context sunt utile diversele tipuri de testări.

Watch on YouTube

Testarea RT-PCR

Testul RT-PCR, care identifică ARN-ul viral din exsudatul nazofaringian prin tehnici de biologie moleculară, este cel mai performant test disponibil pe piață și poate recunoaște chiar și cantități foarte mici de virus SARS-CoV-2.

La SANADOR, rezultatul testului este disponibil în aproximativ 12 ore de la recoltare, poate fi vizualizat pe site-ul SANADOR și poate fi eliberat, la cerere, și în limba engleză, cu cod QR.

Locații SANADOR în care se poate efectua recoltarea:

  • Clinica SANADOR Buzești

Recoltările se fac cu sau fără programare, prin Call Center 021.9699 - disponibil nonstop sau prin completarea formularului de mai jos.

SANADOR deține singurul laborator din România acreditat RENAR pentru detecția si determinarea SARS-CoV-2 prin metoda Real-Time PCR. Acreditarea a fost obținută de la RENAR – organismul național de acreditare – la 24 iulie 2020. Acreditarea de către RENAR a Laboratorului SANADOR s-a făcut în baza standardului SR EN ISO 15189:2013, privind calitatea și competența în domeniul biologiei moleculare.

Testele antigenice rapide

Pentru testele antigenice rapide, recoltarea se face din exsudatul nazofaringian, iar rezultatul este disponibil în aproximativ 20 de minute.

Acest tip de testare are, în general, rolul de screening. Un rezultat pozitiv trebuie, de regulă, confirmat prin testare de tip RT-PCR. Aceste teste au o specificitate mare (puține rezultate fals pozitive), dar sensibilitatea este redusă în comparație cu metoda RT-PCR (mai multe rezultate fals negative).

Testele antigenice rapide se pot realiza, la cerere, cu sau fără programare prealabilă prin Call Center - 021.9699, disponibil nonstop, sau direct prin prezentarea la unul din punctele de recoltare COVID (v. mai sus), în timpul programului de lucru.

Testarea anticorpilor specifici

La SANADOR, pacienții pot accesa teste pentru identificarea anticorpilor specifici produși de organismul uman la contactul cu noul coronavirus (anticorpi anti-nucleocapsidă, de tip IgM și IgG).

Aceste teste, pentru care se recoltează sânge, identifică anticorpii și sunt recomandate persoanelor care au avut COVID-19. Ele pot descoperi și persoanele care au avut infecții asimptomatice.

Recoltarea se poate face în oricare din clinicile sau punctele de recoltare SANADOR, fără a fi necesară o programare prealabilă. Rezultatul este disponibil online, în maximum 24 de ore de la recoltare.

Testarea anticorpilor neutralizanți

Te-ai vaccinat împotriva COVID-19 sau ai trecut prin infecția cu SARS-CoV-2? Poți accesa dozarea cantitativă a anticorpilor anti-Spike – anticorpi neutralizanți. Anticorpii neutralizanți (anti-spike RBD) împiedică atașarea virusului SARS-CoV-2 de celulele umane.

Acest tip de test se lucrează din sânge. Recoltarea se poate face în oricare din clinicile sau punctele de recoltare SANADOR, fără a fi necesară o programare prealabilă. Rezultatul este disponibil online, în maximum 24 de ore de la recoltare.

Screeningul mutațiilor SARS-CoV-2

La SANADOR este disponibil și un test de biologie moleculară, RT-PCR, care poate detecta virusul SARS-CoV-2, dar realizează totodată și screeningul celor mai frecvente 5 mutații ale virusului, care au dus la apariția unor tulpini cu contagiozitate crescută: trei tulpini raportate inițial în Marea Britanie, precum și tulpinile raportate în Africa de Sud, respectiv Brazilia.

Testul se poate recolta din exsudat nazofaringian, aspirat nazofaringian, secreție orofaringiană, lavaj bronhoalveolar sau, spre deosebire de testele RT-PCR convenționale, din spută.

Programează-te la testare!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR