Testare COVID-19: Testele Real Time PCR si testele serologice de identificare a anticorpilor IgG si IgM, disponibile la Sanador

Testarea pentru noul Coronavirus se poate face pe doua cai principale: detectia directa a virusului prin tehnici de biologie moleculara PCR si determinari serologice pentru anticorpii specifici produsi de organismul uman la contactul cu noul coronavirus. Acestia din urma pot fi imunoglobuline de tip M (IgM), sau imunoglobuline G (IgG). Atat testele Real Time PCR cat si cele serologice de determinare a anticorpilor IgM si IgG pot fi efectuate, la cerere, in cadrul Sanador, de catre pacientii persoane fizice dar si de catre companii, pentru testarea angajatilor.

Cum se face testarea Real Time PCR?

Aceasta testare care este gold standard-ul pentru detectarea SARS-CoV-2. Testul detecteaza prezenta materialului genetic viral, fiind utilizat pentru a determina daca o persoana este infectata sau nu.

Testele de identificare Real Time PCR sunt teste de biologie moleculara ce confirma prezenta virusului SARS-CoV-2 si sunt recomandate pentru pacientii suspecti. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca diagnosticul de boala sa se puna utilizand aceste teste. Avantajul lor este ca pun in evidenta virusul, chiar daca titrul viral este foarte scazut, adica virusul este prezent in organism in cantitati foarte mici.

Acest tip de test utilizeaza exsudatul nazofaringian, secretia colectata prin tamponarea usoara a interiorului nasului si gatului – aici este cel mai probabil ca virusul sa se gaseasca in cantitati mai mari si tot aceste locuri sunt usor accesibile pentru recoltare. Pacientul trebuie insa sa specifice daca foloseste vreun tratament local cu picaturi pentru ca poate influenta rezultatul testului.

Cum probele de exsudat nazofaringian contin o cantitate mica de material genetic viral, este necesara utilizarea unei tehnici numita amplificare enzimatica in-vitro a acizilor nucleici sau PCR (polymerase chain reaction). Prin PCR se pot face cateva milioane de copii ale materialului genetic existent in proba de exsudat nazofaringian. Testul este pozitiv daca in materialul genetic amplificat se identifica o secventa de nucleotide specifica ARN-ului viral al noului coronavirus.

Tehnica Real Time PCR este o tehnica sensibila, de aceea este foarte importanta pregatirea corespunzatoare a personalului din departamentul de biologie moleculara si, de asemenea, respectarea normelor de biosiguranta.

Testele RT-PCR sunt suficient de rapide (aproximativ 7 ore de la inceperea analizei pana la rezultat), astfel incat eliberarea rezultatului catre pacient se face in decurs de o zi lucratoare dupa intrarea probei in laborator.

Prelevarea probelor se face pe baza de programare.

Cum se fac testele serologice de determinare de imunoglobuline (IgM si IgG)?

O alta optiune pentru identificarea prezentei SARS-CoV-2 sunt testele serologice de determinare de imunoglobuline (IgM si IgG), produse de sistemul imun imediat dupa infectie. Anticorpii de tip IgM pot fi detectati dupa aproximativ 7 zile de la contactul cu virusul si pot sa devina nedetectabili in aproximativ 4 saptamani, iar anticorpii de tip IgG apar la circa 14 zile de la infectie si pot persista o perioada indelungata.

Aceste teste detecteaza raspunsul imun al organismului cauzat de infectia cu virusul, si nu virusul in sine. Sunt utile pentru identificarea persoanelor care au avut infectia cu SARS-CoV-2 si au dezvoltat un raspuns imun.
Ideal este ca testarea serologica sa se efectueze in momentul debutului bolii, in faza acuta si in convalescenta, pentru a urmari seroconversia si a identifica persoanele care au trecut prin boala si au dezvoltat anticorpi.
Testele serologice sunt recomandate pentru pacientii asimptomatici, care au trecut prin aceasta afectiune, pentru identificarea persoanelor care pot dona plasma, in perioada convalescentei, utila ca tratament in cazurile severe de COVID-19, pentru pacienti care nu mai sunt susceptibili de a dezvolta infectia si se pot intoarce in campul muncii.

Analizele se lucreaza din ser, iar recoltarea probelor de sange se poate face in orice moment al zilei. Se recomanda ca interpretarea testelor sa fie facuta de catre medicul trimitator in contextul clinic.

Ce masuri de siguranta iau laboratoarele?

Atat pentru siguranta pacientilor cat si pentru cea a echipei medicale, in cadrul Sanador personalul care preleveaza probele, indiferent ca vorbim de cele pentru RT-PCR sau de cele pentru testele serologice, respecta normele de siguranta.

Echipamentul obligatoriu pentru asistenta medicala care recolteaza consta in:

  • capelina;
  • halat impermeabil sau rezistent la lichide, de tip halat chirurgical steril sau similar (sau costum impermeabil);
  • masca/aparat respirator de tip FFP2 sau FFP3;
  • ochelari sau viziera de protectie;
  • 2 perechi manusi chirurgicale (peste prima se imbraca halatul chirurgical, iar a doua se pune peste mansetele halatului chirurgical; acestea din urma sunt schimbate dupa fiecare pacient).

Testarea produselor patologice recoltate de la o persoana ce intruneste criteriile unui caz suspect de infectie cu SARS-CoV-2 trebuie realizata in laboratoare cu nivel de biosiguranta 2 (BSL-2), de catre un personal calificat si antrenat conform procedurilor de biosiguranta si normelor de buna practica microbiologica, inclusiv in domeniul diagnosticului molecular.


Programeaza-te acum: