Sfaturi utile pentru a te bucura de Sărbători

După zilele în care ai tânjit la bunătăţi, trebuie să ai grijă cum te înfrupţi din bucatele alese și cu ce le „stropești” ca să „alunece” mai bine! Nu de alta, dar rişti să strici tot farmecul sărbătorilor din cauza lăcomiei și nu numai!

De o bună bucată de vreme, unitățile de primiri urgențe ale spitalelor s-au obişnuit ca zile de sărbătoare să le aducă pacienţi pe bandă rulantă. Lăcomia şi abuzul se aliază şi fac ravagii printre cei ce dau iama în bucate, fără să se gândească la consecinţe. O fi ea bună mâncarea, mai ales stropită cu ceva alcool, dar chiar merită sacrificul de a petrece sărbătorile în spital?

Dacă vrei să te simţi bine…
Să-ţi „bombardezi” trupul cu adevărate „arme de distrugere”, pline de grăsimi şi zaharuri concentrate, înseamnă să-ţi vrei răul, atât ţie, cât şi celorlalţi nevoiți să te suporte. Unde mai pui că și depresia sezonieră pune stăpânire pe mulți dintre noi! Dacă mai avem parte și de frig, zăpadă și polei, tabloul neplăcerilor e complet. Ca să te bucuri din plin de magia sezonului, fără incidente nedorite, încearcă să te pregătești din vreme, pas cu pas.

Mâncăm ca să trăim

Ideal este să mâncăm sănătos, calitativ și nu cantitativ, porțiile să fie mici și dese, si să menținem un interval regulat al meselor.

Chiar și de sărbători așa ar trebui să fie. Excesele alimentare din timpul sărbătorilor, abundența de mâncăruri grase, dulci, sărate, alcoolul și băuturile carbogazoase din belșug, toate acestea duc la probleme cardiovasculare și digestive grave. Diabeticii riscă să aibă parte de creșteri necontrolate ale glicemiei. Până și cei aparent sănătoși pot avea de suferit în urma consumului de alcool, pancreatita acută fiind una dintre afecțiunile-vedetă în secțiile de primiri urgențe, la fel ca afecțiunile digestive și dezechilibre glicemice

Preparatele pe bază de carne de porc, nelipsite din meniul tradițional, cresc nivelul colesterolului „rău” și al trigliceridelor, factori favorizanți ai problemelor cardiovasculare. Mezelurile  conțin nitriți, elemente care joacă un rol important în apariția manifestărilor cancerului gastric. Șoriciul poate fi măncat în cantități mici de cei ce se știu cu gută, reumatism, afecțiuni intestinale.

Nu uita să-ți iei la timp medicamentele, mai ales dacă ai de urmat un tratament de lungă durată!

Stăpânește emoțiile!

Sănătatea psiho-emoțională este cam neglijată pe la noi. Or, organismul are nevoie de odihnă și de echilibru emoțional pentru a funcționa la parametri optimi. O stare permanentă de stres, oboseala produc creșterea tensiunii și obosesc inima pe termen lung. Stresul devenit cronic produce inflamații din cauza suprasolicitării glandelor suprarenale. Deși cu toții asociem sărbătorile cu fericirea și starea de bine, pentru mulți ele sunt un obstacol de netrecut. Emoțiile și gândurile negative, depresia ajung să facă victime. Pentru a depăși aceste momente, gândirea pozitivă poate duce la găsirea de soluții, la rezolvarea problemelor. Iar izolarea nu face decât rău.


Protejează-ți dinții!

Perioada sărbătorilor este punctul culminant în care trebuie să dai dovadă de o atenție sporită în ceea ce privește îngrijirea danturii. Acum abundă consumul de produse zaharoase și acide, nu numai în cadrul meselor principale, dar și sub forma gustărilor, pe parcursul întregii zile. Suprafețele dentare sunt supuse agresiunii continue, care crește riscul apariției sensibilității dinților, deteriorând smalțul, respectiv suprafața exterioară a dintelui. Pigmenții din vinul, cafea, sucuri, ceai își lasă amprenta la nivelul dinților.

Evită energizantele!

Abuzul de cofeină, băuturi energizante și fumat duce la mari neplăceri de sărbători. Toate au efect vasoconstrictor și cresc riscul de hipertensiune sau aritmii. Mai ales dacă se combină cu activități fizice solicitante, pe care nu obișnuiești să le practici pe tot parcursul anului.

Uite-te în jur și ferește-te!

Zăpada și poleiul duc la creșterea numărului de entorse și fracturi, mai ales în rândul persoanelor de vârsta a treia. Există însă și o serie de afecțiuni care se agravează odată cu instalarea frigului, din cauza incapacității organismului de a se adapta la schimbările acestui sezon. Cele mai frecvente neplăceri sunt cauzate de o imunitate scăzută pe fondul unei alimentații incorecte, fără vitamine, minerale, antioxidanți sau apar acutizări ale bolilor metabolice pe fondul exceselor alimentare. Tot acum, virozele respiratorii sunt în largul lor, mai ales la copii. Așadar, avem nevoie de mișcare în aer liber, dar și de multă atenție, atât pe unde pășim, cât și la respectarea regulilor elementare de igienă.