Rinoplastia – o singură procedură medicală ce corectează nasul atât funcțional, cât și estetic

Primele atestări istorice despre chirurgia estetică sunt cele despre rinoplastie, operația de corectare estetică a nasului, practicată încă din Antichitate în India și Egipt.

Această intervenție era necesară în acele vremuri ca urmare a mutilărilor la care erau supuși prizonierii de război. Fiind considerat atunci un simbol al respectului şi al reputaţiei, probabil din cauza poziţiei sale centrale pe faţă, mutilarea nasului echivala cu o umilinţă ce se cerea neapărat îndreptată.

În zilele noastre, rinoplastia ocupă locul al treilea, după numărul solicitărilor, în „topul” intervențiilor chirurgicale din lume.

Rinoplastia este intervenția chirurgicală prin care se corectează aspectul nasului, armonizându-l cu celelalte trăsături faciale. Prin poziția sa în mijlocul feței, nasul este un element determinant al fizionomiei noastre, prin urmare un aspect în distonanță cu celelalte elemente ale feței va compromite imaginea de ansamblu. Dincolo de partea pur estetică, nasul este ”poarta” prin care aerul pătrunde în corpul nostru, iar disfuncționalitățile lui pot afecta modul în care respirăm, cu repercursiuni asupra stării de sănătate (insuficienţa respiratorie nazală obstructivă cu tulburări de oxigenare la efort sau repaus, tulburări de dezvoltare somatică, dificultăţi în practicarea unor sporturi de performanţă, cefalee rinogenă, epistaxisuri recidivante, rinoree posterioară, sforăit și apnee de somn, infecţii loco-regionale etc.)

Așadar, rinoplastia poate aduce un dublu beneficiu: estetic, pentru că ne dă posibilitatea să îmbunătățim aspectul nasului și funcțional, pentru că poate corecta anumite vicii de structură cu impact asupra sănătății și confortului nostru.

In acest context putem vorbi despre doua tipuri de rinoplastie: rinoplastia cosmetică și rinoplastia funcţională.

Rinoplastia cosmetică are ca deziderate principale:

• Corecția dimensiunii nasului

• Modificarea lățimii nasului la nivelul rădăcinii

• Ajustarea profilului nasului (bombări sau denivelări ale dorsului nazal)

• Corectarea vârfului nasului (îngustare, ridicare sau coborâre)

• Remodelarea nărilor.

Rinoplastia funcţională, în plus faţă de cea cosmetică, urmărește asigurarea unei permeabilităţi nazale corespunzătoare care să permită realizarea principalelor funcţii ale nasului: respiratorie (prin care nasul purifică, încălzește și umezește aerul inspirat), de apărare (mecanică – reflexul de strănut, activitatea „covorului” mucociliar; imunologică și bacteriologică), olfactivă, fonatorie.

În vederea efectuării unei rinoplastii funcționale este necesară o analiză amănunțită a cazului. Aceasta va cuprinde:

• doleanţele pacientului

• cauzele afecţiunii:

▶ ereditară / constituţională (ex. o „cocoașă” proeminentă”, caracteristici etnice sau genetice)

▶ post-traumatică (accidente rutiere, de sport, etc.)

▶ iatrogenă (rezultate nefavorabile dupa o rinoplastie anterioară)

▶ congenitale (ex. despicături labiopalatine)

• evaluarea anatomiei nazale

• analiza fotografică

• examenul endoscopic nazal

• evaluarea fiziopatologiei nazale: tulburări de permeabilitate cauzate de malformaţiile congenitale, deviaţia de sept, hipertrofia cornetelor nazale, insuficienţa valvei nazale, polipoza nazală, tumori; tulburări secretorii; tulburări ale mirosului, gustului, vocii; tulburări ale reflexelor nazale.

N.B.: de menţionat ca o corectă evaluare anatomică și funcţională a nasului poate fi efectuată doar de specialistul ORL, atât prin metodele clasice (inspecţie, palpare, rinoscopie anterioară, posterioară) cât mai ales prin metode moderne de investigaţie: endoscopice, imagistice (CT, RMN), rinomanometrie, rinometrie acustică, olfactometrie, etc.

În urma acestei evaluări vor fi stabilite indicaţiile și contraindicaţiile intervenţiei chirurgicale. Aceasta poate fi efectuată sub anestezie locală sau generală folosind ca procedeu de abord o tehnică “închisă” (inciziile se efectuează în interiorul foselor nazale) – rinoplastia închisă, sau o tehnica “deschisă” (cand inciziile intranazale se unesc cu o incizie externă la nivelul columelei) – rinoplastia deschisă.

Având în vedere faptul ca orice rinoplastie are tendinţa de a micșora calibrul foselor nazale, rinoplastia funcţională modernă a dezvoltat o serie de tehnici și proceduri chirurgicale care să permit realizarea într-un singur act chirurgical a ambelor deziderate (estetic și fiziologic) precum și preîntâmpinarea eventualelor complicaţii evolutive.

În acest scop se recomandă:

• efectuarea intervenţiei sub anestezie generală,

• folosirea unei tehnici deschise,

• utilizarea grefelor cartilaginoase

• utilizarea unor tehnici speciale de sutură, ancorare

• chirurgia valvei nazale,

• tehnici de “camuflaj”( la pacienţi cu pielea subtire, în rinoplastii secundare)

• realizarea în același timp operator a dezobstrucţiei nazale (septoplastie, turbinoreducţie, polipectomie nazală, alte proceduri de chirurgie endoscopică nazală)

• întrebuinţarea atât a “instrumentelor reci” (bisturiu, foarfeci, dălţi, pile) cât și a dispozitivelor moderne (laser, radiofrecvenţă, coblaţie, endoscopie nazală, shaver, chirurgie piezo cu ultrasunete, instrumente cu acţionare electrică/mecanică /pneumatică)

• urmărirea și conduita terapeutică post operatorie. Rinoplastia este un procedeu relativ sigur, dar în anumite cazuri pot apărea diferite accidente și incidente intra și/sau postoperatorii printre care: sângerări, infecţii, sinechii, perforaţii septale, deformări nazale (nas în “cioc de papagal”, “în șa”, “pensat”, în “V” inversat, în “clepsidră”), sindromul de “nas gol”.

Rinoplastia este o intervenţie relativ ușoară pentru pacient dar dificilă pentru chirurg. Medicul care o realizează trebuie să aibă nu numai îndemânare și simţ artistic dar și o înţelegere corectă și completă a structurii anatomice a nasului și a sistemului respirator, de aceea este de preferat ca rinoplastia funcţională să fie efectuată de specialistul ORL. Chirurgul trebuie să folosească o gamă variată de tehnici în funcţie de dorinţele și așteptările pacientului, dar și de propriile preferinţe astfel încât rezultatul să fie cât mai natural cu putinţă.

Urmăriți în video-ul de mai jos care sunt impresiile unei paciente după o operație de rinoplastie efectuată la SANADOR:

Pentru mai multe informații sau programări, apelează Call Center (021) 9699.

Lasă un răspuns