Recuperarea după accidentarea la schi, patinoar sau alunecarea pe gheață

Sporturile de iarnă sunt frumoase, dar și periculoase pentru cei nepregătiți suficient să le practice sau pentru cei mai puțin norocoși, care au ghinionul de a se accidenta. Și condițiile meteo nefavorabile din timpul iernii pot face victime, nu puțini fiind cei care alunecă pe gheață și se rănesc. Iată cum te recuperezi după ce ai suferit un traumatism!

La schi

Cei mai predispuși accidentărilor la schi sunt adulții cu experiență în acest sport, care aleg pârtiile cu grad ridicat de dificultate și viteză excesivă. Aceștia sunt urmați de adulții shiori începători, dar curajoși, care cred că pot schia pe pârtii cu grad de dificultate necorespunzător, însă, nivelului lor de pregătire și care nu au echipamente de protecţie. Și copiii pot suferi accidente la schi, dar cele mai grave traumatisme se înregistrează în cazul adulților.

Accidentări frecvente

Luxațiile, fracturile și traumatismele cranio-cerebrale sunt leziunile cel mai des întâlnite la schi sau snowboard. Cele mai comune sunt la nivelul genunchiului, în special la nivelul ligamentului încrucișat anterior. Fisura sau ruptura de menisc, ruptura de ligament colateral, luxația umărului, toate pot fi consecința accidentărilor la schi.

Așa te recuperezi

Dacă ai suferit un accident la schi ai nevoie de examen clinic și de investigații imagistice (RMN, CT) pentru un diagnostic corect. Tratamentul poate consta în repaus total sau parțial, intervenție chirurgicală sau program de recuperare cu proceduri de kinetoterapie.

La patinoar

Atât copiii, cât și adulții sunt predispuși accidentărilor la patinoar din cauza lipsei de experiență și de multe ori, și din cauza aglomerației, prilej pentru coliziuni cu ceilalți participanți la distracție. Lipsa echilibrului pe gheață, patinele care nu sunt un număr corespunzător, lipsa unei căști de protecție, a unor pantaloni comozi care să lase libertate de mișcare, toate pot duce la accidente pe gheață.

Accidentări frecvente

La patinoar, cele mai comune traumatisme sunt echimozele (vânătăile), tăieturile, ruptura de ligamente și chiar fracturile osoase. Sunt cazuri când se pot produce dislocări de umăr și chiar rupturi de dinți.

Așa te recuperezi

În urma accidentărilor grave, care nu s-au soldat numai cu vânătăi, pacientul trebuie să meargă la un examen clinic, unde va fi investigat și suspus procedurilor medicale (RMN, radiografie, etc), în funcție de caz. Tratamentul poate fi chirurgical, se poate recomanda imobilizare la pat pe o perioadă determinată de timp, se poate pune ghips sau este indicată kinetoterapia.

Pe gheață

Atunci când apare fenomenul de îngheț se petrec multe accidentări pe gheață. Oricât de atent ai merge și deși ești echipat corespunzător cu încălțăminte cu crampoane, uneori căzăturile pe gheață nu pot fi evitate din cauza lipsei de echilibru pe anumite porțiuni. Cei mai predispuși accidentărilor pe gheață sunt adulții, în special vârstnicii care nu mai au o bună mobilitate.

Accidentări frecvente

Traumatismele asociate cu căzăturile pe gheață sunt fracturile și entorsele. Cele mai comune sunt la nivelul gleznei sau mâinii.

Așa te recuperezi

După căzătura pe gheață, leziunea trebuie evaluată de un specialist ortoped. În cele mai multe cazuri este necesară o examinare radiologică pentru a se depista dacă există oase fracturate. Unele accidentări nu necesită îngrijiri medicale, ci doar o supraveghere atentă, însă, în caz de fractură poate fi nevoie de intervenție chirurgicală.

Pentru entorsele ușoare este indicat repausul, aplicarea de comprese reci cu gheață pe locul afectat. Se poate aplica și un bandaj elastic pentru a împiedica apariția umflăturii. Medicul specialist este cel care poate recomanda și anumite medicamente antiinflamatoare, depinde de situație. În cazul entorselor mai grave, medicul ortoped poate imobiliza zona afectată în atele sau orteze.