Totul despre radioterapia stereotaxică

Ce este radiochirurgia cerebrală (SRS/SRT)?

Radiochirurgia cerebrală este o tehnică de radioterapie non chirurgicală folosită pentru a trata tumori maligne, benigne sau malformații cerebrale.

Radiochirurgia stereotaxică (stereotactic radiosurgery – SRS) este un tratament efectuat într-o singură ședință, cel mai frecvent în cazul tumorilor cerebrale sau vertebrale, în timp ce radioterapia stereotaxică (stereotactic radiation therapy – SRT), cu varianta sa SBRT (stereotactic body radiation therapy) în cazul localizărilor extracraniene, se referă la administrarea de ședințe de radioterapie multiple, de obicei de la 3 până la 5 ședințe, dar nu mai mult de 10 fracții, la nivel cerebral, vertebral sau extracerebral (de exemplu: plămân, ficat, pancreas, prostată etc.).

Radiochirurgia nu implică un tratament invaziv pentru pacient. Numele de radiochirurgie a fost introdus de Lars Leksell, neurochirurg la Institutul Karolinska, pentru a denumi o tehnică de tratament ce utilizează doze mari de radioterapie într-o singură ședința pe un volum redus intracerebral.

Radioterapia și radiochirurgia funcționează pe același principiu, dar diferența între cele 2 tipuri de tratament este datorată faptului că doza de radiații este mult mai mare în cazul radiochirurgiei (câteodată și de mai mult de 10 ori mai mare că la radioterapia convențională) și de faptul că toxicitatea pe organele învecinate este mult redusă. Radiochirurgia ne permite să administrăm de multe ori tratamentul lângă organe vitale, în cazuri în care, cu radioterapia clasică, nu am fi putut merge cu doză echivalentă.

Având în vedere că este o procedura de mare precizie, capul pacientului trebuie imobilizat. Această imobilizare se realizează neinvaziv, cu ajutorul unei măști de fibră termoformabila care este personalizată pentru fiecare pacient în parte.

Căror patologii se adresează această tehnică?

Drintre patologiile care pot fi tratate de către radiochirurgie, cele mai frecvente sunt metastazele cerebrale (ele pot fi unice sau multiple). Se mai poate efectua radiochirurgia și pe tumori maligne cerebrale sau tumori benigne sau malformații arterio-venoase cerebrale și pentru nevralgia de trigemen. După metastazele cerebrale, cele mai frecvente patologii sunt meningioamele, neurinomul de acustic (schwannom vestibular) și adenoamele hipofizare.

Ce este radioterapia stereotaxică corporeală (SBRT)?

Utilizarea stereotaxiei pentru tratamentul tumorilor în afară sistemului nervos, se numește radioterapie stereotaxică corporeală (SBRT). Stereotaxia corporeală are același princpiu de tratament că și radiochirurgia.

Fiind adesea tratate tumori cu mobilitate mare respiratorie și fiind necesară o localizare ultraprecisă a formațiunii tumorale, este necesar un control al mișcărilor respiratorii pentru a putea permite administrarea tratamentului cu o acuratețe maximă.

Ne putem ajută de scanarea 4D când este realizat CT-ul de plan de tratament ca să evaluăm poziția formațiunii tumorale în timpul fazelor respiratorii dar și în corelația cu celelalte organe din jur. La fel, verificarea imagistică de tip IGRT este foarte importantă când sunt efectuate ședințele. Astfel poate fi verificată cu exactitate poziția tumorii în momentului tratamentului.

Tumorile care pot fi tratate cu stereotaxie corporeală sunt cele mai frecvent tumori pulmonare incipiente inoperabile, cât și metastaze pulmonare (unice sau multiple). Mai putem trata metastaze suprarenale, tumori și metastaze hepatice, pancreatice, blocuri ganglionare, tumori prostatice sau metastaze osoase.

  • Acest tratament împreună cu radioterapia convențională fac parte din tratamentul multimodal al cancerului. În funcție de localizarea tumorii, tipul histopatologic, stadiul bolii și statusul de performanță al pacientului, radioterapia poate fi tratament unic sau parte al unui tratament multimodal complex.

Ambele tehnici de radioterapie pot fi alternative viabile la chirurgie, în special pentru categoria de pacienți care au contraindicație la intervențiile chirurgicale, sau care prezintă risc anestezic crescut.

Indicația radioterapiei stereotaxice

Indicația de radioterapie stereotaxică este dată în urmă consultatiei de radioterapie. În cadrul consultatiei, medicul radioterapeut va evalua tot dosarul pacientului și, în funcție de mulți factori, va alege dacă radioterapia poate avea un rol în tratamentului fiecărui pacient în parte. După consultația inițială, se va discuta cazul și în comisia oncologică.

Ca și în cazul radioterapiei convenționale, primul pas este efectuarea unui CT de simulare după care medicul radioterapeut definește volumul țintă tumoral, organele din proximitatea formațiunii tumorale, decide doza și fracționarea tratamentului și ulterior aprobă planul de tratament efectuat de către fizician. Ultimul din urmă este responsabil, după aprobarea planului de tratament, și de controlul calității planului, care se evaluează înainte de începerea tratamentului. Asistentul de radioterapie poziționează și tratează zilnic pacienții conform protocolului de tratament. Asistentul de toxicitate monitorizează împreună cu medicul radioterapeut toxicitatea din cursul tratamentului.

Tratamentul este adesea administrat în câteva ședințe comparativ cu radioterapia convențională care poate fi administrată și în 40 ședințe (adică 2 luni de tratament, zilnic, de luni până vineri).

Ce presupun ședințele de radioterapie stereotaxică?

SRS/SRT și SBRT sunt tratamente efectuate în regim ambulator. Pacientul vine în Centrul Oncologic SANADOR pentru tratament iar după efectuarea ședinței poate merge acasă.

În cazul radioterapiei stereotaxice cerebrale, tratamentul este administrat în maxim 5 ședințe. În cazul radioterapiei stereotaxice corporeale, tratamentul este administrat între 3 și 8 ședințe cel mai frecvent.

În cursul tratamentului, pacientul nu simte nimic, iar acceleratorul este silențios. În cursul tratamentului, o parte a acceleratorului liniar (numit Gantry) se rotește în jurul pacientului așezat pe masă de tratament. După terminarea ședinței de radioterapie, pacientul poate pleca acasă, nefiind nevoit să își modifice activitatiile cotidiene. În funcție de tratamentul prescris de medicul radioterapeut, poate fi administrată o singură ședința de tratament. Când este vorba de mai multe ședințe de tratament, ele pot fi zilnice sau cu pauză între ele. Toate aceste detalii vor fi explicate în cadrul consultatiei.

Prin ce tehnici se realizează efectiv radioterapia stereotaxică corporeală?

Radioterapia stereotaxica este un tratament complex, se poate realiza prin câmpuri statice sau de tip arc terapie. Doza de radiații ionizante înalt focalizată țintește cu precizie volumul de tratat și protejează în același timp organele sănătoase din imediată vecinătate.

Sunt necesare sisteme de imobilizare dedicate stereotaxiei pentru o poziționare optimă și reproductibilă în cursul tratamentului.
După cum am mai precizat, în anumite situații, este necesară scanarea 4D pentru formatiuniile mobile cu respirația și de verificări imagistice complexe la fiecare ședința de radioterapie.

Care sunt avantajele acestui tip de radioterapie?

Radioterapia convențională este administrat în mod obișnuit cu doze zilnice scăzute pe o perioada de 4-8 săptămâni. Acest fapt poate să întârzie sau să interfereze cu alte tratamente oncologice cum ar fi chimioterapia.

În comparație, stereotaxia poate fi administrată în 5 sau mai puține ședințe și care nu necesită anestezie. Stereotaxia poate conduce la răspunsuri terapeutice mai bune decât radioterapia convențională și are mai puține reacții adverse.

Reacții adverse

Radioterapia stereotaxică, ca și radioterapia convențională poate da reacții adverse în cursul tratamentului (reacții adverse acute) sau după tratament (reacții adverse cronice), care pot apărea după mai multe luni sau ani de la tratament.
Reacțiile adverse diferă în funcție de localizarea și volumul tumorii de tratat. De cele mai multe ori, dacă comparăm cu radioterapia convențională, aceste reacții adverse sunt mult mai scăzute ca număr și intensitate.

După terminarea tratamentului, cât timp trebuie urmărit pacientul?

Că în cazul oricărui pacient oncologic, urmărirea post terapeutică este esențială.

Radioterapia este una dintre variantele terapeutice din cadrul tratamentului multimodal. Această urmărire este efectuată la anumite intervale de timp de către medicul oncolog, radioterapeut și chirurg.

Datorită faptului că tratamentul este de cele mai multe ori complex și combinat între mai multe specializări, intervalele de urmărire vor fi stabilite de comun acord cu medicul oncolog și chirurg.

Pacientul va fi înștiințat asupra tipului de control pe care îl are de efectuat (control clinic, biologic și imagistic).

Informatii transmise de dr. Matei Bara, medic specialist Radioterapie și seful Sectiei de Radioterapie, Centrul Oncologic SANADOR.

SANADOR