Pacientă diagnosticată cu o complicație severă și rară a sarcinii – placenta praevia percreta, salvată împreună cu fetița sa

O pacientă în vârstă de 35 de ani, însărcinată în 35 de săptămâni, diagnosticată cu o afecțiune severă și rară a sarcinii – placenta praevia percreta (incidență de 1 caz la mii de sarcini) a fost salvată împreună cu fetița sa în urma unei intervenții realizate de o echipa multidisciplinara de medici.

Pacienta a fost diagnosticată încă din primul trimestru al sarcinii cu o anomalie de inserţie a placentei, afecţiune denumită placentă praevia percreta , asociată frecvent cu hemoragie obstetricală severă, 80% dintre cazuri rezultând cu decesul pacientei.

“Acest caz a fost unul deosebit şi a necesitat un management medical extrem de bine gândit şi organizat, începând de la colectarea de sânge izogrup şi izoRh, până la întrunirea unei echipe chirurgicale multidisciplinare, pregătite să intervină în orice moment. Operaţia a fost una dificilă şi complexă, din cauza riscului foarte ridicat de hemoragie, însă a fost finalizată cu succes, iar evoluţia postoperatorie este favorabilă, fără complicaţii, atât pentru mamă cât şi pentru bebeluş. Fetiţa este sănătoasă, cântăreşte 2.5 kg şi a primit nota 8 la naştere.” a declarat Conf. Dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică – ginecologie, Director General Spitalul SANADOR.

Anterior operaţiei chirurgicale, pacienta a fost admisă în secţia de urologie, unde i s-a efectuat controlat o cistoscopie exploratorie şi montarea de stenturi pe ambele uretere, având ca scop crearea de repere anatomice pentru histerectomia de necesitate.

Intervenţia a durat în total 5 ore şi a fost realizată în mai multe etape, de către o echipa chirurgicală complexă , cu multa experienta , compusă din : Conf. Dr. Doru Herghelegiu –medic primar obstetrica ginecologie , Dr. Emel Nuraltay- medic specialist obstetrica ginecologie , Dr. Mirela Nicolae- medic specialist obstetrica ginecologie , Conf. Dr. Gingu Constantin -medic primar urologie , dr. Bogdan Grigorescu- medic specialist ATI , dr Andrei Cristea -medic primar ATI .

Iniţial, echipa obstetricală a efectuat operaţia de cezariană, extrăgând fătul printr-o incizie atipică la nivelul fundului uterin, iar în etapa a doua s-a efectuat histerectomia totală interanexială în bloc cu masă placentară. În cea de-a treia etapă, din cauza invaziei placentei şi aderenţei sale excesive în peretele uterin anterior şi vezică, s-a aplicat o soluţie de continuitate vezicală, ce a fost suturată de doctorul Gingu. În cursul intervenţiei, pacienta a primit transfuzie cu patru unităţi de masă proaspătă congelată şi două unităţi de concentrat eritrocitar.

Lasă un răspuns