Interventii pentru tumora cerebrala si hidrocefalie

Un succes medical: interventii pentru tumora cerebrala si hidrocefalie la o fetita de numai 4 ani

O fetita de numai 4 ani, operata de astrocitom gradul 1 si hidrocefalie,a primit o noua sansa la viata sub grija Prof. Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, in prezent sef sectie neurochirurgie in cadrul spitalului Sanador.

Desi sansele de succes ale acestei operatii in cazul unui copil de varsta frageda sunt in general scazute, riscul interventiei fiind foarte ridicat, operatia realizata de Prof. Dr. Ciurea a fost un adevarat succes medical, Maria avand in prezent o viata perfect normala.

 In 2008 parintii Mariei au descoperit ca micuta are strabism si au hotarat ca ea sa urmeze un tratament pe termen lung pentru acest diagnostic. Fara a observa o ameliorare a starii de sanatate a copilului, parintii sai au decis sa consulte si un neurochirurg care le-a recomandat efectuarea unui RMN.  Asa au aflat ca fetita lor are de fapt o tumora de dimensiuni mari si au fost indrumati sa mearga la Prof. Dr. Ciurea.

In cazul in care parintii constata ca micutul lor prezinta dureri de cap, varsaturi nejustificate, paliditate, schimbarea privirii, oboseala, se impiedica in mers sau in alergare, obligatoriu trebuie consultat un neurolog pediatru sau un neurochirurg. Mai departe, recomand RMN-ul cerebral, analiza cea mai corecta si eficienta care arata structura creierului, ventriculului cerebral prin care circula LCR-ul, procesele inlocuitoare a spatiului,mai exact formatiuni crescute intracerebral, anomalii vasculare sau malformatii vasculare si cerebrale.” (Prof. Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, Sef sectie neurochirurgie si Director stiintific in cadrul spitalului Sanador)

Imediat cum a vazut diagnosticul Mariei – astrocitom gradul 1 si hidrocefalie obstructiva, mai exact o tumora dezvoltata in regiunea cefei, de natura beningna si care apare frecvent la copii -,  Prof. Dr. Ciurea a stabilit ca sunt necesare 2 interventii neurochirurgicale pentru ca fetita sa poata reveni la o viata normala. Prima interventie a constat in montarea unui drenaj ventriculo-peritoneal cu scopul de a debloca calea de scurgere a lichidului cefalo-rahidian (lichidul care inconjoara intreg creierul uman) avand in vedere ca pe examenul RMN tumora era situata intr-o portiune dilatata(denumita ventriculul 4) si apasa pe centrul echilibrului, blocand astfel calea de scurgere a lichidului cefalo-rahidian. Odata realizata prima interventie, s-a putut realiza si operatia finala si anume exereza in totalitate a tumorii cerebrale.

In conditiile in care toti doctorii care au consultat-o pe copila nu le-au oferit sperante de reusita parintilor, operatia Mariei a fost un succes, cu evolutie post-operatorie favorabila, fara alte probleme medicale si cu o recuperare rapida.

Mamica Sorina C. isi aminteste de momentele dificile prin care a trecut alaturi de fiica ei:

Inca ma gandesc cateodata de ce mi s-a intamplat mie acest lucru, de ce Maria? Este mare lucru sa gasesti un doctor care sa-ti spuna pas cu pas ce este de facut. Uitandu-ma inapoi, Prof. Dr. Ciurea a fost cea mai buna optiune pentru noi. Maria este acum un copil normal ca oricare altul si totul i se datoreaza dumnealui. A fost ca un parinte pentru ea in perioada respectiva. Alaturi de echipa Profesorului, fetita mea s-a nascut pentru a doua oara.

In prezent, Maria C. are aproape 9 ani, are prieteni, pasiuni si vise de indeplinit. Stie ca a fost bolnava si ca Prof. Dr. Ciurea a facut-o bine. Alaturi de familie, isi face planuri pentru vacanta de vara. Pentru ei, diagnosticul primit face parte din trecut pentru ca acum au inainte toata viata pentru a se bucura de ea.

 Despre Profesor Doctor Alexandru-Vladimir Ciurea

Profesor Doctor Alexandru Vladimir-Ciurea este Sef sectie neurochirurgie si Director stiintific in cadrul Sanador. De peste 4 decenii de cand profeseaza, a efectuat peste 22.000 de operatii pe creier, dintre care numeroase interventii au fost premiere medicale nu doar in Romania, ci si in intreaga lume. Mai mult, Prof. Dr. Ciurea a aplicat pentru prima data in tara tehnica drenajului ventriculo-peritoneal unishunt – unitub (In 1985), procedura folosita pe scara larga la ora actuala ca metoda de tratament chirurgical la copiii cu hidrocefalie primarasi secundara.

Pentru mai multe informatii despre Prof. dr. Alexandru Vladimir-Ciurea si marturii ale pacientilor tratati de dumnealui, puteti accesa blogul personal: http://about-brain.blogspot.ro/.

Lasă un răspuns