Dermatoscopul FotoFinder poate depista în stadii incipiente cancerul de piele

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman și, deși cancerul de piele este unul dintre cele mai frecvent întâlnite tipuri de cancer, majoritatea oamenilor tind să amâne momentul consultului dermatologic de specialitate.

  • Dermatoscopul FotoFinder poate depista în stadii incipiente cancerul de piele, cu rată de vindecare de până la 100%

Factori de risc

Printre persoanele ce prezintă risc crescut de a dezvolta cancer de piele se numără:

  • Persoanele cu pielea deschisă la culoare;
  • Persoanele în cazul cărora expunerea la soare duce rapid la înroșirea sau chiar la arsuri ale pielii;
  • Persoanele cu ochii albaștri sau verzi, cele cu părul blond sau roșcat;
  • Persoanele cu anumite tipuri și cu un număr mare de alunițe;
  • Persoanele cu istoric personal sau familial de cancer de piele;
  • Persoanele în vârstă.

Indiferent de factorii de risc, reducerea expunerii la radiația ultravioletă poate ajuta la păstrarea sănătății pielii și la reducerea riscului de cancer al pielii în viitor.

Tipuri de cancer de piele

Cele mai frecvente tipuri de cancer al pielii sunt cel bazocelular și cel spinocelular, ambele majoritar curabile, dar al căror tratament poate fi costisitor și cu efecte inestetice importante.

Al treilea cel mai frecvent tip de cancer al pielii, melanomul, este și cel mai periculos și mai dificil de tratat. Deși reprezintă doar 1% din totalul cazurilor de cancer al pielii, melanomul cauzează cele mai multe decese dintre aceste patologii.

Melanomul se dezvoltă, adesea, din alunițe aparent inofensive, congenitale sau care apar pe pielea sănătoasă. Descoperit într-un stadiu incipient, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație, rata de vindecare a melanomului malign poate ajunge la 100%. De aceea, este foarte importantă monitorizarea alunițelor de pe întreaga suprafață a corpului, în special atunci când apar modificări de orice fel. 

Dermatoscopia

În prezent, cea mai eficientă tehnologie de diagnostic și prevenție a cancerului de piele este dermatoscopia. Scanarea cu dermatoscopul FotoFinder, disponibilă în Clinica SANADOR Victoriei, utilizează tehnica microscopiei prin epiluminiscență și oferă medicului dermatolog posibilitatea de a fotografia pielea, alunițele și/sau eventualele leziuni la rezoluție înaltă, mărite până la zece ori în dimensiune.

Cu FotoFinder, se poate realiza o hartă dermatoscopică a pacientului, care poate include până la 50 de leziuni și zone de interes. În plus, imaginile obținute pot fi stocate pentru observarea evoluției sănătății pielii.

Investigația cu FotoFinder este nedureroasă, neinvazivă și poate avea o durată de aproximativ 30 de minute sau chiar mai mult, în funcție de complexitatea leziunilor descoperite. Dermoscanarea cu FotoFinder poate fi accesată de orice persoană preocupată de sănătatea pielii sale, dar este recomandată în special persoanelor cu risc crescut, precum și celor care prezintă nevi displazici sau modificări ale pielii sau care prezintă pe piele numeroase pete de culoare maronie sau neagră, de forme și dimensiuni variate.

Dermatoscopia cu tehnologia FotoFinder este disponibilă în cadrul Clinicii SANADOR Victoriei. Mai multe detalii despre aceasta, dar și despre modalitățile de programare a unui consult de specialitate sunt disponibile aici.

Acest material a fost creat la data de 07 august 2020 și modificat la 21 noiembrie 2022.

SANADOR