Cum ne mentinem inima sanatoasa

Bolile cardiovasculare reprezinta prima cauza de mortalitate la nivel mondial. Desi in ultimii ani dezvoltarea continua a tehnicilor, echipamentelor si a substantelor medicamentoase ar fi trebuit sa imbunatateasca aceasta statistica, cresterea factorilor de risc (alimentatia nesanatoasa, stresul, sedentarismul si fumatul) mentin decesul de cauza cardiovasculara pe primul loc.

Care sunt cei mai importanti factori de risc pentru bolile cardiace?

Bolile cardiovasculare sunt boli care implica inima si vasele de sange. Exista patologii congenitale si patologii care se dobandesc in timp, acestea din urma putand fi influentate prin controlul factorilor de risc. Cei mai afectati sunt barbatii, varstnicii si cei cu incarcatura familiala pentru boala cardiovasculara. Restul factorilor de risc, precum fumatul, obezitatea, hipertensiunea, dislipidemia (nivelul crescut al grasimilor in sange), diabetul si stresul pot fi corectati prin schimbarea stilului de viata si controlul patologiilor asociate.

Ce putem face pentru a ne mentine inima sanatoasa?

Cele mai la indemana lucruri pe care le putem face pentru a avea o inima sanatoasa sunt miscarea si o alimentatie cat mai echilibrata. 30 minute de efort fizic pe zi, evitarea junk-food-ului si un regim alimentar mai putin sarat pot preveni aparitia bolilor cardiovasculare.

Fumatul reprezinta o mare problema, acesta fiind un factor de risc atat pentru bolile cardiovasculare cat si pentru patologiile respiratorii si cancerele din sfera pulmonara si digestiva. Din practica medicala, renuntarea la fumat este foarte dificila, mai ales la cei dependenti de nicotina. Pentru acesti pacienti este foarte importanta sustinerea familiei si indrumarea lor catre centrele de consiliere pentru renuntarea la fumat.

Ce controale este bine sa facem regulat pentru a verifica starea inimii?

Controalele periodice prin medicul de familie si cel de medicina muncii sunt foarte importante pentru ca la aceste evaluari de rutina se pot diagnostica precoce hipertensiunea, diabetul, dislipidemia si pacientii pot fi indrumati din timp pentru evaluare cardiologica. La un consult cardiologic de rutina pacientul este evaluat clinic, i se efectueaza o electrocardiograma si, adesea, avand in vedere accesibilitatea cat si multitudinea de raspunsuri pe care ni le ofera, i se recomanda si o ecocardiografie.

Aceste patologii, daca nu sunt controlate, pot duce in timp la aparitia infarctului de miocard, accidentelor vasculare cerebrale, insuficientei renale cu necesar de dializa si la amputarea membrelor inferioare in cazul arteriopatiilor severe. Complicatiile pot fi reduse daca aceste boli cronice sunt bine controlate atat medicamentos, dar mai ales prin schimbarea stilului de viata.

In final, vreau sa subliniez rolul educatiei in reducerea riscurilor cardiovasculare, care incepe inca din copilarie, prin indrumarea copiilor catre activitati sportive, promovarea unor principii alimentare sanatoase si explicarea riscurilor la care se expun prin fumat. Cei mai importanti factori educationali sunt scoala si parintele, prin exemplul personal.

Informatiile sunt oferite de dr. Cristina Caldararu, Medic primar Cardiologie, Spitalul Clinic Sanador, si au fost publicate in editia din decembrie 2019 a Click Sanatate.