Coronavirus: cum se transmite şi cum să ne protejăm

Coronavirusul este virusul ce ține ocupată prima pagină a ziarelor încă de la începutul anului. Răspândit din China, acest „SARS-CoV-2” s-a extins rapid şi în alte ţări, iar, din câte se pare, cel mai tare, în Europa, a „atacat” în Italia, unde există o comunitate importantă de români. Această Diasporă din „Cizmă” numără aproximativ 1 milion de conaţionali de-ai noştri.

Dl. dr. Andrei Tudor Rogoz, medic specialist Boli Infecţioase în cadrul Sanador, a răspuns unor întrebări legate de coronavirus, întrebări ce stau pe buzele tuturor.

Ce sunt coronavirusurile şi de ce reprezintă ele o ameninţare pentru oameni?

Coronavirusurile fac parte dint-o famile de virusuri cunoscute de multă vreme ca potenţială sursă de infecţie a oamenilor sau a unor animale. La oameni, sunt dintre cele mai frecvente virusuri implicate în apariţia răcelii comune, a guturaiului. Există şi tulpini mai rare ce pot produce infecţii respiratorii grave, precum pneumoniile virale.

De ce este periculos noul coronavirus – SARS-CoV-2?

Noul coronavirus, oficial denumit SARS-CoV-2, face parte dintre tulpinile ce pot conduce la infecţii de căi respiratorii inferioare. Îngrijorările sunt legate de faptul că, fiind un virus nou, împotriva căruia nu există un vaccin la acest moment, lipseşte în populaţie imunitatea, putându-se astfel răspândi mai uşor şi putând afecta un număr mare de persoane. O altă preocupare este legată de absenţa unui tratament specific bine definit la acest moment.

Din informaţiile disponibile până la această dată, cum se transmite noul virus şi cum ne putem proteja de infectare?

Acest lucru nu a fost încă lămurit pe deplin, dar se consideră că principala cale de transmitere de la om la om este contactul apropiat (distanţa mai mică de 2 metri), prin intermediul picăturilor de secreţii respiratorii împrăştiate de persoanele infectate, în urma strănutului sau a tusei. Este de presupus, ca şi pentru alte virusuri similare, că se poate transmite şi prin intermediul suprafeţelor contaminate (prin atingerea acestor suprafeţe şi ulterior a feţei) unde, în funcţie de material, temperatură şi umiditate, poate rezista mai multe ore. Alte potenţiale căi de transmitere sunt în curs de verificare. În ceea ce priveşte măsurile de precauţie, acestea se referă la evitarea contactului cu virusul şi sunt comune cu cele recomadate pentru alte infecţii respiratorii, precum gripa:

Pentru persoanele sănătoase: evitarea contactului cu persoanele bolnave; evitarea dusului mâinilor murdare la nas, ochi sau gură; igiena mâinilor înainte de masă, după folosirea toaletei, după atingerea unor suprafeţe potenţial contaminate; aceasta se va face prin spălare cu apă şi săpun (sau, în lipsa acestora, cu dezinfectant pe bază de alcool, minim 60%) timp de jumătate de minut;

Pentru persoanele bolnave, în afara celor de mai sus, se recomandă: tuşitul şi strănutatul în şerveţele de unică folosinţă sau în plica cotului; curăţarea şi dezinfectarea obiectelor şi suprafeţelor atinse frecvent, cu produse de uz casnic obişnuite; purtarea corectă a măştilor; izolarea la domiciliu sau prezentarea la centre dedicate, conform recomandărilor actualizate periodic.

Care sunt simptomele pe care le prezintă pacienţii infectaţi?

Prezentarea clinică a persoanelor infectate este foarte variabilă, unele simţindu-se normal, fără niciun semn de boală, altele acuzând dificultăţi de respiraţie sau prezentând febră, tuse.

Ce recomandări le putem face persoanelor care se tem de o posibilă infectare, deşi nu prezintă simptome (persoane care au interacţionat poate cu turişti ce s-au întors din China? Există o procedură pentru ei?

Cel mai bun lucru ar fi să urmărească şi să respecte recomandările de pe canalele oficiale de comunicare, precum cele de pe site-urile Ministerului Sănătăţii, al Institutului Naţional de Sănătate Publică, al Centrului Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile. Acestea sunt continuu actualizate, în funcţie de evoluţia naţională şi internaţională. E important de evitat capcana utilizării ca sursă principală de informare a canalelor neoficiale din mass media, a reţelelor din social media, a unor persoane publice, indiferent de cât de bine intenţionate ar părea aceste mesaje. Pentru întrebari şi lămuriri suplimentare sau pentru situaţii speciale, se poate lua legătura telefonic cu medicul de familie sau cu serviciile de urgenţă.

În finalul interviului, dl. dr. Andrei Rogoz a precizat: „Este normal să fiţi preocupaţi. E în natura umană să fim îngrijoraţi de lucruri noi, neprevăzute, dar e important de înţeles că reacţiile exagerate, nejustificate şi panica vor produce mai multe neplăceri, disfuncţionalităţi şi, potenţial, victime, decât această infecţie. Şi daţi credit autorităţilor, specialiştilor din domeniu: sunt oameni cu ani de zile de studiu în spate, care s-au mai întâlnit cu situaţii de acest gen şi care au tot interesul ca lucrurile să se rezolve cât mai repede şi cât mai bine. Multă sănătate!„.