Boli care se declanșează sau se agravează la frig

Deși timidă în acest an, iarna are drept aliat de nădejde frigul pătrunzător. Iar când organismul nu este perfect în formă, ne putem pricopsi cu diferite afecțiuni.

Din păcate, de dragul modei, ignorăm câteva reguli de baza pentru sănătate în sezonul rece. Și, cu timpul, resimțim consecințele, printr-o durere de genunchi, de spate, prin dureri de cap sau infecții urinare. Totuși, iarna poate fi cel mai frumos anotimp, dacă știi cum să te protejezi împotriva frigului și să te aperi de diferitele boli din anotimpul rece.

Cine are de suferit

Persoane cu multiple afecțiuni, precum: cardiace, respiratorii, metabolice; toate se confruntă cu probleme în sezonul rece. Nici bolile reumatismale nu se lasă mai prejos și se pot acutiza. Poleiul cauzează nenumărate entorse și fracturi, mai ales la vârstnici.

Pentru că de frica răcelilor și gripei, suntem excesiv de grijulii, tocmai această preocupare ne poate îmbolnăvi. Fie ne îmbrăcăm prea gros, creând un mediu propice dezvoltării microbilor, fie luăm medicamente în exces, cu precădere antibiotice. Există și o serie de afecțiuni care se agravează odată cu instalarea frigului, din cauza procesului lent de adaptare al organismului la schimbările acestui sezon, în special decompensari ale aparatului respirator sau acutizari ale bolilor metabolice, cum ar fi pancreatitele, atacurile de gută, decompensările diabetului zaharat.

Iată cum ,,atacă" gerul:

De la reumatism, la cistită și alergii, gama bolilor agravate de frig este variată. De reținut, însă, e faptul că, odată instalate, astfel de afecțiuni se tratează mai greu. Iată care sunt principalii ,,aliați" ai gerului în lupta pentru ,,doborârea" sistemului nostru imunitar: Guturai, răceală, gripă, viroze...

1.Guturai, răceală, gripă, viroze...

...sunt poate dintre cele mai inofensive și cel mai des întâlnite, odată cu venirea sezonului rece. Copiii și vârstnicii sunt cei mai predispuși, însă microbii nu iartă pe nimeni. Virozele sunt la fel de răspândite, așa că ar fi bine să-ți pregăteșți organismul încă de pe acum, căci paza bună trece primejdia rea.

2. Dureri de cap

Iarnă, mai mult că oricând, durerile de cap se intensifica. Schimbările bruște de temperatură influențează direct apariția durerii de cap, inclusiv a cefaleei de tensiune. Dar e bine să aveți în vedere că o banală durere de cap poate ascunde debutul unei viroze, al sinuzitei acute sau sinuzite cronice, al afecțiunilor din sfera ORL.

3. Nevralgii

Cu nevralgia și pareza facială nu e de glumit. Acestea se instalează, de obicei, pe o parte a fetei și se manifestă prin dureri de dinți, de maxilar, de urechi. În această categorie se încadrează nevralgiile de trigemen sau de nerv facial.

4. Alergii diverse

Se estimează că aproximativ o jumătate din populația lumii suferă din cauza alergiilor de diferite tipuri. Iar iarna, reacția țesutului alergic la frig se manifestă prin urticarie, adică mâncărimi și roșeață la nivelul pielii și, uneori, umflarea buzelor și a pleoapelor, prin rinită, conjunctivită și, în cazuri mai grave, prin astm bronșic.

5. Hipertensiune arterială

Presiunea sanguină are tendința de crește în anotimpul friguros. Persoanele care suferă de hipertensiune se confruntă cu o dereglare a valorilor tensiunii, fapt ce duce la amețeli, probleme de vedere, stări de oboseală și dureri de cap. Chiar și aceia care nu se știu cu probleme pot fi deranjați de hipertensiune.

6. Cistita și infecții urinare

Frigul poate duce și la inflamarea vezicii urinare, uneori chiar și a uretrei, afecțiune cunoscută sub numele de cistită acută sau cistită cronică. Boala nu vizează doar femeile, așa cum se crede, ci și bărbații, însă la reprezentantele sexului frumos apare mai des și se manifestă în special prin durere la urinare. O igienă impecabilă a organelor genitale externe este imperios necesară.

7. Agecțiuni din sfera ORL

Laringita, sinuzita, amigdalita, otita se manifestă cu precădere în sezonul rece, când variațiile de temperatura și umezeală sunt des întâlnite. Prin urmare, la cel mai mic semn de răgușeală, jenă în gât, durere la înghițit, tuse uscată, dureri de cap în regiunea frunții sau a maxilarelor, secreții nazale ciudate, dureri în ureche, dă fuga la medic! De asemenea, bronșita cronică se poate agrava în sezonul rece.

8. Depresie

Vremea mai puțin plăcută de afară, mai ales atunci când este frig, înnorat și nu este zăpadă, le dă multora dintre noi stări de tristețe, lipsa de vlagă și senzații ciudate. Dacă simți că-ți piere cheful, că încep să apară insomnii sau, dimpotrivă, că ai nevoie de tot mai mult somn, ia legătura cu un specialist.

9. Reumatism

Este una dintre cele mai grave boli cauzate de frig, mai ales pentru că atacă articulațiile și dă dureri articulare. Dacă nu este tratată, aceasta se accentuează în timp și poate duce la afecțiuni grave ale inimii sau la deformații ale extremitatilor.

10. Hipotermie, degerături

Dacă, din diverse motive, ajungem să petrecem prea mult timp în ger aprig, lucrurile se pot complica dramatic. Când temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius pe o perioadă mai lungă de timp, ne putem confrunta chiar cu riscul de deces. Acrocianoza este învinețirea la frig, a vârfurilor degetelor, a buzelor și a nasului, cauzată de circulația periferică proastă. Cel mai des apare la fumători și la diabetici. Degerăturile sunt acele răni care apar ca urmare a expunerii la temperaturi extreme pe perioade îndelungate și, în anumite situații, pot duce chiar la amputarea părții afectate a corpului.

Paza bună trece primejdia rea

Deși simptomele alergiilor sezoniere se ameliorează iarna, alergiile de interior, cauzate de praf, mucegai și aerul închis, se agravează în acest sezon. Acțiunea razelor soarelui poate fi la fel de nocivă iarna, așa că protecția pielii este absolut necesară, cu atât mai mult cu cât frigul dăunează mult pielii. Cu toate că ne simțim mai somnoroși în această perioada, nu ar trebui să ne lăsăm păcăliți, căci, de fapt, organismul are nevoie de mișcare în aer liber, pentru a se încărca de energie. Cum gripa și răceala sunt cauzate de virusuri, tratamentul cu antibiotice este inutil. Antibioticele sunt de folos doar la complicațiile de natură bacteriană, precum sinuzita, otita, bronșita ori pneumonia.

SANADOR