Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) este o procedură imagistică de medicină nucleară care aduce medicului informații complete despre funcția metabolică a țesuturilor și organelor, în context anatomic și structural.

Investigația PET-CT este folosită în special în oncologie, dar și în cardiologie și neurologie, pentru diagnosticul, evoluția și monitorizarea tratamentului. PET-CT se bazează pe tehnologii medicale ultraperformante, disponibile la Centrul Oncologic SANADOR.

La SANADOR, pacienții beneficiază de echipamentul PET-CT de ultimă generație Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. Vino la SANADOR pentru investigații avansate pentru diagnosticul și monitorizarea cancerului, inclusiv prin decontare completă pentru pacienții asigurați CNAS!

Ce este PET-CT?

Celulele tumorale sunt foarte active metabolic și consumă o cantitate ridicată de glucoză în comparație cu celulele sănătoase. PET-CT folosește un analog al glucozei drept radiotrasor (prescurtat, FDG), care se injectează intravenos și apoi se acumulează preponderent în țesuturile cu metabolism crescut. Astfel, această investigație detectează cu înaltă precizie locul celulelor tumorale în organism.

Watch on YouTube

Examinarea PET-CT oferă rapid date despre funcționalitatea și structura țesuturilor, într-un mod superior investigațiilor convenționale, precum tomografia computerizată sau imagistica prin rezonanță magnetică. Imaginile PET fuzionează cu imaginile CT, alcătuind o hartă anatomică suprapusă celei metabolice a regiunii investigate.

Procedura de scanare în sine durează 20–30 de minute, dar, împreună cu pregătirea examinării (injectarea radiotrasorului și timpul de așteptare), durata totală poate ajunge la 3 ore.

Ce beneficii aduce examinarea PET-CT?

Centrul Oncologic SANADOR pune la dispoziția pacienților echipamentul ultramodern PET-CT Siemens Biograph Horizon-3R pentru ca aceștia să aibă parte de:

  • Diagnostic de certitudine;
  • Monitorizare precisă pe termen lung;
  • Stabilirea unui plan terapeutic optim;
  • Economisirea de timp prețios în lupta cu orice boală;
  • Acumularea de informații complete privind structura și funcția țesuturilor;
  • Precizarea stadiului de evoluție și a agresivității tumorilor;
  • Măsurarea și cuantificarea efectului terapeutic.

Examinarea PET-CT expune pacientul la doze mici de iradiere, ce corespund aproximativ cu triplul dozei anuale la care se expune populația europeană fără probleme de sănătate. Substanțele radioactive administrate intravenos se elimină rapid din organism, molecula de glucoză radiomarcată reducându-și radioactivitatea la jumătate în 120 de minute de la administrare. Substanțele radioactive nu afectează organismul, iar riscul de apariție al efectelor adverse prin iradiere este de neglijat.

Când efectuăm PET-CT?

Medicul oncolog recomandă examinarea PET-CT în cazurile bine documentate clinic, conform ghidurilor europene și internaționale. Cu ajutorul PET-CT, se diagnostichează, stadializează și monitorizează patologia oncologică. Fie că se dorește localizarea inițială și descrierea detaliată a tumorilor, fie că se urmărește extensia tumorii sau apariția metastazelor, examinarea PET-CT garantează obținerea de informații importante și precise.

Nu se recomandă efectuarea PET-CT în primele 4 săptămâni de după o intervenție chirurgicală, la mai puțin de 12 săptămâni de la radioterapie sau la mai puțin de 3 săptămâni de la ultima cură de chimioterapie.

Află dacă ai nevoie de o investigație PET-CT programând o consultație și discutând cu unul dintre specialiștii SANADOR.

Rolul diagnostic al PET-CT

SANADOR asigură calitatea și performanța investigației cu ajutorul echipamentului Siemens Biograph Horizon-3R, beneficiul maxim al pacienților.Aparatul oferă medicilor informații detaliate pentru diagnosticarea afecțiunilor oncologice, asigurând rapiditate și localizarea eficientă a tumorilor și a metastazelor de orice fel.

Celulele canceroase apar ca pete strălucitoare pe imaginile PET-CT, datorită captării crescute a radiotrasorului. Tipurile de neoplazii ce pot fi identificate cu ajutorul PET-CT includ:

La SANADOR, nu facem compromisuri în ceea ce privește calitatea, astfel încât am constituit o echipă de PET-CT formată din medici cu vastă experiență în medicina nucleară, radiologie-imagistică medicală, alături de fizicieni medicali și asistenți medicali competenți și cu multă grijă pentru pacient.

Pregătirea pentru PET-CT

Pregătirea pentru testarea PET-CT are ca regulă principală evitarea exercițiilor și a efortului fizic intens timp de o săptămână înaintea procedurii. Se recomandă, de asemenea, pe durata a câteva ore înainte de efectuarea PET-CT, ca pacientul să nu consume nici un fel de alimente sau băuturi dulci.

Efectuarea investigației durează aproximativ 2–3 ore și nu este nevoie de spitalizare. Personalul medical bine instruit îndrumă pacientul pe toată durata procesului. Inițial, pacientului i se va măsura valoarea glicemiei, apoi i se va injecta intravenos substanța cu glucoză radiomarcată. Timp de 60 de minute, pacientul se va odihni în liniște, pentru ca radiotrasorul injectat să fie absorbit de celule și țesuturi.

În timpul examinării, pacientul va trebui să stea nemișcat pentru 30 de minute, astfel încât imaginile să fie cât mai clare. Testul este unul sigur și nedureros, iar după efectuarea procedurii pacientul va putea să își continue activitățile zilnice în mod obișnuit, fără nicio restricție.

Riscurile asociate acestei investigații sunt minime, iar contraindicațiile efectuării PET-CT sunt sarcina, alăptarea, istoricul de alergii severe cu șoc anafilactic sau anxietatea provocată de spații mici și închise.

Când e vorba despre sănătatea ta sau a celor dragi ție, nu ezita să alegi siguranța oferită de aparatul PET-CT de ultimă generație de la Centrul Oncologic SANADOR!

Programează-te la PET-CT!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR