5 motive pentru care să mergi periodic la cardiolog

Deși o crezi încă tânără, ți se pare că nu dă semne de oboseală și că funcționează perfect, inima are nevoie de controale periodice. Și numai un specialist cardiolog poate sa te lamureasca. De cele mai multe ori, afecțiunile cardiace se instalează fără să dea semne. Sau dacă le dau, acestea sunt ignorate.

Statisticile au scos la iveală un lucru extrem de îngrijorător: 45% dintre români suferă de hipertensiune arterială. Tinerii sunt predispusi la boli cardiovasculare din cauza adoptarii unui stil de viata inadecvat (fumat, sedentarism, obezitate, alimentatie nesanatoasă), astfel încâat există cazuri de infarct miocardic acut sub vârsta de 30 de ani!

Și motorul vieții are nevoie de revizii periodice

Pentru a te asigura că „motorul” vieții tale merge „ca uns” este necesar sa fie ,,verificat’’ de medicul cardiolog măcar o data pe an. Potrivit Societății Române de Cardiologie, bolile cardiovasculare ucid mai mulți oameni decât toate formele de cancer. Cam 1 din 3 români suferă din cauza hipertensiunii arteriale. Dar trist este că nu numai adulții, ci și copiii au început să fie afectați. Căci, nefiind dureroasă poate curma viața în orice moment, în urma unui accident vascular cerebral sau a unui infarct miocardic. Potrivit Ghidului European pentru Prevenția Bolilor Cardiovasculare, există două categorii de factori de risc. Factorii de risc modificabili sunt responsabili pentru mai bine de 80% dintre cardiopatii, afecțiuni cerebrale și vasculare. Cei nemodificabili, precum vârsta sau ereditatea trebuie acceptați. Printre factorii de risc modificabili sunt hipertensiunea, nivelul crescut al colesterolului, diabetul, fumatul, obezitatea, sedentarismul. Acestea fiind spuse, o vizită la cardiolog nu are cum să-ți facă decât bine.

5 semne înșelătoare ale bolilor cardiovasculare

În general, afecțiunile cardiovasculare se dezvoltă lent, fără a da prea multe semne. Este și motivul pentru care majoritatea pacienților ajung la medicul cardiolog tardiv, cu complicatii. De aceea, vizitele periodice la cardiolog pot salva vieți. Iată câteva dintre semnele care nu ar trebui ignorate:

1.Transpirația
Simți că-ți curg apele pe tine chiar și în stare de relaxare. Pui totul pe seama temperaturilor ridicate sau a tulburărilor hormonale. Însă, ar trebui să te gândești că transpirația este unul dintre simptomele frecvente asociate durerii toracice din infarctului miocardic acut.

2. Lipsa de aer
Senzația de sufocare, însoțită sau nu de durere în piept, poate fi semn al unei boli cardiovasculare. Dacă obosești exagerat la eforturi mici, se impune vizita la medic.

3.Picioare umflate
Edemele cauzate de lichidele reţinute în organism, mai ales la nivelul gambelor pot reprezenta un semn de insuficienţă cardiacă.

4.Amețeli
Te simți sleită de puteri și te ia amețeala când te aștepți mai puțin? Ai nevoie de un control al ritmului cardiac. Și asta pentru că tulburările de ritm au consecințe extrem de grave.

5.Tusea
Cu sau fără șuierături, tusea nejustificată poate fi semnul unei boli de inimă.

Ce se întâmplă la cardiolog

Anamneza (discutia cu pacientul) este extrem de utilă în stabilirea unui diagnostic corect. Examenul clinic nu presupune doar ascultarea inimii si măsurarea pulsului, ci cuprinde evaluarea completă a aparatelor și sistemelor organismului, bolnavul fiind privit ca un tot unitar.
Măsurarea tensiunii arteriale este foarte importantă. Când e crescută, se recomandă un set de investigații menite să depisteze eventualele complicații. Analizele de sânge uzuale au scopul de a depista și trata factorii de risc cardiovascular (hemoglobină glicozilată, colesterol total, trigliceride, LDL, HD etc).
Electrocardiograma (ECG) constă în verificarea activităţii inimii prin aplicarea de electrozi pe piele, care măsoară ritmul şi impulsurile care pleacă de la inimă.
Ecografia cardiacă arată eventualele modificări la nivelul valvelor, cavităților cardiace și oferă date despre contractilitatea inimii. Există și ecografia transesofagiană, folosită în situații particulare, de exemplu pentru a evalua severitatea unor valvulopatii atunci când ecografia standard nu oferă date precise. Ecografia doppler arterială oferă informații despre gradul de îngustare a arterelor și doppler venoasă pentru diagnosticarea trombozelor venoase sau a insuficienței venoase cronice.
Monitorizarea Holter ECG timp de 24-48 ore înregistrează ritmul cardiac pentru a depista eventualele tulburari de ritm.
– Coronarografia este o procedură invazivă prin care se vizualizează arterele care irigă muschiul inimii identificând cu precizie îngustările arterelor coronare din cauza aterosclerozei.