10 investigații medicale obligatorii după 40 ani

N-ar fi rău să faci câteva investigații medicale anuale. Căci paza bună trece primejdia rea. Iar după 40 de ani, unele dintre ele chiar îți pot salva viața.

De rușine, din lipsă de timp sau de bani, cu toții dăm bir cu fugiții când vine vorba de mers la medic. Și așa, la un moment dat, la un banal control de rutină, ne trezim cu boli grave. Care, dacă ar fi fost depistate la timp, ne-ar fi scutit de traume și de suferință. Grație tehnologiei de ultimă generație, putem afla cum stăm cu sănătatea, fără riscuri. De ce am mai evita să ne vedem de sănătate?

De la 40 de ani încolo, organismul trebuie verificat. Chiar dacă trupul arată bine și e îngrijit corespunzător. Oasele încep să „scârțâie”, mai apare câte o durere pe ici pe colo… O trimitere de la medicul de familie, o dată pe an, te poate ajuta să afli tot ce se petrece în organismul tău. Iar testele imagistice dezvăluie chestiuni nebănuite, încă din momentul în care bolile temute se află la stadiul de milimetri. În plus, testele moderne din sânge sunt și ele extraordinare. De la 40 de ani încolo, din lista investigațiilor anuale obligatorii nu ar trebui să lipsească electrocardiograma, controlul oftalmologic și mamografia, consultul dermatologic, ecografia. Ar trebui luate în calcul și colonoscopia, care se repetă la 5 ani, și analiza densității osoase. Iată care investigații medicale te scapă de stres:

1. Analize de sânge recomandate de medicul de familie

Hemoleucograma este indispensabilă la orice vârstă și cu atât mai mult peste 40 de ani. În urma vizitei la medicul de familie ți se va recomanda un set de analize de sânge complet, în funcție de necesități. De obicei, se analizează valorile glicemiei, trigligeridele, creatinina, ureea, transaminazele, nivelurile de colesterol și bilirubina. Se poate verifica și nivelul calciului și se recomandă și un sumar de urină.

2.Ecograful vede ce trebuie

Durerile de burtă, oboseala, crampele menstruale și balonarea sunt ușor de ignorat. Însă pot fi semne ale unor boli ascunse, precum endometrioza, boală cauzată de apariția unor tumori benigne în țesutul uterin. Ba chiar și mai rău, ale cancerului de ovar. O ecografie abdominală și pelvină îți poate spune dacă suferi sau nu de ceva. Mai mult, poți afla starea organelor interne. Ecografia transvaginală este esențială pentru verificarea aparatului genital feminin.

3. Endoscopia

Este în topul investigațiilor de care pacienții se tem și pe care, în multe situații, le refuză. Totuși, doar aceasta poate confirma sau infirma prezența afecțiunilor grave la nivelul tractului digestiv superior.

4. Oasele „scârțâie”?

Cea mai frecventă modalitate de depistare a afecțiunilor articulare este radiologia și ecografia. Pentru cercetări mai amănunțite se apelează la CT și RMN.

5. Din categoria „de lux”, RMN total

Scanarea corporală completă prin RMN este un examen fără radiaţii şi fără niciun pericol pentru sănătate. Poate fi făcut și la copii, și la gravide. Scoate în evidență diferenţele dintre ţesutul sănătos şi nesănătos. Și depistează cu ușurință tumorile de dimensiuni foarte mici, permițând un diagnostic rapid în caz de tumori de sân, prostată, gastrointestinale.

6.Investigația Doppler „vede” în profunzime

Această procedură este non-invazivă și permite analiza în profunzime a țesuturilor. Se recomandă pacientilor care au varice, se confruntă cu dureri musculare sau cărora li se umflă picioarele sau mâinile. Dacă există și cel puţin doi dintre factorii de risc cardiovascular – colesterol crescut, diabet, hipertensiune arterială sau tabagism – atunci se impune o examinare periodică, pentru a vedea dacă există o micşorare sau o lărgire a vaselor de sânge. Se pot vedea în detaliu inima, vasele de sânge, abdomenul, arterele din tot corpul.

7. Colposcopia e necesară uneori

Aceasta evidențiază posibilele leziuni sau anomalii ale mucoasei uterine și ajută la depistarea cancerului de col, printr-o analiză la microscop. Colposcopia este esențială, atât în prevenirea cancerului de col, cât și în urmărirea evoluției HPV.

8. Nu uita de sănătatea aparatului reproducător

Cancerul de col și de sân fac ravagii printre femei, din păcate, tot mai tinere. Și asta pentru că evită ginecologul. Dar tu ești conștientă de riscuri, nu-i așa? Prin urmare, fă-ți o programare pentru un consult ginecologic complet, care să includă mamografie, test Babeș Papanicolau, ecografie transvaginală, analiză de secreții vaginale. În cazul bărbaților, e ceva mai simplu. Se impune evaluarea glandei prostate, prin ecografie sau testele PSA avansate.

9.Examen endocrinologic
Cel mai des solicitate pentru depistarea unor eventuale afecțiuni tiroidiene sunt TSH, T3 și T4. În completare, ecografia tiroidiană scoate la iveală detalii importante. Tyrotropina sau TSH măsoară cantitatea de hormoni secretată de glanda tiroidă, în vreme ce T3 și T4 oferă detalii asupra funcțiilor glandei, putându-se astfel determina o posibilă hiper sau hipotiroidie. În plus, se recomandă verificarea tiroxinei libere sau Free T4 (FT4). Împreună cu valorile TSH arată circuitul de reglare a glandei tiroide. Verificarea hormonilor poate duce și la depistarea altor probleme.

10. Și vitaminele au rolul lor

Vitamina D este un element important din organism, iar un nivel optim contribuie la protecția împotriva fenomenelor maligne, previne apariția osteoporozei. Un nivel optim al vitaminei B12 este important pentru funcționarea corectă a neurotransmițătorilor, pentru articulații și mușchi. Nivelul de B12 este și un indicator important pentru anemie. Iar dacă o persoană are tulburări de memorie, ar trebui să facă un test pentru B 12. Așadar, verificarea nivelului acestora în organism este obligatorie.