MATERNITATEA SANADOR RESPONSABILITATE PROFESIONALISM
banner-sanador-campanie-nasterea-4-oct
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner-site-sanador
INCLUSIV PROCEDURI HIBRIDE ÎMPREUNĂ CU MEDICII CARDIOLOGI INTERVENȚIONIȘTI
banner_sanador Chirurgie cu eticheta
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador-v2 (002)
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR:(021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador_22_aprilie
CÂȘTIGAȚI LUPTA CU KILOGRAMELE ÎN PLUS
banner_sanador_6nov2
GAMĂ COMPLEXĂ DE ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
banner_sanador-v1
EXAMEN NON-INVAZIV DE MEDICINĂ NUCLEARĂ
banner_sanador-v1
PENTRU UN ASPECT NATURAL AL DANTURII ȘI UN ZÂMBET IMPECABIL
banner_sanador-27febr-1

Aritmiile cardiace

Dl. Dr. Radu Vatasescu, medic primar aritmologie, cardiologie si medicina interna, coordonatorul Centrului de Aritmologie al Spitalului SANADOR, unul dintre cei mai experimentati specialisti din tara in diagnosticul si tratamentul aritmiilor, ne vorbeste in acest articol despre aritmii: ce sunt, cauzele, semnele si simptomele, tratament.

I. Introducere

I.1. Cum functioneaza in mod normal inima?

Celulele musculare ale inimii sunt stimulate de impulsuri electrice și, drept urmare, se contracta intr-un mod uniform si regulat. Aceasta contractie este asa-zisa bataie a inimii, care asigura pomparea sangelui in arterele din intregul corp. Curgerea sangelui in artere poate fi masurata prin perceperea pulsului, care corespunde bataii inimii. Intr-o inima normala, aceste impulsuri electrice iau nastere intr-o zona specializata numita nodul sinoatrial (NSA), situat in partea superioara a atriului drept, apoi sunt transmise catre restul inimii de-a lungul unor cai speciale de conducere. Intre atrii si ventriculi conducerea impulsului electric are loc in mod normal doar pe la nivelul nodului atrio-ventricular (NAV), din care pleaca un fascicul ce se divide ulterior in doua ramuri principale, drept si stang, pentru fiecare dintre ventriculi.

I.2 Ce sunt aritmiile cardiace?

Aritmiile cardiace reprezintă ritmuri anormale ale inimii. Ele se împart în bradiaritmii – boli în care frecvența cardiacă este scăzută sub normal și tahiaritmii – ritmuri cardiace rapide. Bradiaritmiile se datorează degenerării țesutului normal de conducere electrică al inimii, cu încetinirea sau chiar întreruperea completă a activității uneia sau a mai multor componente ale sale. Tahiaritmiile se datorează apariției unor zone anormale la nivelul inimii ce pot descărca automat impulsuri sau crează veritabile circuite electrice anormale. Acestea duc la apariția de bătăi cardiace suplimentare  – așa numitele extrasistole – sau chiar la înlocuirea completă a ritmului normal al inimii – tahicardii.  Bradiaritmiile se împart în anomalii ale nodului sino-atrial – boala de nod sinusal și tulburări ale conducerii impulsurilor electrice de la atrii la ventricul – blocurile de conducere atrio-ventriculare.

II. Cauze potentiale si clasificare :

Aritmiile cardiace pot avea multiple cauze, printre care: anomalii cardiace punctiforme (existenta unui fascicul accesor de conducere electrica), cardiopatia ischemica, leziuni valvulare, hipertiroidie, dezechilibre hidroelectrolitice,  consum de alcool excesiv, droguri, insa de multe ori o cauza anume nu poate fi decelata.

Tahiaritmiile se împart în:

a.         Aritmii pe cord structural normal – practic aritmia este singura boală a inimii și vindecarea ei duce la vindecare completă a pacientului:

-       tahicardia paroxistica supraventriculara (TPSV), cu cele mai frecvente forme:

  • tahicardia reintranta atrioventriculara intranodala si
  • tahicardia reintranta atrioventriculara (mediata de o cale accesorie, in cadrul sindromului WPW)

-       flutter-ul atrial tipic

-       unele tahicardii atriale

-       unele extrasistole ventriculare/tahicardii ventriculare la pacienti fara o afectare structurala a inimii

b.         Aritmii pe cord cu afectare structurală – pacientul are o boală a țesutului cardiac, iar aritmia este una dintre consecințele acesteia, vindecarea aritmiei ducând la ameliorarea simptomelor și a stării de sănătate a pacientului, dar nu la vindecarea completă a bolii de fond:

-       fibrilatia atriala

-       flutter-ul atrial atipic si unele tahicardii atriale

-       extrasistolele ventriculare/tahicardiile ventriculare la pacientii cu o afectare structurala a inimii.

III. Semne si simptome

Aritmiile cardiace se pot manifesta variat de la persoana la persoana, uneori fiind complet asimptomatice (pacientul este in aritmie fara sa simta nimic), alteori ducand la pierderea completa a constientei sau chiar la moarte subita cardiaca.
Printre cele mai frecvente acuze ale pacientilor cu aritmii se numara: palpitațiile/bataile rapide, puternice in piept sau in gat, ameteli, stări lipotimice (senzație de slăbiciune, “leșin”), durere sau disconfort toracic, greutate la respiratie (dispnee), angoasa, oboseala, tremur.

IV. Tratament

IV.1 Tratamentul tahicaritmiilor – ablatie, medicamente, dispozitive implantabile

Tratamentul tahiaritmiilor cardiace poate fi tintit catre vindecarea acestora – prin ablatie transcateter, sau poate urmari controlul simptomelor si al complicatiilor prin utilizarea unor medicamente (antiaritmice, anticoagulante etc). Aceste medicamente pot avea reactii adverse importante si administrarea lor este recomandata strict de catre medicul specialist cardiolog/aritmolog. De asemenea, pentru unele aritmii amenintatoare de viata, este indicat in unele cazuri implantul unui defibrilator cardiac. Defibrilatoarele cardiace sunt dispozitive utilizate pentru tratamentul tahiaritmiilor ventriculare cu risc vital – adică ale situatiilor cu stop sau risc de stop cardiac tahiaritmic. Modul în care se face acest lucru este defibrilarea  – aplicarea unui soc electric pentru oprirea aritmiei – sau stimularea antitahicardică -  oprirea aritmiei prin stimularea inimii cu o frecvență mai rapidă decat a tahicardiei. Defibrilatoarele au totodată și funcție de stimulator cardiac, putând stimula inima în situația unor frecvențe cardiace prea scăzute.

Ablatia transcateter este o procedura minim invaziva care poate vindeca multe tipuri de aritmii. Pentru a elimina aritmiile cardiace prin ablatie, niste fire speciale (numite catetere) sunt avansate in interiorul inimii prin interiorul vaselor de sange (vene sau artere), sub control radiologic, cu ajutorul carora se distrug (cauterizeaza) prin aplicatii de radiofrecventa mici zone de tesut, suspectate a avea rolul esential in formarea sau mentinerea aritmiilor cardiace.  Exista si alte forme de a distruge zonele implicate in aritmii, de exemplu prin inghetare. Tehnica presupune utilizarea unui crio-balon in care se introduce nitrogen lichid, care raceste progresiv tesutul cardiac. Procedurile ablative au o rată de succes ridicată, ajungand chiar la 95% la unele proceduri, o recuperare postprocedurală rapidă și o rata mică de complicații, majoritatea benigne. Foarte rar, însă, acestea pot fi severe.

IV. 2 Tratamentul bradiaritmiilor – stimulatoarele cardiace

Bradiaritmiile cardiace necesita evaluare completa de catre un medic specialist cardiolog/aritmolog care poate stabili indicatia de implant de stimulator cardiac. Aceste dispozitive sunt formate dintr-un generator de impulsuri și din sonde de stimulare. Generatorul conține bateria și circuitele electrice. El analizează ritmul spontan al inimii și generează impulsuri electrice pentru a-l corecta. Implantul de stimulator cardiac este o procedură minim invazivă, efectuată sub anestezie locală. Presupune o incizie mică anterior de muschiul pectoral, necesară pentru introducerea generatorului la nivel subcutan, iar sondele de stimulare sunt plasate la nivelul cavităților inimii prin intermediul sistemului venos, sub ghidaj radiologic.

Recuperarea este rapidă, cu externare de obicei în ziua următoare implantului. Urmează apoi controale periodice ale dispozitivului, inițial mai des, apoi la 6 luni – un an, necesare atat pentru verificarea bunei funcționări a aparatului, cât și pentru programarea dispozitivului, adaptată la fiecare pacient.