Vaccinul ROR: un vaccin combinat care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. Fiecare dintre vaccinurile separate a fost introdus in practica medicala inca din 1960, iar varianta lor combinata a fost autorizata spre administrare din anul 1971.

Ce istorie are vaccinul ROR? Vaccinul ROR(MMR) se administreaza de mai bine de 40 de ani si au fost utilizate peste 500 de milioane de doze. Siguranta sa a fost monitorizata cu atentie in multe ţări, de ex. în Finlanda, unde copiii au primit doua doze de ROR(MMR) inca din 1982, reactiile raportate după administrarea ROR(MMR) au fost urmarite pe o perioada de 14 ani. Nu au existat rapoarte privind daune permanente datorate vaccinului. In realitate, ROR(MMR) s-a dovedit a fi un vaccin foarte eficient, cu rezultate extraordinare in ceea ce priveste siguranta.

Rujeola, oreionul si rubeola sunt boli comune, deosebit de infectioase si care pot genera complicatii severe, inclusiv meningita, inflamarea creierului (encefalita) si surzenie. In sarcina pot crea complicatii care afecteaza fatul si se poate ajunge chiar si la avort spontan.

Encefalita (inflamarea creierului) a fost raportata ca prezenta intr-un caz la fiecare milion de imunizari. Rata de aparitie a acestei boli nu este mai mare decat cea ca oricare copil sa dezvolte encefalita fara a i se administra vaccin ROR. Dar rujeola cauzează encefalita la 1 din fiecare 5.000 de copii care dezvolta boala.

Un vaccin ROR contine variante atenuante de virusi vii de rujeola, oreion si rubeola. Cum functioneaza? Provoca sistemul imunitar al organismului sa produca anticorpi impotriva acestor 3 boli ale copilariei. In momentul in care persoana careia i s-a administrat vaccinul vine in contact cu virusul, organismul sau il va recunoaste imediat si va produce anticorpi pentru a lupta impotriva lui. De asemenea, protejează copilul împotriva rujeolei (M), oreionului (M) şi rubeolei (R; pojar). Copilul dvs. ar trebui sa primeasca o doză de ROR(MMR) imediat după implinirea varstei de 1 an si a doua doza la vârsta de trei ani si patru luni. De la introducerea vaccinului ROR(MMR), in anul 1988, numarul copiilor care au contractat aceste boli a scazut la un nivel minim.

Importanta

De ce este important un vaccin ROR? Pentru ca rujeola, oreionul si rubeola pot avea complicaţii grave. SANADOR iti precizeaza care sunt acestea.

1. Rujeola poate cauza infectii ale urechii, probleme respiratorii si meningita/encefalita (inflamarea creierului). Această boală poate cauza decesul persoanei infectate in 1 caz din 2.500 - 5.000.

2. Oreionul poate cauza pierderea auzului, de obicei, curecuperare partială sau totala, iar la baietii mai mari sau la barbati poate cauza umflarea testiculelor, care devin extrem de dureroase. Acesta a reprezentat cauza principala pentru aparitia meningitei virale la copii.

3. Rubeola poate cauza, de asemenea, inflamarea creierului si poate afecta coagularea sangelui. La femeile insarcinate, aceasta boala poate cauza pierderea sarcinii sau probleme majore de sanatate pentru bebelusii acestora, cum ar fi orbire, pierderea auzului, probleme cardiace sau deteriorari ale creierului.

Efecte secundare

Are efecte secundare un vaccin ROR? De regula, nu prezinta efecte secundare pentru majoritatea copiilor vaccinati, insa unii dintre ei pot acuza o usoara durere si roseata la locul injectiei si chiar febra. Care sunt efectele secundare? Febra, iritatia, inflamarea ganglionilor, epilepsia, articulatii dureroase.

SANADOR