« Înapoi la site-ul SANADOR

Radiologia intervențională îmbină tehnicile minim invazive cu imagistica performantă

Conf. Dr. Bogdan Popa, Medic primar Radiologie intervențională, Șef Secție Radiologie Intervențională, Spitalul Clinic SANADOR

Radiologia intervențională este domeniul medical care include procedurile minim invazive ghidate imagistic utilizate în diagnosticul și tratamentul unor afecțiuni pentru care, în trecut, era necesară chirurgia deschisă. Procedurile de radiologie intervențională pot fi folosite pentru intervenții în majoritatea organelor și sistemelor, dar lista afecțiunilor care își pot găsi o rezolvare minim invazivă ghidată imagistic crește continuu, odată cu progresul tehnologiilor imagistice.

Proceduri Radiologie Intervențională

Cele mai multe tratamente de radiologie intervențională încep printr-o înțepătură de ac. Medicul introduce printr-un vas de sânge un cateter (un fir subțire) pe care apoi îl conduce, sub control imagistic, până la organul-țintă, la nivelul căruia are loc procedura. De cele mai multe, procedurile de radiologie intervențională necesită doar anestezie locală.

Prin faptul că sunt minim invazive, procedurile de radiologie intervențională au mai puține riscuri decât chirurgia. În plus, au fost impuse standarde înalte privind siguranța pacienților și calitatea acestor proceduri.

  • Procedurile de radiologie intervențională au mai puține riscuri decât chirurgia clasică

Pentru pacienți, beneficiile includ spitalizarea de scurtă durată (adesea, procedurile se pot efectua în sistem ambulatoriu sau cu spitalizare de zi), recuperarea foarte rapidă, dar și mai puține dureri în timpul și după procedura de radiologie intervențională.

Tehnicile imagistice utilizate pentru efectuarea procedurilor de radiologie intervențională includ angiografia, ecografia, fluoroscopia, angiografia prin rezonanță magnetică (angio-RM), angiografia prin tomografia computerizată (angio-CT).

Dat fiind progresul continuu al tehnologiei și al imagisticii, noi opțiuni terapeutice își dovedesc constant beneficiile pentru diverse afecțiuni. Întreabă medicul specializat în radiologie intervențională dacă există astfel de opțiuni minim invazive pentru tratamentul de care ai nevoie. În era medicinei personalizate, fiecare caz are particularitățile sale și trebuie abordat ca atare. În cazul în care optezi pentru o procedură de radiologie intervențională, te poți bucura de un risc intervențional mai mic decât cel chirurgical, de dureri mai puține și de o recuperare rapidă.

Afecțiuni - Radiologie Intervențională

  • Stenoza arterială, chimioembolizarea hepatică și anevrismele cerebrale pot fi tratate cu ajutorul radiologiei intervenționale

Ce tratează radiologia intervențională:

  • afecțiuni ale arterelor – arteriopatia obliterantă, stenoze;
  • tumori hepatice primare (hepatocarcinom) sau secundare (metastaze);
  • anevrisme cerebrale, malformații vasculare intracerebrale.

Tratamente - Radiologie Intervențională

Tipurile de tratament oferite prin radiologie intervențională sunt adaptate tipului de afecțiune:

  • angioplastie transluminală percutanată (PTA) în cazul stenozelor arteriale;
  • chimioembolizare (chemoembolizare) hepatică în cazul tumorilor hepatice;
  • embolizare cu spirale metalice în cazul anevrismelor cerebrale.

Echipamente SANADOR - Radiologie Intervențională

Departamentul de Radiologie Intervențională al Spitalului Clinic SANADOR este dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7, echipamente care permit și susțin performanțe medicale prin furnizarea și stocarea de imagini de înaltă rezoluție din interiorul vaselor de sânge (angiograma).

  • La SANADOR ai două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7

Printre afecțiunile care pot fi evaluate și tratate cu ajutorul angiografului Philips Azurion 7 se numără: bolile coronariene (angina pectorală, infarct miocardic acut sau recent), valvulopatiile (stenoza aortică, regurgitare mitrală), suferințele vasculare aortice (anevrism de aortă, disecție de aortă), bolile vasculare severe la nivelul sistemului circulator cerebral (accidente vasculare cerebrale, malformații arteriovenoase, anevrisme cerebrale), aritmiile cardiace (cum ar fi fibrilație atrială, flutter atrial și multe altele) și arteriopatiile periferice.

Alte grupe de pacienți care pot beneficia de avantajele acestei platforme medicale avansate, sunt reprezentate de pacienții cu tumori maligne cu metastază la nivel hepatic și cei cu angiodisplazie, care necesită embolizări arteriale digestive în vederea opririi hemoragiilor digestive.

Programează un consult de specialitate

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto