Ce sunt tumorile vertebrale?

Tumorile vertebrale constituie o cauză semnificativă de morbiditate (îmbolnăviri) și mortalitate (decese) în populația generală. Din aceste motive, tumorile vertebrale reprezintă un capitol important în patologia neurochirurgicală generală și, în particular, în patologia neurochirurgicală spinală.

La nivel global, tumorile vertebrale au o incidență (frecvență de apariție a cazurilor noi) de 0,74/100.000 de locuitori. Rata de supraviețuire la 10 ani, în lume, la bolnavii tratați, este de 64%.

Watch on YouTube
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tipuri de tumori vertebrale

Tumorile vertebrale pot fi maligne (de origine canceroasă, cu risc de împrăștiere) sau benigne (nu sunt de origine canceroasă, fără risc de metastazare). Totodată, ele pot fi primare (se dezvoltă de la început în vertebră, benigne sau maligne) sau secundare, metastatice, formate prin diseminare de la tumori din alte organe (întotdeauna maligne).

Din păcate, în ultimii ani, în România și în lume, se observă o creștere constantă a tumorilor metastatice, care au ajuns pe primul loc în cadrul tumorilor vertebrale. De asemenea, se constată o creștere a ponderii tumorilor primare maligne. Cauza acestor creșteri este multifactorială: diferite substanțe oncogene în alimentație, poluarea aerului, creșterea duratei de viață a populației, tratamente imunosupresive (care scad imunitatea organismului în fața altor boli), predispoziție genetică etc.

În vertebră, tumora poate fi localizată anterior, la nivelul corpului vertebral (cel mai frecvent), sau posterior, la nivelul unor elemente osoase în spatele corpului vertebral, pe lamele vertebrale. Din această poziție, tumora vertebrală poate depăși osul, invadând spațiul de lângă vertebră (paravertebral) sau invadând canalul medular, unde se află măduva și nervii care ies din măduva spinării.

O tumoră vertebrală poate să cuprindă una, două sau chiar mai multe vertebre.

Tumora vertebrală poate apărea în orice regiune a coloanei vertebrale, cele mai frecvente localizări fiind zona lombară și joncțiunea toraco-lombară (trecerea între coloana toracală și cea lombară).

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Semne și simptome ale tumorilor vertebrale

Semnele și simptomele care anunță apariția unei tumori vertebrale sunt: durere intensă la nivelul coloanei lombare/lumbago (sciatică, durere accentuată prin palpare de către medic, durere care nu mai cedează la medicația uzuală, durere care se accentuează nocturn și are evoluție progresivă), contractură musculară care poate imobiliza pacientul la pat.

La momentul invaziei canalului medular (adică al depășirii structurii osoase și al invaziei măduvei spinării și a nervilor), se adaugă și următoarele semne și simptome: dureri, amorțeli pe traiectul unui nerv, la nivelul mâinilor și/sau al picioarelor, paralizia unui nerv (la nivelul mâinilor și/sau al picioarelor).

În formele foarte grave se poate ajunge la: paralizia completă a picioarelor (paraplegie completă), paralizia completă a mâinilor și picioarelor (tetraplegie completă), pierderea completă a controlului sfincterelor pentru urină și materii fecale (în cadrul așa-numitului sindrom de coadă de cal). Aceste ultime simptome foarte grave sunt ireversibile în câteva ore și reprezintă urgență neurochirurgicală operatorie.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnosticul tumorilor vertebrale

În general, în România, pacientul este văzut inițial de medicul de familie, care ulterior îl poate trimite, cu suspiciunea de diagnostic, către medicul ortoped, medicul neurolog sau direct la medicul neurochirurg, care va stabili strategia terapeutică optimă pentru fiecare pacient.

Diagnosticul de certitudine de tumoră vertebrală va fi pus pe baza examenului clinic al pacientului și pe baza unor investigații paraclinice și imagistice: analize de sânge, radiografie de coloană vertebrală, examen computer tomograf nativ și cu contrast, rezonanță magnetică nucleară de coloana vertebrală (nativ și cu contrast), examen electromiografic la nivelul mâinilor și/sau al picioarelor etc.

Tratamentul tumorilor vertebrale

Tratamentul pacienților cu tumori vertebrale poate fi conservator (medicamentos, repaus la pat), chirurgical (clasic sau minim invaziv) și de recuperare.

Tratamentul chirurgical clasic (chirurgie deschisă) se realizează prin incizii largi la piele, prin ablația sau îndepărtarea tumorii vertebrale (ablație totală, parțială sau îndepărtarea unei mici porțiuni pentru recoltarea unei biopsii tumorale). Apoi, se realizează decompresia elementelor nervoase ale coloanei (măduvă și/sau nervi spinali). Urmează fixarea coloanei vertebrale, care se face de obicei cu tije și șuruburi metalice care se introduc în corpii vertebrali, la unul sau mai multe niveluri, deasupra și dedesubtul vertebrei afectate de tumoră.

Dr. Dan Benția, medic primar neurochirg la Spitalul Clinic SANADOR

Procedurile chirurgicale minim invazive sunt vertebroplastia și cifoplastia (introducerea controlată de ciment în corpii vertebrali afectați de tumoră), endoscopia spinală, fixarea percutanată a coloanei vertebrale (prin introducerea de șuruburi și tije metalice prin piele). Avantajele acestor proceduri: incizii minime la piele (până la 1–2 cm), distrugeri minime ale țesuturilor musculare, spitalizare scurtă (1–2 zile), recuperare rapidă și reinserție profesională rapidă a pacienților.

La Spitalul Clinic SANADOR se realizează de mai mulți ani proceduri minim invazive pentru pacienții cu tumori vertebrale, cu rezultate terapeutice foarte bune, imediate, dar și pe termen mediu și la distanță.

Program intensiv de recuperare

Tratamentul de recuperare presupune un program de fiziokinetoterapie realizat intensiv postoperator pe parcursul unor săptămâni sau luni.

În cazul pacienților cu tumori vertebrale maligne (primare sau metastatice), tratamentul nu este numai chirurgical, ci va fi completat cu tratament oncologic (chimioterapie, radioterapie, după caz). Spitalul Clinic SANADOR dispune, în acest scop, de un modern și foarte bine dotat Centru Oncologic.

Patologia neurochirurgicală a tumorilor vertebrale este complexă și necesită o atenție deosebită din partea medicului neurochirurg, precum și o abordare multidisciplinară prin colaborarea medicilor de diferite specialități (neurochirurg, medic de familie, oncolog, radioterapeut, radiolog, neurolog, medic de recuperare medicală etc.).

Informații oferite de Dr. Dan Răzvan Benția, medic primar Neurochirurgie cu supraspecializări în microchirurgie cerebrală, microchirurgie spinală, tehnici minim invazive cerebrale și spinale la Spitalul Clinic SANADOR.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR