Ce înseamnă o tumoră cerebrală?

O acumulare în exces de celule anormale se numește tumoră. Tumorile pot fi de două feluri: benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase). Diferența dintre cele două este că în cazul unei tumori maligne, aceasta se dezvoltă mult mai rapid și afectează țesuturile din jur, iar în cele din urmă, poate pune în pericol viața pacientului.

Tumorile cerebrale, pe lângă clasificarea de mai sus, sunt clasificate și ca tumori primare – glioame, meningioame, neuromul acustic, meduloblastoame, craniofaringioame, hemangioblastoame, adenoame pituitare și tumori ale celulelor germinative (apar în creier și majoritatea sunt benigne) sau tumori secundare cerebrale, care pornesc din alte organe și care din păcate ajung la creier (metastaze).

Tratamentul acestor tumori se concentrează pe eliminarea sau reducerea simptomelor neurologice, prevenirea apariției de noi simptome și controlul bolii la nivelul sistemului nervos.

Că orice altă boală, tumorile au diferite stadii de dezvoltare, numerotate de la 1 la 4, sistem care indică modul în care arată celulele și rapiditatea cu care se dezvoltă, primul stadiu fiind cel în care celulele arată normal și se dezvoltă lent, iar ultimul, cel în care celulele sunt, în mare parte, anormale, și se dezvoltă și se raspandesc rapid.

De asemenea, există posibilitatea ca unele dintre tumori să își schimbe stadiul pe parcurs. În cazuri rare, tumorile care au fost diagnosticate inițial că fiind benigne să devină maligne, iar cele cu un stadiu mic, pot recidiva la un stadiu mai mare.

Simptomatologia în tumorile cerebrale

Simptomele pot fi diferite, în funcție de zona în care s-a dezvoltat tumora cerebrală și de dimensiunea acesteia. De asemenea, există și situațîi în care nu a apărut niciun fel de simptom până în momentul în care tumora nu este suficient de mare pentru a cauza probleme de sănătate.

Principalul simptom este durerea de cap, iar altele semne care o pot însoți sunt convulsiile, stările de confuzie, tulburările de vorbire (afazia, de exemplu), vederea încețoșată sau dublă, stările de greață, amorțirea sau pierderea capacității motrice a unei părți a corpului, pierderea memoriei sau a concentrării, schimbări de personalitate și de comportament, tulburări de auz, miros sau gust, de echilibru, precum și tremuratul mâinii sau mișcări necontrolate.

Diagnosticarea se face în urma unor teste și proceduri, precum examenul neurologic, teste imagistice sau recoltarea de biopsie, iar, ca metode de tratament, tumorile cerebrale benigne sau maligne se elimină prin intervenție chirurgicală, radioterapie sau chimioterapie.

De asemenea, recuperarea se face prin ședințe de terapie fizică pentru refacerea mușchilor și recăpătarea capacității de mișcare, pentru reintegrarea în activitățile de zi cu zi, ședințe de logopedie pentru tratarea problemelor de vorbire, precum și îndrumare specială pentru copiii care au nevoie de redobândirea capacității de memorare și gândire, în cazurile pediatrice.

Operație tumoră cerebrală asistată de microscop operator & neuronavigatie spinală. Prezentare de caz

Doamna Maria T., în vârstă de 53 de ani, a fost operată, în urmă cu trei ani, după ce a fost diagnosticată cu melanom malign cutanat (o tumoră de piele malignă). Pacienta noastră a fost nevoită să mai treacă printr-o altă operație, acum o lună, după ce i-a fost descoperită o metastază cerebrală profundă occipitală pe partea stânga.

Pacienta noastră, doamna T., prezenta la internare tulburări de echilibru, de mers și de vedere, precum și deficit motor hemicorp drept și nu urmase decât un tratament operator pentru melanomul malign cutanat, fără un tratament oncologic adjuvant. Însă, după un examen RMN 3T cerebral (cu ajutorul unui aparat de ultima generație RMN, singurul din țară, disponibil pentru toți paciențîi în cadrul spitalului SANADOR), și un examen CT la craniu (cu substanță de contrast), s-a stabilit diagnosticul de metastază cerebrală occipitală stânga profundă, în vecinătatea unor structuri importante ale creierului (sistem ventricular, corpul calos etc.)

Decizia a fost ca o echipă operatorie complexă, formată din dr. Dan Bentia, medic primar neurochirurg, împreună cu alți doi neurochirurgi, un medic neuroanestezist, o asistență instrumentară, o asistență de sală specializată în neurochirurgie, precum și de o asistentă specializată în anestezie, să efectueze această operație neurochirurgicală dificilă.

S-a reușit astfel îndepărtarea în totalitate a tumorii cerebrale, folosind cel mai modern microscop operator cu două posturi ”ZEISS KINEVO 900” (de asemenea, prezent în blocul operator al Spitalului clinic SANADOR).

Doamna T. și-a revenit imediat după ce efectul anesteziei a trecut. Aceasta a reușit să recupereze tulburările cu care se prezentase inițial la spital, după o zi petrecută la reanimare și alte patru zile de internare în cadrul secției de neuorchirugie. Examenele CT realizate după operație au indicat faptul că tumora a fost extirpată în totalitate, ceea ce confirmă faptul că operația a fost un real succes

În cea de-a cincea zi, pacienta noastră, doamna Maria T., s-a întors acasă la familia să, pe propriile picioarele și a revenit după alte 15 zile pentru control. Evoluția locală a fost una excelentă iar în prezent, doamna T. a început un tratament oncologic de specialitate, urmând să revină la controale neurochirurgicale periodice.

Doamna Maria T. este o persoană luptătoare, care s-a prezentat la medicul neurochirurg când și-a dat seama că există o problema reală, care trebuie investigată. Dr. Dan Bentia și întreagă echipa medicală îi urează multă forță și curaj pentru o însănătoșire grabnică!

Pentru orice suspiciuni sau probleme care nu trec în câteva zile sau săptămâni, prezintă-te la un consult! Indiferent de diagnostic, dacă este depistat rapid, șansele de recuperare și însănătoșire cresc spre 100%. Nu uită, te poți programa sunând la 021 9699, Call Center disponibil Non Stop, sau folosind formularul online!

Articol realizat de dr. Dan Bentia, Medic primar Neurochirurgie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR.

SANADOR