Operatie hibrid pentru tasare vertebrala multipla si stenoza severa de canal lombar

Ce sunt tasarile vertebrale?

Coloana noastra vertebrala este formata din 33 de oase puternice, numite vertebre. Tasarea vertebrala apare atunci cand blocul osos sau corpul vertebral din coloana vertebrala se prabuseste, ceea ce poate duce la durere, deformare severa a coloanei si pierderea inaltimii. Aceste fracturi apar mai frecvent la nivelul coloanei vertebrale toracice (partea mediana a coloanei vertebrale), in special in partea inferioara. In timp ce osteoporoza este cea mai frecventa cauza, tasarile vertebrale pot fi, de asemenea, cauzate de traume sau de metastaze (tumori).

Pentru persoanele care sufera de osteoporoza severa, fractura vertebrala poate fi cauzata de activitati cotidiene simple, cum ar fi iesirea din dus, un stranut mai puternic sau ridicarea unui obiect usor. La persoanele cu osteoporoza moderata, este nevoie de obicei de o forta sau o trauma mai semnificativa, precum o cazatura sau incercarea de a ridica un obiect greu. Din pacate, si persoanele cu o coloana vertebrala sanatoasa pot suferi de tasari vertebrale din cauza unor traume grave, cum ar fi un accident de masina, un accident sportiv sau o cadere puternica.

Pe de alta parte, stenoza de canal vertebral lombar reprezinta ingustarea canalului spinal lombar, situat in partea inferioara a coloanei. Odata cu ingustarea canalului spinal, presiunea care se pune pe nervii care trec prin acesta este din ce in ce mai mare, fapt care provoaca dureri de spate, de picioare sau slabiciuni ale membrelor.

Tratamentul, in cazul stenozei de canal lombar, depinde in cea mai mare masura de gravitatea afectiunii. In cazul unei forme ceva mai usoare, cateva exercitii fizice sau terapia fizica pot face minuni, pot intari muschii spatelui sau imbunatati postura corpului.

In cazul simptomelor severe, neurochirurgul va decide de ce fel de interventie este nevoie pentru a inlaturara presiunea de pe nervii coloanei vertebrale, operatie de real succes pentru majoritatea pacientilor.

Operatie hibrid pentru tasare vertebrala multipla si stenoza severa de canal lombar

Cu putin timp in urma, pacienta noastra, doamna M., in varsta de 73 de ani, a fost operata dupa ce a primit diagnosticul de osteoporoza vertebrala severa si tasari vertebrale multiple (4 vertebre). Pacienta suferea de multiple boli asociate, precum hipertensiune arteriala, emaciere si anemie pronuntata. Mai mult decat atat, doamna M. era imobilizata la pat de cateva saptamani din cauza durerilor din regiunea lombara si a piciorului drept.

In urma consultului efectuat de catre medicul neurochirurg, decizia a fost aceea de a opera pacienta. Echipa operatorie neurochirurgicala a fost compusa din dr. Dan Bentia (medic primar neurochirurgie) impreuna cu alti doi medici neurochirurgi, de un medic de anestezie si terapie intensiva, o asistenta specializata in neurochirurgie, precum si de o asistenta de sala si o asistenta specializata in anestezie.

Aceasta interventie de tip hibrid, efectuata in premiera la spitalul SANADOR, a constat in reducerea presiunii stenozei de canal lombar, microchirurgical, cu ajutorul unui microscop operator si, ulterior, injectarea de ciment in corpii vertebrali tasati. Manevra a fost facuta cu ajutorul unor ace mai groase, denumite ace trocare, introduse prin piele.

Operatia, care a durat patru ore, a fost un adevarat succes, pacienta noastra reusind sa se ridice din pat la doar 2 zile dupa operatie! Dupa numai patru zile, pacienta a plecat acasa, pe picioarele ei si a revenit ulterior pentru scoaterea firelor. De asemenea, doamna M. a a renuntat la tratamentul antiinflamator si pentru durere pe care il facea, pentru ca durerile care o chinuisera cateva luni bune au disparut in totalitate!

Daca ai unul sau mai multe din simptomele prezentate mai sus, nu amana vizita la medicul neurochirurg! Nu uita sa te programezi inainte la numarul de telefon 021 9699, Call Center disponibil 24/24, sau folosind formularul online din site-ul nostru!

Articol realizat de dr. Dan Bentia, Medic primar Neurochirurgie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR.

SANADOR