Radioterapia stereotaxică în tratamentul tumorilor pulmonare

Tumorile pulmonare primare pot beneficia de tratament prin stereotaxie atunci când este vorba despre tumori mici care au contraindicație pentru chirurgia clasică. Metoda poate fi utilizată cu succes și în cazul cancerelor pulmonare care metastazează în creier sau la nivelul altor organe.

Radioterapia stereotaxică corporală (SBRT) reprezintă o metodă de tratament al cancerelor extracraniene care implică administrarea de ședințe de radioterapie multiple, de obicei de la 3 până la 5 ședințe, dar nu mai mult de 10 ședințe.

Indicații ale SBRT în tumorile pulmonare primare și metastatice

SBRT (stereotactic body radiotherapy) are indicație în următoarele cazuri:

  • 1. tumori pulmonare, nonmicrocelulare (NSCLC) cât și microcelulare (SCLC) în stadiile inițiale: au indicație pacienții neoperabili datorită prezenței de comorbidități importante sau cei care au contraindicații la intervenția chirurgicală, cât și pacienții care refuză operația;
  • 2. metastaze pulmonare, unice și multiple (pot fi tratate până la un maxim de 5 leziuni).

Față de radioterapia fracționată convențional, stereotaxia obține rezultate net superiore în ceea ce privește controlul local, cu o reducere semnificativă a recidivelor locale cât și o toleranță mult mai bună la tratament (cu reducerea efectelor adverse).

Pregătirea pacientului

Dacă ați fost diagnosticat cu una dintre patologiile de mai sus și vi s-a indicat un tratatament de SBRT, medicul radioterapeut vă va programa la CT de simulare – cu sau fără substanță de contrast, în funcție de localizare (periferică sau centrală) și de raportul cu structurile anatomice din vecinătate. De asemenea, va fi confecționat un sistem de imobilizare, de exemplu, mască termoplastică sau saltea vidată. CT-ul va ține cont de mișcările respiratorii (4D-CT).

Tratamentul stereotaxic

După aproximativ 3-5 zile lucrătoare (în funcție de complexitatea planului de elaborat) de la efectuarea CT-ului de simulare, veți începe ședințele de stereotaxie. Numărul ședințelor este stabilit de medicul radioterapeut în funcție de dimensiunea, localizarea (periferică sau centrală), raportul cu structurile normale din vecinătate, numărul leziunilor pulmonare de iradiat (în cazul metastazelor). Acesta variază de la 3-4 ședințe în cazul nodulilor periferici de mici dimensiuni până la 8-10 ședințe în cazul nodulilor centrali și cu dimensiuni de circa 5 cm.

Este posibil ca pe parcursul tratamentului de stereotaxie la nivel pulmonar cât și în perioada imediat următoare, medicul radioterapeut să vă prescrie o terapie medicamentoasă cu rol antiinflamator.

Ședințele de radioterapie se efectuează în zile consecutive, de luni până vineri; durata ședinței este de aproximativ 15-20 de minute, nu este dureroasă, se realizează în regim ambulatoriu, pacientul nu este în niciun moment radioactiv, iar la terminarea tratamentului, revine la activitatea cotidiană.

Monitorizare

La încheierea tratamentului stereotaxic la nivel pulmonar, medicul vă va recomanda un control prin CT peste aproximativ 2-3 luni, pentru a evalua răspunsul la tratamentul efectuat.

Informații oferite de dr. Cristina Iftode, Medic primar Radioterapie, competențe în radiochirurgie și stereotaxie, coordonator pentru stereotaxie la Centrul Oncologic SANADOR

SANADOR