Premieră națională în chirurgia cardiacă minim invazivă, la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa condusă de Prof. Dr. Victor S. Costache a realizat, în premieră națională absolută, o intervenție de chirurgie cardiacă minim invazivă. În același timp operator, la un pacient tânăr, de 38 de ani, s-a realizat tratamentul minim invaziv al insuficienței de valvă aortică prin defect congenital (bicuspidie aortică), urmat de corectarea, de asemenea prin intervenție minim invazivă, a unui defect septal ventricular.

Intervenția minim invazivă de înlocuire a valvei aortice s-a realizat prin minitoracotomie dreaptă asistată video. Dată fiind vârsta tânără a pacientului, a fost utilizată o bioproteză de ultimă generație, Edwards Resilia, un dispozitiv cu o durată de viață dublă față de o proteză valvulară obișnuită. Închiderea defectului septal ventricular s-a realizat în același timp operator, prin acces aortic.

„În 2019 am fost la un control medical, pentru că oboseam. Atunci mi s-a comunicat că am o malformație cardiacă congenitală, valvă aortică bicuspidă. Nu am știut până atunci că am acest defect de la naștere. Medicii mi-au spus să revin peste un an, însă a urmat pandemia și am omis vizita la medic. În 2021, situația s-a înrăutățit, oboseam tot mai mult, aveam palpitații. Am primit diagnosticul de valvă aortică bicuspidă severă. În câteva luni trebuia să mă operez, pentru că ventriculul stâng a început să se mărească. Nu mai era timp pentru așteptare”, povestește Dragoș, pacient în vârstă de 38 de ani.

Imagini ecocardiografice (inclusiv Doppler color) obținute înainte (sus) și după intervenția chirurgicală de la SANADOR (jos)

„După mai multe încercări în România, Austria, Franța, cu consultații și investigații, am ajuns la Prof. Dr. Victor Costache, la recomandarea medicului meu de familie. A fost cea mai bună alegere, pentru că dumnealui face minuni. Intervenția a decurs foarte bine, mă recuperez rapid. Sunt la a doua zi de la operație și mă simt bine. Am reușit să mă ridic singur din pat. Sunt foarte mulțumit că am ales să mă operez la Prof. Dr. Victor Costache, sunt foarte recunoscător întregii echipe SANADOR pentru tot. Mi-au oferit a doua șansă la viață!”

Intervenția s-a realizat cu succes și pacientul a fost transferat în Secția de terapie intensivă cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR. De aici, în mai puțin de 24 de ore, a fost transferat la Secția de chirurgie cardiovasculară, fiind apoi externat după doar câteva zile de la intervenție. Spitalul Clinic SANADOR este singurul centru de excelență în chirurgia cardiacă din România în care este implementat sistemul fast-track de îngrijire intra- și postoperatorie. Prin acest sistem, pacientul poate fi detubat în primele 8 ore de la intervenția chirurgicală și este transferat rapid din secția de terapie intensivă către secția de specialitate, permițând începerea rapidă a programului de recuperare medicală specifică și reluarea activității, în condiții de confort maxim pentru pacient.

Dragoș, 38 ani, alături de Prof. Dr. Victor S. Costache, în a doua zi după intervenția chirurgicală

Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților cele mai moderne tratamente de chirurgie cardiacă minim invazivă, realizate de medici cu o vastă experiență și cu stagii de formare și perfecționare în importante centre de excelență internaționale. În cazurile cu indicații în acest sens, intervențiile chirurgicale pot fi completate cu proceduri de cardiologie intervențională, realizate în cele 2 săli hibride dotate fiecare cu câte un angiograf ultraperformant Philips Azurion 7, de ultimă generație. Procedurile de angiografie de la SANADOR se desfășoară în atmosfera sterilă asigurată de sistemul modern de ventilație cu presiune pozitivă, care oferă avantaje multiple precum aspirația ionilor generați în timpul procedurilor și reducerea expunerii la radiații a medicului și a pacientului.

Echipa care a realizat intervenția în premieră națională a fost condusă de Prof. Dr. Victor Costache, membru al Academiei Franceze de Chirurgie, directorul programului universitar de chirurgie cardiovasculară al Universității Titu Maiorescu, medic primar chirurgie cardiovasculară, expert în chirurgie cardiovasculară minim invazivă și implantare valve transcateter, și a fost compusă din Dr. Anca Filip, medic primar ATI, Dr. Cristina Pitiș, medic primar cardiologie, Dr. Anca Chitic, medic specialist chirurgie cardiovasculară, Dr. Adrian Popa medic rezident chirurgie cardiovasculară, Sebastian Oană, tehnician perfuzionist, Bianca Munteanu, Simona Takacs și Orsoyla Kovacs – asistenți medicali.

SANADOR