Pregătirea pentru RMN abdomen superior, pelvis (abdomen inferior), prostată, colangio-RMN, uro-RMN, whole body RMN

Dietă

Cu o zi înainte de examinarea imagistică prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN) și în ziua examinării, evitați alimentele care fermentează, spre exemplu: fructe și legume crude, produse lactate, fibre dure (varză, alte legume și fructe), băuturi carbogazoase, pâine neagră etc.

Evitați să mestecați gumă atât cu o zi înainte de investigație, cât și în ziua investigației.

Cu o zi înainte de ziua examinării și în ziua examinării se recomandă administrarea a câte două comprimate de Espumisan (simeticonă) la fiecare masă.

Cu 4 ore înainte de programare, nu mâncați.

Se recomandă să nu mai consumați lichide cu 1–2 ore înainte de examinare.

În plus, pentru examinările IRM abdomino-pelvină (abdomen total), pelvină, prostatică și uro-RM, se recomandă să aveți scaun în ziua examinării. În cazul în care sunteți constipat(ă), luați 4 pastile de Ciocolax sau orice alt laxativ, cu o zi înainte de examinare.

În cazul examinării prostatei sau/și organelor genitale externe masculine, se recomandă abstinență sexuală aproximativ 24 de ore înainte de examinare.

Vă rugăm să ne informați dacă vă aflați în una din situațiile de mai jos:

  • suferiți de alergii (pacienții alergici pot suferi efecte adverse grave în cazul injectării substanței de contrast în timpul examinării RM, pentru aceștia fiind necesară întotdeauna o consultație la medicul alergolog);
  • sunteți sau ați putea fi însărcinată (examinarea IRM este contraindicată în primul trimestru de sarcină);
  • aveți obiecte metalice, cum ar fi: aparat dentar, stenturi, proteze, șuruburi, tije, pacemaker etc.;
  • suferiți de claustrofobie;
  • aveți probleme renale.

Pentru pacienții care urmează tratament cu Siofor (clorhidrat de metformină) sau Metformin și urmează să efectueze examinarea cu substanță de contrast, se recomandă întreruperea tratamentului cu 2 zile înainte de investigație, în ziua investigației și încă 2 zile după. Pentru a putea efectua investigația, este necesară o recomandare scrisă de la medic.

Dacă investigația necesită administrarea substanței de contrast, vă rugăm să aduceți și rezultatul analizelor de uree și creatinină serică. Este recomandat ca analizele să nu fie mai vechi de 30 de zile.

Documente necesare

Pacientul (pacienta) trebuie să se prezinte la RMN cu următoarele documente:

  • biletul de trimitere sau scrisoarea de recomandare de la medicul trimițător;
  • toate investigațiile și documentele medicale anterioare ce au legătură cu patologia investigată și documente sau informații despre istoricul medical (afecțiuni, intervenții chirurgicale, tratamente urmate);
  • rezultatul analizelor de uree și creatinină serică din ultimele 30 de zile.

Pentru orice alte detalii, vă puteți adresa la recepție, telefonic sau prin e-mail.

SANADOR