Anotimpul rece vine, de obicei, cu multe bucurii pentru cei mici, dar si cu afectiuni respiratorii frecvente, care le strica buna dispozitie si le creeaza o senzatie de profund disconfort. Care sunt cele mai intalnite afectiuni ale copiilor in sezonul rece si cum pot fi acestea prevenite, povesteste Dr. Corina Cilcic, medic primar pediatru, seful sectiei de Pediatrie in cadrul Spitalului SANADOR. Pneumoniile sunt infectii serioase atat la copii, cat si la adulti, care afecteaza tractul respirator inferior. De obicei, acestea apar in urma unor infectii initiale la nivelul cailor aeriene superioare sau "rosu in gat", asa cum le numim in termeni populari.

Cei mai predispusi la aparitia infectiilor respiratorii in sezonul rece sunt sugarii, scolarii si prescolarii. Imunitatea sugarilor este inca in formare, de aceea, in cazul lor, afectiunea poate evolua de la o ora la alta. Cele mai frecvente tipuri de pneumonii si factorii determinanti De obicei, pneumoniile cu care medicii se confrunta cel mai des sunt cele de tip viral sau bacterian, ambele cauzate de microbi, respectiv bacterii si virusuri, dar deosebite prin manifestarile clinice. Cele mai frecvente sunt pneumoniile de tip viral, care au un debut de obicei mai grav decat cel al pneumoniei bacteriene. Principalii factori de mediu care contribuie la dezvoltarea germenilor si microbilor si care favorizeza aparitia infectiilor respiratorii sunt:

  • mediul aglomerat, colectivitatea
  • contactul cu alte persoane bolnave
  • umiditatea si supraincalzirea mediului
  • sisteme de ventilatie necuratate
  • alte infectii respiratorii frecvente (de exemplu, bronsiolita acuta)
  • camera copilului aglomerata, cu multe surse de praf (spre exemplu paturi si covorase)
Primele manifestari

care ar trebui sa-l trimita pe parinte cu copilul la medic sunt:

  • febra ridicata
  • tusea seaca sau productiva
  • respiratia ingreunata, dureri
  • frisoanele sau junghiurile intercostale
  • durerea abdominala (uneori poate semnala o problema la nivel respirator)
Diagnosticare si tratament Tratamentul pneumoniei este prescris doar de catre medic

, in functie de simptomatologia copilului si in urma unui examen clinic complet si al analizelor de sange. In cazul in care copilul este diagnosticat cu pneumonie cu pneumococ sau alte bacterii, pediatrul ii va prescrie un tratament cu antibiotice, insa

daca etiologia pneumoniei este virala, antibioticele nu au niciun efect in vindecarea boIii

, iar recuperarea se face de la sine, treptat, in 2-4 saptamani.

Se recomanda hidratarea corespunzatoare, dezobstructia nazala cu ser fiziologic si indepartarea secretiilor, administrarea de medicamente antitermice pentru scaderea febrei si antitusiv pentru combaterea tusei. In plus, copilul are nevoie de hidratare corespunzatoare si odihna intr-o incapere aerisita, departe de toxine.

Preventie 1. Mediul

Pentru a evita dezvoltarea germenilor si a bacteriilor, copilul trebuie sa traiasca intr-un

mediu curat si aerisit frecvent

, iar

temperatura optima

din camera trebuie sa se afle undeva intre 22 -24A°C. O buna metoda de a-l"cali" si a-i intari rezistenta este de a lasa copilul sa se joace afara si nu intr-o incapere, iar la contactul cu mediul extern acesta nu trebuie "infofolit", ci poate fi imbracat dupa grosimea hainelor purtate de parinti.

2. Alimentatia si hidratarea Alimentatia corespunzatoare

este foarte importanta, iar daca este adaptata fiecarei varste in parte,

ajuta la intarirea sistemului imunitar

. O alimentatie corecta trebuie sa fie echilibrata in toate principiile: proteine animale si vegetale, grasimi, zaharuri, vitamine. Este important de mentionat faptul ca proteinele animale contribuie la dezvoltarea optima a copilului, de aceea nu trebuie eliminate din alimentatie carnea, ouale sau lactatele. Cerealele de asemenea isi au rostul lor prin aportul de glucide sanatoase.

Cele mai eficiente vitamine pentru intarirea imunitatii

si combaterea infectiilor sunt vitaminele C si D, care pot fi obtinute din surse naturale sau din suplimente:

  • surse de vit C: legume de culoarea verde, citrice, mere, catina, rosii, ardei gras rosu, capsuni
  • surse de vit D: pestele gras (somon, ton, macrou), laptele de capra, unt, diferite tipuri de ciuperci, oua (indeosebi galbenusul), vitamina D picaturi, tablete

In ceea ce priveste

includerea laptelui in alimentatie

, dupa varsta de 6 luni, acesta poate fi administrat in continuare, dar nu mai este neaparat obligatoriu. Cantitatea optima de lapte este de 500ml/24 ore, insa mult mai corecta este administrarea de lactate - branza, iaurt, smantana, telemea, lapte de capra sau lactate din lapte de capra.

In situatia pneumoniilor,

lichidele sunt foarte importante

pentru a face ca tusea sa fie eficienta. Cea mai buna hidratare o ofera apa plata sau minerala special creata pentru copii, care are un continut echilibrat in minerale - sodiu, potasiu, calciu, dar si un nivel scazut de nitrati. Ceaiurile sunt de asemenea ajutatoare insa trebuie administrate cu mare atentie pentru ca nu toate sunt indicate. Un ceai cunoscut pentru efectul calmant si linistitor este ceaiul de tei.

Vaccinurile

Vaccinurile isi au rolul lor, de aceea trebuie mentionata importanta, in special a celor care intra in schema obligatorie a Ministerului Sanatatii. Acestea sunt gandite corect pentru a nu expune copii si mai tarziu adultii la boli severe care pot lasa urme.

Cele mai importante sunt cele

antitetanos, antidiftierie, antipoliomielita

si cel

antihepatic B

, din cauza frecventei diferitelor forme de hepatita B in Romania.

In ceea ce priveste pneumoniile (pneumonia bacteriana poate fi determinata de pneumococ), vaccinul antipneumococic apara nu numai de aceasta boala ci si de meningite.

Riscurile de expunerea la boli este destul de mare, de aceea nu se recomanda evitarea vaccinurilor. Atentie insa, doar medicul care efectueaza vaccinul poate stabili in urma unui consult medical daca vaccinul poate sau nu sa fie administrat!

Mai multe informatii poti afla si din emisiunea "Adevarul Live", unde

Dr. Corina Cilcic

a discutat pe larg despre problemele respiratorii care ii pandesc pe copii in acest sezon. Inregistrarea o gasesti

aici

.

SANADOR