Pacientii cu accident vascular cerebral ischemic acut beneficiaza la Spitalul Clinic SANADOR, de tromboliza intravenoasa efectuata in urgenta

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din Bucuresti care acorda tratament de urgenta prin tromboliza intravenoasa pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut. Tromboliza intravenoasa este eficienta pentru tratarea accidentului vascular ischemic in primele 4,5 ore de la debutul simptomelor, in absenta contraindicatiilor. Prin aceasta se poate obtine o evolutie mai rapida spre ameliorare a paraliziei, tulburarilor de vorbire sau a altor semne si cresc sansele pacientului de a evolua fara sechele. Administrarea acestui medicament reprezinta tratamentul de electie la momentul actual, pe plan mondial.

1532774578_FotografulTAU-1993_(Medium)

Accidentul vascular cerebral ischemic se produce atunci cand un vas de sange de la nivelul creierului este blocat de un cheag, ducand la pierderea definitiva a tesutului cerebral din zona respectiva. Tromboliza consta in injectarea unei substante ce poate ajuta la dizolvarea cheagului de sange format si la restabilirea circulatiei sangvine, astfel incat tesutul cerebral ischemiat sa nu se mai necrozeze. Tratamentul se administreaza in perfuzie in decurs de o ora.

"In fiecare zi, numeroase persoane care au suferit un atac vascular cerebral ischemic pierd sansele de recuperare completa, deoarece nu ajung la spital in timp util pentru a primi acest tratament. Este esential ca oamenii sa recunoasca simptomele unui AVC ischemic si sa se prezinte intr-un serviciu de urgenta in primele 3 ore de la debutul sau. In cadrul Spitalului Clinic SANADOR dispunem de toate dotarile necesare pentru tratarea acestei afectiuni - serviciu de garda de neurologie, radiologie si imagistica medicala, laborator de analize medicale, precum si medici neurologi foarte bine pregatiti care administreaza tratamentul trombolic conform protocolului medical in vigoare", a declaratdr. Simona Novac, Medic Primar Neurologie, Sef Sectie Neurologie, Spitalul Clinic SANADOR.

Accidentul vascular cerebral este a doua cauza de deces in patologia cardiovasculara la noi in tara, dupa infarctul miocardic. Romania se afla pe locul 2 in Europa in ceea ce priveste cazurile de deces si de infirmitati (ex. handicap motor, dementa) provocate de acesta. AVC ischemic reprezinta aproximativ 80 - 85% din totalitatea accidentelor vasculare cerebrale. De regula, acesta se asociaza cu ateroscleroza (depuneri de lipide pe peretii vaselor de sange), fumatul sau afectiuni cardiovasculare (precum hipertensiunea arteriala si fibrilatia atriala), sau cu diabetul zaharat.

Simptomele unui AVC ischemic se pot instala brusc, in cateva secunde, sau se pot agrava treptat, in functie de dimensiunea si localizarea cheagului de sange. Acestea pot fi: pareze si paralizii, dificultati de vorbire si intelegere, tulburari de mers, pierderea echilibrului si a coordonarii, amorteli, tulburari de sensibilitate la nivelul fetei si membrelor, tulburari de vedere.

Printre masurile de preventie care pot fi luate pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral mentionam: adoptarea unui stil de viata sanatos, renuntarea la fumat, controlul tensiunii arteriale si al glicemiei.

Procedura de tromboliza intravenoasa este contraindicata anumitor categorii de pacienti, printre care cei cu patologie cerebrala preexistenta (istoric de hemoragie cerebrala, interventie neurochirurgicala in ultimele 3 luni, tumora cerebrala), patologie cardiovasculara (disectie de aorta, endocardita infectioasa), patologie gastrointestinala (hemoragie gastrointestinala recenta, varice esofagiene, pancreatita acuta, cancer gastrointestinal neoperat), pacientilor cu coagulopatii, dar si celor care urmeaza anumite tratamente anticoagulante.

Despre SANADOR:

Infiintat in anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continua, detinand cel mai mare spital clinic privat din tara, clinici, laboratoare de analize medicale si puncte de recoltare, radiologie imagistica medicala de inalta performanta si, acum, o noua aripa reprezentata de Centrul Oncologic SANADOR, integrat Spitalului Clinic SANADOR. Acesta deserveste nevoile pacientilor oncologici in materie de tratamente complexe, eficiente impotriva cancerului, bazate pe tehnologie de ultima generatie, pe o echipa medicala de elita si conditii excelente de spitalizare, confort si siguranta. Mai multe pe www.SANADOR.ro.

SANADOR