Dr. Doru Negru: Pacatul nostru nu este ca mancam mult, ci ca nu alergam suficient

Aproximativ 1,7 milioane de adulti romani au diabet, in timp ce in jur de 2,5 milioane se afla in faza de prediabet. Acesta este, de fapt, ,,o intoxicatie cronica voluntara cu mancare", generata de faptul ca in regnul animal, satietatea este o exceptie pe care noi am transformat-o in regula, considera dr. Doru Negru, Medic primar Diabet, Boli Nutritie si Metabolice, SANADOR, care ne arata si ce schimbari trebuie sa facem in stilul de viata pentru a nu ajunge la diabet.

La fiecare persoana diagnosticata cu diabet mai exista inca una care nu stie ca are boala, atrag atentia medici specialisti. Cu ceva timp inainte sa se instaleze diabetul, insa, exista semne prin care organismul ne ,,anunta" ca lucrurile tind sa ia o intorsatura nedorita si ca urmeaza sa ne imbolnavim daca nu luam masurile potrivite. Dr. Doru Negru defineste semnele prediabetului si diabezitatea, termeni de curand intrati in vocabularul tot mai multor specialisti.

"Prediabetul este o 'entitate', hai sa-i spunem asa, care ne anunta ca individul s-ar putea sa faca un pic de diabet. Uneori i se spune si diabezitate, ca sa inventam termeni noi. Este cam acelasi lucru. Ce inseamna? Inseamna ca omul are 'ceva bube' pe dosar. Adica, pe undeva, prin antecedentele lui, printre rudele de sange sunt persoane care au diabet, diabetul agregandu-se, adeseori, familial. Asta inseamna ca acea persoana este mai durdulie, are burtica. Asta inseamna ca are si o tensiune un pic la limita, are, probabil si posibil, si grasimile un pic crescute in sange - grasimi insemnand colesterol si, mai ales, trigliceride. In ultima instanta, prediabetul acesta, sa-i zicem, inseamna intoxicatie cronica voluntara cu mancare la un sedentar. Si ca sa fim cinstiti, aceasta este boala noastra, a tuturor. In regnul animal din care facem parte, satietatea este o exceptie, iar foamea este normala. Noi, de cand ne-am nascut, traim in anormalitate. Habar n-avem ce este aceea foame", arata dr. Negru.

Insa cel mai mare pacat al nostru nu este ca mancam mult, "desi mancam mult, ca asa ne-a invatat mama: 'papa tot ca sa te faci mare'. Pacatul nostru cel mare este ca nu alergam destul. In conditiile in care, pentru animalul numit om, asa cum a hotarat mama-natura sau bunul Dumnezeu cand ne-a facut vanatori-culegatori, efortul fizic normal nu-l fac decat sportivii de performanta care alearga 40 de kilometri pe zi. Si lumea spune: 'Dar eu nu pot sa alerg 40 de kilometri', 'N-am timp, n-am vreme, ma doare spatele, ma dor genunchii'. Si atunci intrebarea e: daca nu alergam atat, de ce mancam? Cine ne sileste? Societatea osandeste bautura, drogurile, dar nu mancarea. Pentru ca, fara bautura, fara droguri, fara tigari se poate trai. Fara mancare, nu. Si atunci intrebarea vine: bine, si cat sa mananc? Pai, cat alergi sau mai putin decat alergi. Pentru ca ne-am ingrasat cu totii. Pentru ca, in bilantul contabil intre cat mancam si cat alergam, predomina cat mancam", arata medicul.

Dr. Doru Negru a vorbit despre diabet si despre ce putem face pentru a preveni aceasta afectiune in editia Adevarul Live din 12 noiembrie.

SANADOR