Cum putem reduce valorile colesterolului și ale trigliceridelor?

Boala noastră cea mai frecventă este „intoxicația cronică voluntară cu mâncare” sau, în limbaj medical, sindromul metabolic: valori crescute ale grăsimilor și ale glucozei în sânge, uneori și ale acidului uric, la o persoană supraponderală hipertensivă.

Dintre toate „relele” enumerate, cea mai păguboasă pentru starea noastră de sănătate este creșterea nivelurilor grăsimilor din sânge. Acestea sunt reprezentate fie de colesterol, fie de trigliceride. Valorile serice ale acestora pot fi determinate atât genetic, factor asupra căruia nu putem interveni, cât și de obiceiurile noastre alimentare, asociate sedentarismului.

Watch on YouTube

Colesterolul

Colesterolul este împărțit, pe buletinele de analiză, în HDL-colesterol (high-density lipoprotein) sau colesterolul „bun”, protector față de bolile cardiovasculare, și LDL-colesterol (low-density lipoprotein) sau colesterolul „rău”. Acesta din urmă este cel care se depune pe interiorul pereților vaselor de sânge și le înfundă – precum „piatra” din apa dură, pe interiorul țevilor – procesul stând la baza celor mai frecvente afecțiuni cardiovasculare.

Daca adunăm valorile HDL- și LDL-colesterolului, suma este mai mică decât valoarea colesterolului total. Ce lipsește este colesterolul „îngrozitor de rău”, VLDL-colesterolul (very-low-density lipoprotein). Acesta constituie, de obicei, cam a cincea parte din nivelul seric al trigliceridelor.

Trigliceridele

Trigliceridele sunt la fel de „rele” precum colesterolul. Ele nu se depun pe vase, dar „irită” endoteliul vascular, favorizând astfel depunerea mai rapidă a colesterolului.

Organismul încearcă să stopeze creșterea nivelurilor de lipide în sânge, depunându-le sub piele sub formă de grăsime, proces care implică un mare consum de insulină, hormonul care scade nivelul zahărului din sânge. Astfel, suprasolicitată în timp, „fabrica de insulină” (pancreasul endocrin) ostenește, nu mai poate produce îndeajuns și așa apare diabetul zaharat de tip 2.

Cum putem scădea nivelurile serice ale colesterolului și trigliceridelor?

Colesterolul este indispensabil vieții. 60% din hormonii care reglează funcționarea organismului au la bază molecule de colesterol, iar structura de bază a pereților celulari este sterolică.

Dacă hipercolesterolemia este scrisă în codul genetic, atunci regimul alimentar nu poate rezolva singur situația: nouă nu ne face rău colesterolul din slănina de porc și nici cel din untul de vacă, ci colesterolul produs de propriul nostru ficat, care îl sintetizează din alimentație. Dacă mâncăm alimente bogate în colesterol, atunci colesterolul sanguin va fi foarte mare; dacă alimentația este pe bază de plante, atunci mâncăm fitosteroli, din care ficatul va sintetiza colesterol și nivelurile sanguine vor fi tot mari. Deci, pe lângă o dietă pe cât posibil săracă în grăsimi animale, mai este nevoie și de altceva: efort fizic. Prin efort fizic se ard grăsimile, deci scad trigliceridele, și cresc valorile colesterolului „bun” (HDL-colesterolul).

Pentru a scădea nivelurile LDL-colesterolului, este necesar tratamentul medicamentos cu statine.

Sfaturi practice

Ceea ce putem face, cu adevărat, este să urmăm o dietă săracă în grăsimi, mai ales de origine animală (grăsimi saturate), și să evităm excesul de dulciuri concentrate, sursa cel mai des incriminată în creșterea trigliceridelor. Trebuie, totodată, să facem mișcare măcar o jumătate de oră zilnic și să monitorizăm valorile colesterolului și ale trigliceridelor măcar o dată pe an.

La femei, până la menopauză, depunerea colesterolului pe interiorul vaselor (ateroscleroză) este nesemnificativă, cu excepția persoanelor cu diabet, la care fenomenul aterosclerotic este mai rapid decât la bărbat (chiar și decât la bărbatul cu diabet). La bărbați, depunerile de colesterol pe artere pot începe încă din copilărie.

Ce mai putem face? Evident, să apelăm la sfatul medicului în caz de persistență a valorilor crescute ale lipidelor sanguine.

Informații oferite de Dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la SANADOR

SANADOR