Boala parodontală sau parodontita (popular cunoscuta ca parodontoză) este o boală cronică, de natură inflamatorie, cauzată de placa bacteriană. Aproape 50% din adulții de peste 30 de ani prezintă o formă sau alta de boală parodontală, iar proporția crește odată cu vârsta. Simptomele parodontitei pot trece ușor neobservate de către pacient, de aceea un consult parodontal este necesar mai ales la pacienții care știu că au în familie cazuri de boală parodontală.

Cum depistăm boala parodontală?

Screeningul sau examinarea parodontală urmărește identificarea cazurilor de parodontite – inflamații cu pierderi de atașament parodontal și osoase – și diferențierea acestora de gingivite (simple inflamații gingivale). Diagnosticul de boală parodontală coroborează mai multe date, cum ar fi:

  • Consultație – relatările pacientului vizavi de afecțiunile sale generale, istoricul sănătății orale și tehnici de igienă orală folosite, factorii ereditari, factori de mediu (de exemplu: fumatul) etc.;
  • Examenul radiografic – se observă pierderile osoase pe o radiografie panoramică;
  • Examenul clinic – inspecția gingiei și efectuarea fișei parodontale.

Ce se evaluează prin fișa parodontală?

Cu ajutorul unei sonde parodontale, medicul parodontolog măsoară în milimetri șanțul gingival și pungile parodontale din jurul dinților.

Fiecare dinte este sondat în 6 puncte distincte. În zonele sănătoase, adâncimea maximă admisă este de 3 mm. În zonele în care boala parodontală a distrus deja țesuturile de susținere ale dinților, măsurătorile vor fi de 4 mm sau mai mult. Astfel, se va efectua o „hartă” a pungilor parodontale, ca medicul să știe ce și cum tratează.

De asemenea, tot cu ajutorul sondei parodontale, se măsoară și notează retracțiile gingivale, nivelul de placă bacteriană de pe fiecare dinte și sângerarea ca urmare a sondajului parodontal. Sângerarea înseamnă o boală parodontală activă, care necesită tratament adecvat.

În cazul unor boli parodontale mai avansate, putem avea și mobilități dentare de diverse grade. Și acestea se vor nota în fișa parodontală.

Informații oferite de Dr. Adrian Tudor Stan, medic specialist Parodontologie la Clinica de Stomatologie SANADOR.

SANADOR